Η Γκαλερί ΕΙΡΜΟΣ (Καρόλου Ντηλ & Λεωφ. Νίκης 17) σας προσκαλεί την Πέμπτη 8 Ιουνίου 2017 στις 20:30 στα εγκαίνια της έκθεσης “Γάτα: Ο Αμφίβολος Επισκέπτης”

 

Image may contain: catΈργο του Δημήτρη Αδαμόπουλου

 

 

 

 

 

Η έκθεση παρουσιάζει την δουλειά 15 καλλιτεχνών προϊόν γητειάς και δέους που γεννά η παρουσία της γάτας. Έργα που έγιναν με αφορμή αυτή την απόπειρα ομαδικού πορτραίτου συνδιαλέγονται με κομμάτια των τριών τελευταίων δεκαετιών. Οι ποικιλία των υλικών και των μέσων εξυπηρετεί μια ρευστή αφήγηση. Γλυπτά από ιαπωνικό τούβλο, ένα υπερ-πολύπτυχο έργο, κολάζ, χαρτιά, λάδια, ακρυλικά, μολύβια, τυπώματα και ένα υπερρεαλιστικό διόραμα χτίζουν μια πολυσυλλεκτική, πρισματική εικόνα του μοναδικού αυτού είδους και των ιδιόρρυθμων συμπεριφορών του.

 

 

Image may contain: catΈργο του Κώστα Ντιός

 


Στην έκθεση συμμετέχουν με έργα τους οι: Αδαμόπουλος, Βατανίδης, Γραμματόπουλος, Θεοφυλάκτου, Λιούκρας, Μακρή, Ντιός, Ξυνοπούλου, Παπασπύρου, Παριανού, Πολυχρονιάδης, Σκούλος, Σπεράντζας, Τζοβανάκις, Τσεντεμαΐδης, Φασιανός

 

No automatic alt text available.Έργο του Ντίνου Παπασπύρου

 

 

 

___________________________________________________________________

Κανείς δεν είδε πως έφυγε και όταν επέστρεψε κανείς δεν μπορούσε να την περιγράψει ακριβώς. Σε μια μόνιμα ρευστή κατάσταση η γάτα προβάλλει τον εαυτό της σε όλο τον προσφερόμενο χώρο επιλέγοντας την εύθραυστη συνύπαρξη. Αποσχισμένη ως είδος από το δίπολο άγριου και εξημερωμένου ζώου, ζεί μια ζωή μυστική και άστατη, παραμένοντας ένα κομμάτι αρχέγονης ζωώδους έκφανσης, τοποθετημένο εγκάρσια στις σχέσεις που επιτρέπει – επιβάλλει ο άνθρωπος στα όσα βρίσκονται στο άμεσο περιβάλλον του. Ένας αδάμαστος θηρευτής στον οποίο παραδινόμαστε απροστάτευτοι. Φύση διττή, ένας αιώνιος οικόσιτος ξενιζόμενος, προσεκτικά και επιλεκτικά συντροφικός. Μορφή τοτεμική που γεννά το δέος και συχνά την προσδοκία εκπλήρωσης μιας αρχαίας προφητείας. Κάπου πέρα από εκεί που ανατέλλει ο ήλιος οι όμοιοί της λατρεύονται ακόμη ως θεότητες, κυριαρχούν σε ολόκληρες περιοχές και επιβλέπουν σιδηροδρομικούς σταθμούς.

 


Σχεδόν συνωμοτικά λοιπόν θα συμφωνήσουμε πως η γάτα είναι ο αμφίβολος επισκέπτης και 16 τολμηρότεροι από εμάς θα αποπειραθούν ένα ομαδικό πορτραίτο. Σαν την Αλίκη τότε θα βρεθούμε μέσα από τον καθρέφτη να παρατηρούμε τους ακούραστους τετράποδους παρατηρητές σε μια αναπάντεχη αντιστροφή ρόλων.

 

 

Image may contain: catΈργο της Μαρίας Ξυνοπούλου

 

 

 


Το βράδυ πια όταν απομακρυνθούν και οι τελευταίοι θεατές, οι γάτες ξεγλιστρούν από τις προκαθορισμένες τους θέσεις και με μάτια που λάμπουν στο σκοτάδι λυμαίνονται τους δρόμους της αστικής νύχτας, εποπτεύουν τη θάλασσα και στοχάζονται πάνω στις δυνάμεις που εξουσιάζουν τα νερά. Εκεί κοντά τότε, κάποιος ευαίσθητος θηρευτής ονείρων, ως άλλος Randolph Carter, θα δει την μεγάλη εικόνα και έμπλεος ευτυχίας θα συνεχίσει τη ζωή του γνωρίζοντας πια πως αυτά τα ζώα είναι τα genni loci του δικού μας κόσμου.

Δημήτρης Τόλης

 

 

Image may contain: catΈργο της Ελένης Θεοφυλάκτου

 

 

Διεύθυνση: Λεωφόρος Νίκης 17, 54623 (Κεντρικές περιοχές Θεσσαλονίκης)
Τηλ.:2310222863
Email: info@eirmosgallery.gr

 

 

Facebook event

Εγκαίνια έκθεσης: 8 Ιουνίου 2017 στις 20:30

Διάρκεια: 08.06.2017 01.07.2017