Αν υπήρχε κάτι να συμπληρώσει την γαστρονομική ταυτότητα αυτής της πόλης αυτό θα μπορούσε κάλλιστα να είναι το παγωτό. Γεύσεις και υφές που μεταμορφώνονται σε εμπειρία για τον ουρανίσκο σε συνδυασμό με την γευστική δροσιά που είναι και το ζητούμενο του πιο διαχρονικά αναπόσπαστου στοιχείου της θερινής πραγματικότητας.

Η τεχνογνωσία της Ιταλίας συναντά τις εγχώριες πρώτες ύλες και την ανάγκη των Θεσσαλονικέων για αυτό που λέμε “καλό” παγωτό. Στο μέτρο αυτό, επιλέξαμε 5+1 αγαπημένα σημεία της πόλης. Εκεί που το παγωτό σημαίνει πολλά περισσότερα από δύο παγωμένες μπάλες σε ένα χωνάκι.

 

 

 

Gelateria – Cioccolateria BOMBOLO

Μια εξαιρετική πρόταση για όσους θέλουν ν’ απολαύσουν πραγματικό ιταλικό gelato αποτελεί η gelateria – cioccolateria BOMBOLO, στη Μητροπόλεως 88. Το παγωτό παρασκευάζεται καθημερινά μπροστά στον πελάτη με σπιτική φροντίδα και σερβίρεται ολόφρεσκο και λαχταριστό, όπως συμβαίνει με το καλό ιταλικό παγωτό!

 

 

 

 

 

Αυθεντικές και πρωτότυπες ιταλικές συνταγές, ποιοτικές πρώτες ύλες και ολoφρέσκο γάλα, δημιουργούν ένα μοναδικό παγωτό με τη νοστιμιά και τη βελούδινη υφή του ιταλικού gelato. Οι επισκέπτες μπορούν να συνδυάσουν το παγωτό με τραγανή και εσωτερικά αφράτη βέλγικη βάφλα αλλά και να δοκιμάσουν το waffliterol, μια αλλιώτικη και γευστική έκδοση του προφιτερόλ.

 

 

 

 

 

Όλα τα προϊόντα παρασκευάζονται στο ανοικτό εργαστήριο του BOMBOLO σε ένα περιβάλλον με υψηλή αισθητική, που παραπέμπει έντονα σε ιταλική gelateria και  ταξιδεύει γευστικά τον πελάτη στις ιταλικές γειτονιές. Στο BOMBOLO, το αυθεντικό gelato γίνεται… μπροστά σας!

*Gelateria – Cioccolateria BOMBOLO, Μητροπόλεως 88, τηλ: 231 022 9398, Facebook

 

 

 

 

Gelati e Amore

Έγινε γνωστός από στόμα σε στόμα, αρνείται να εισχωρήσει στον κόσμο των κοινωνικών δικτύων και έβαλε στόχο να μάθει στους  Θεσσαλονικείς τι θα πει αυθεντικό ιταλικό παγωτό. Τα κατάφερε καθώς ο Ιταλός ή Gelati e Amore έγινε ο αγαπημένος της πόλης και όχι άδικα. Εδώ το μόνο που ρωτάς είναι «ποιος το κάνει».

 

 

 

 

Ο Φράνκο δεν αφήνει κανέναν να «βάλει χέρι» στη δημιουργία του παγωτού του. Όλα γίνονται εξολοκλήρου από τα χέρια του, σε καθημερινή παραγωγή, με τις πρώτες ύλες που επιμένει να μην ρίχνει το κόστος τους για να έχει τις καλύτερες, στο μικρό εργαστήριο πίσω από την βιτρίνα με τα παγωτά στην Αλεξάνδρου Σβώλου. Γεύσεις που σε συγκλονίζουν αλλά πολύ περισσότερο γεύσεις υγιεινές.

 

 

 

 

 

Εδώ το παγωτό δεν είναι απλά νόστιμο, εδώ φτιάχνεται για να το τρώνε άφοβα με το κουταλάκι τα παιδιά. Από το 2005, το Gelati e Amore δεν αφήνει σεζόν χωρίς αυθεντικό ιταλικό gelato από τα χέρια του Φράνκο απευθείας στον ουρανίσκο τουριστών και ντόπιων. Το βρίσκετε  από τον Απρίλιο μέχρι και τον Δεκέμβριο, καθημερινά εκτός Τετάρτης, από τις 12 το πρωί μέχρι τις 11 το βράδυ, στον αριθμό 44 της Αλεξάνδρου Σβώλου.

*Gelati e Amore, Αλ.Σβώλου 44, τηλ: 231 024 2014

 

 

 

 

 

PAGOSETO 

Ήταν το 2008 όταν η πόλη υποδέχθηκε το pagoseto. Σύντομα οι γεύσεις του έγιναν talk of the town, μεγάλα τηλεοπτικά δίκτυα όπως το BBC και η DW το συμπεριέλαβαν στα ρεπορτάζ τους, ενώ οι πρωτότυπες γεύσεις του έγιναν viral.

 

 

 

 

 

Γεύσεις που σήμερα αγγίζουν σχεδόν τις 200. Από παγωτό τζατζίκι και ούζο – με πραγματικό ούζο Πλωμάρι- μέχρι γεύση φραπέ μπουγάτσα μπύρα, Καζάν Ντιπί, πιπεριά Φλωρίνης, αλμυρή καραμέλα, βανίλια Μαδαγασκάρης, cheese cake με φράουλες!

Το τρίπτυχο της επιτυχίας του Pagoseto βασίζεται στην Ποιότητα- Ποικιλία -Πρωτοτυπία. Ακόμη και οι κλασικές γεύσεις όπως μπανάνα, φράουλα, σοκολάτα, μπισκότο δεν μοιάζουν κλασικές.
Η άριστη ποιότητα των πρώτων υλών που χρησιμοποιούνται (όπως γάλα και κρέμα από μικρή ελληνική γαλακτοκομική μονάδα και αληθινά φρούτα) καθώς και η καθημερινή -κυριολεκτικά-  παραγωγή του παγωτού στο εργαστήριο του καταστήματος κάνουν τις απολαυστικές χειροποίητες γεύσεις του PAGOSETO, εμπειρία. Θα μπορούσατε να φανταστείτε την γρανίτα καρπούζι ή φράουλα να γίνεται από αληθινά φρούτα και όχι από τυποποιημένα σιρόπια; Μην το φανταστείτε… πηγαίνετε να δοκιμάσετε. Θα εθιστείτε!
Ανοιχτά όλο το χρόνο, καθημερινά από Δευτέρα ως Κυριακή, από τις 11.00πμ ως τις 2.00πμ.

*PAGOSETO, Δημ. Γούναρη 18, τηλ: 2310 260 670, Facebook 

 

 

 

 

 

Gelateria Likyliky

Από τον Αύγουστο του 2013 η Χαριλάου απέκτησε το δικό της ιταλικό gelato ερχόμενο απευθείας από την Ιταλία. Πρόκειται για την Gelateria Likyliky ένα ιταλικό franchise το οποίο έχει περισσότερα από 52 καταστήματα σε όλο τον κόσμο συμπεριλαμβανόμενο και αυτό της Παπαναστασίου 111, ως το μοναδικό στην Ελλάδα.

 

 

 

 

Η φιλοσοφία είναι μία καθώς Gelateria Likyliky σημαίνει πώς δεν χρειάζεσαι εργαστήριο για να έχεις το παγωτό σου. Εδώ μπορείς να το έχεις αυθεντικό και χειροποίητο απευθείας από τον τόπο παραγωγής του.

Γεύσεις από μαύρη σοκολάτα και μπισκότο μέχρι κασσάτα Σικελίας, ζούπα ινγλέζε και ζαμπαγιόνε έως πεπόνι, καρύδα, νουτέλα, πανακότα με καραμέλα, γνήσιο φιστίκι, bacio, ρικότα με σύκο, κεράσι σοκολάτα.

 

 

 

 

 

Aπόλαυσε το είτε στο χέρι είτε στον χώρο του καθώς η Gelateria Likyliky φρόντισε να δημιουργήσει ένα περιβάλλον με λευκές φερ φορζέ που συμπληρώνει το ιδανικό σκηνικό για να απολαύσεις τις ιταλικές δροσερές γεύσεις του. Αξίζει όμως να αναφερθεί πως εδώ το καλοκαίρι δεν επιδέχεται χρονικούς περιορισμούς γιατί την απόλαυση των παγωτών της gelateria τις βρίσκεις  ακόμα και το χειμώνα .

*Gelateria Likyliky, Αλ.Παπαναστασίου 111. Τηλ: 231 090 0794, Facebook & Instagram

 

 

 

 

 

ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΕΙΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟΝ από το 1938

Για 80 χρόνια, το ιστορικό ζαχαροπλαστείο Ελληνικόν, έχει καταφέρει να διατηρήσει τις κλασικές του γεύσεις, χρησιμοποιώντας τις ίδιες με τότε συνταγές, δημιουργώντας ταυτόχρονα νέες προτάσεις, ακολουθώντας πάντα τις νέες τάσεις.

Διαχρονικά πρωτοπόρο στην παραγωγή φρέσκου παγωτού, έχει ως βασική αρχή, τη χρήση υψηλής ποιότητας πρώτων υλών. Επώνυμες πρώτες ύλες, φρέσκο γάλα από το Κιλκίς, σαλέπι από τη Φλώρινα, φρέσκα φρούτα και χυμούς, εξαιρετικής ποιότητας σοκολάτες.

 

 

 

 

 

Τα ιστορικά πλέον παγωτά parfait αρμενοβίλ κάστανο, κασάτο και τα κλασικά Σικάγο και Μόκα, συναγωνίζονται τις νέες τάσεις με στέβια, vegan παγωτά χωρίς γλουτένη.

Περισσότερες από 40 γεύσεις παγωτού, μπορούν να γευθούν και ως milkshake η γρανίτα, στον ιστορικό χωρο του Ελληνικού, στην Ανατολική Θεσσαλονίκη, ο οποίος παραμένει στο ίδιο σημείο και σερβίρει τους πελάτες του για 80 χρόνια.

*Ελληνικόν, Βας.Ολγας 209, τηλ: 2310411133

 

 

 

 

Vanilla Gelateria

Η δοκιμή σε πείθει πως εδώ μιλάμε για κάτι εντελώς διαφορετικό. Κάτι εφάμιλλο και ισάξιο με ότι έχεις δοκιμάσει και προσκυνήσει στην Ιταλία. Ενώ πολλοί πλέον χρησιμοποιούν έτοιμα μίγματα σκόνης με γάλα τα οποία στη συνέχεια βάζουν στον παστεριωτή, κάτι που δεν απαιτεί ειδική τεχνική, ο Λουίζος στη Gelateria Vanilla φτιάχνει την δική του βάση για παγωτό, εμπλουτίζοντάς την μετά με πολλές διαφορετικές γεύσεις.

 

 

 

 

 

 

Η γεύση που ξεχωρίζει και δημιούργησε ο ίδιος σαν συνταγή είναι το παγωτό με φυστίκι Αιγίνης, το οποίο μάλιστα καβουρδίζει και πολτοποιεί ο ίδιος, ελέγχοντας όλα τα στάδια παραγωγής. Και βέβαια η βανίλια, που παρασκευάζεται με αληθινή βανίλια Μαδαγασκάρης, την καλύτερη της αγοράς, η οποία δικαιολογεί και την επιλογή του ονόματος του μαγαζιού του.

 

 

 

 

 

 

Παγωτό βανίλια με σάλτσα καραμέλας και αλμυρά peanuts σε βάση τάρτας. Oι γεύσεις που προτείνουμε να δοκιμάσετε είναι το παγωτό με φυστίκι Αιγίνης που ξεχωρίζει και ο δημιουργός, αλλά και το παγωτό με γεύση πικάντικη σοκολάτα με τσίλι, αρωματισμένη με πράσινο και κόκκινο πιπέρι.

*Gelateria Vanilla, Μητροπόλεως 129, τηλ 231 022 5566, Facebook

 

 

 

 

 

 

Πηγή: http://parallaximag.gr/geysi/51-agapimena-simeia-gia-pagoto-stin-poli