Πρεμιέρα του 3ου Φεστιβάλ Όπερας Ελλάδος στο Ωδείο της Αρχαίας Ρωμαϊκής Αγοράς απόψε με την πρώτη όπερα της ιστορίας, την «Στέψη της Ποππαίας» του “πατέρα” της όπερας Κλαούντιο Μοντεβέρντι, με ελεύθερη είσοδο. Το πρόγραμμα του φεστιβάλ περιλαμβάνει μεταξύ άλλων κι ένα αφιέρωμα στη Μαρία Κάλλας με τον τίτλο «40 χρόνια χωρίς τη Μαρία Κάλλας», το οποίο θα παρουσιαστεί στον ίδιο χώρο την Παρασκευή 15 Σεπτεμβρίου 2017.

Στις παραστάσεις συμμετέχουν σημαντικοί καλλιτέχνες της όπερας από την Ελλάδα αλλά και το εξωτερικό, πολλοί από τους οποίους όχι μόνο δεν αμείβονται αλλά πληρώνουν και τα έξοδα τους ταξιδιού και της διαμονής τους, για να στηρίξουν τον θεσμό.

Στις προηγούμενες διοργανώσεις το κοινό της Θεσσαλονίκης στήριξε το Φεστιβάλ αφού το Ωδείο της Ρωμαϊκής Αγοράς ήταν κατάμεστο από πλήθος κόσμου.

 

 

 

 

Την παραγωγή του Φεστιβάλ έχει η Εταιρεία Λυρικού Θεάτρου Ελλάδος και πραγματοποιείται υπό την αιγίδα της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πόλης της Θεσσαλονίκης.

Παραστάσεις στο πλαίσιο του Φεστιβάλ θα γίνουν και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας.

 

Η ιστορία του Φεστιβάλ

Το Φεστιβάλ Όπερας Ελλάδας ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο 2015 από την ομάδα Skull of Yorick Productions (www.skullofyorickproductions.com) Φίλιππο Μοδινό και Κασσάνδρα Δημοπούλου στο Ωδείο Ρωμαϊκής Αγοράς της Θεσσαλονίκης εν μέσω capital controls.

Αν και ήταν η πιο δύσκολη οικονομική συγκυρία κατάφερε να μαζέψει μέσω του video promotion/ sponsorship ένα ικανοποιητικό ποσό για τις ανάγκες του εγχειρήματος. Αυτή την στιγμή διοργανώνεται από την Εταιρεία Λυρικού Θεάτρου Ελλάδος (www.hellenicoperaco.com). Πρόκειται για το μοναδικό αμιγώς οπερατικό φεστιβάλ στην Ελλάδα. Μέσα σε δύο μόνο χρόνια έχουν ανέβει οι παραστάσεις: “Carmen” (G. Bizet), “Madama Butterfly” (G. Puccini), “Norma” (V. Bellini), “Suor Angelica” (G. Puccini), “Dido and Aeneas” (H. Purcell), “Il Tabarro” (G. Puccini). Φέτος θα παρουσιαστούν οι όπερες: “L’incoronazione di Poppea” (Cl. Monteverdi) και “Madama Butterfly” (G. Puccini) καθώς και 2 Γκαλά Όπερας στη μνήμη της Μαρίας Κάλλας.

 

 

 

Το Φεστιβάλ Όπερας Ελλάδας δεν υποστηρίζεται οικονομικά από την πολιτεία. Συνεργάζεται σταθερά με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης της Θεσσαλονίκης και στόχος του είναι να αναδειχτεί ο αρχαιολογικός χώρος μέσω του πολιτισμού γεγονός που προσυπογράφουν καλλιτέχνες και προσωπικότητες των γραμμάτων και των τεχνών από την Ελλάδα και το εξωτερικό μεταξύ των οποίων και ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Covent Garden του Λονδίνου Kasper Holten, καθώς και ο υπεύθυνος δημοσίων σχέσεων του Maggio Musicale Fiorentino της Φλωρεντίας.

Επίσης το Φεστιβάλ Όπερας εκτός από τους καταξιωμένους δημιουργούς με τους οποίους συνεργάζεται δίνει βήμα σε νέους έλληνες και ξένους οπερατικούς καλλιτέχνες.

Αναλυτικό πρόγραμμα των παραστάσεων στη Θεσσαλονίκη

12/9

“Η ΣΤΕΨΗ ΤΗΣ ΠΟΠΠΑΙΑΣ” του Claudio Monteverdi

 

Image may contain: 7 people, people smiling, people standing

Υπόθεση: Ο Αυτοκράτορας της Ρώμης, Νέρων (Νικόλας Λεβέντης) ερωτεύεται την ευγενικής καταγωγής Ποππαία (Κασσάνδρα Δημοπούλου). Ο δάσκαλός του, ο φιλόσοφος Σενέκας (Βασίλης Ασημακόπουλος) τον συμβουλεύει να μην προχωρήσει με αυτή την σχέση και ο Νέρωνας τον καταδικάζει σε θανατο. Η γυναίκα του, η Αυτοκράτηρα Οκτάβια (Ειρήνη Κώνστα) μαθαίνοντας για την σχέση του αυτή, διατάζει τον πιστό ακόλουθό της Όθωνα (Eric Schlossberg) να την σκοτώσει. Η δολοπλοκία ξεσκεπάζεται όμως και ο Νέρωνας εξορίζει την Οκτάβια.

Με τη βοήθεια της Τύχης (Χριστίνα Μαβίνη) και του Έρωτα (Μαρία Ρουκά) η Ποππαία στέφεται Αυτοκράτηρα της Ρώμης.

Μουσική διεύθυνση/προετοιμασία/ πιάνο: Φίλιππος Μοδινός
Σκηνοθεσία: Τζένη Δριβάλα
Αναβίωση σκηνοθεσίας/ βοηθός σκηνοθέτη: Αθανάσιος Μαργούτας
Προσαρμογή για το Ωδείο Ρωμαϊκής Αγοράς: Κασσάνδρα Δημοπούλου

Συμμετέχουν ακόμη οι:
Αλέξναδρος Γάβαρης (Αρνάλτα)
Ρούλα Κωσταβάρα (Αρετή)
Χριστίνα Μαβίνη (Ντρουζίλα)
Bronwen Stephens (Ακόλουθος)
Μαρίζα Κιοσέογλου (Κοπέλα)
Κλειώ Καψάλη (Αθηνά)

Οι πόρτες ανοίγουν στις 19:30. Είσοδος δωρεάν
Facebook event

 

 

 

15/9

ΓΚΑΛΑ ΟΠΕΡΑΣ “40 ΧΡΟΝΙΑ ΧΩΡΙΣ ΤΗΝ ΜΑΡΙΑ ΚΑΛΛΑΣ”

 

 

Image may contain: 1 person, smiling, text

 

Αποσπάσματα από την όπερα “ΤΡΑΒΙΑΤΑ” και συγκεκριμένα μεγάλο κομμάτι της 1ης πράξης του έργου, θα παρουσιαστεί και στο Γκαλά Όπερας που γίνεται στην ρωμαϊκή αγορά στις 15 Σεπτεμβρίου στις 20:00 στη μνήμη της Μαρίας Κάλλας. Τους πρωταγωνιστικούς ρόλους θα ερμηνεύσουν οι διεθνούς φήμης τραγουδιστές: Τζένη Δριβάλα (σοπράνο) και Αντώνης Κορωναίος (τενόρος).

Εκτός από αποσπάσματα από την “Τραβιάτα”, το κοινό της Θεσσαλονίκης θα έχει την χαρά να απολαύσει και σκηνές από την όπερα “ΜΑΝΤΑΜ ΜΠΑΤΕΡΦΛΑΪ” με την Λουξεμβουργιανή σοπράνο Patricia Freres στον ομώνυμο ρόλο.

Οι γνωστοί σε όλο το κοινό της Θεσσαλονίκης και εμπνευστές του Φεστιβάλ, Κασσάνδρα Δημοπούλου και ο Φίλιππος Μοδινός θα ερμηνεύσουν αποσπάσματα από την όπερα “ΤΟΣΚΑ”.

Τέλος, η Κα Δριβάλα θα ερμηνεύσει την διάσημη άρια “CASTA DIVA” από την όπερα “ΝΟΡΜΑ” που το κοινό της Θεσσαλονίκης είχε την ευκαιρία να παρακολουθήσει στο Μέγαρο Μουσικής στα πλαίσια του 1ου Φεστιβάλ Όπερας το 2015.

Είσοδος δωρεάν

 

Image may contain: one or more people

 

 

 

Ωδείο Αρχαίας Ρωμαϊκής Αγοράς, ιστορικό κέντρο Θεσσαλονίκης

Είσοδος επί της οδού Αγνώστου Στρατιώτου

12 και 15 Σεπτεμβρίου 2017

Γενική ώρα έναρξης: 20.00

Είσοδος ελεύθερη