Αυτή την εβδομάδα θα πραγματοποιηθεί το 33ο Τακτικό Συνέδριο του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης σε κεντρικό ξενοδοχείο της πόλης. Την Πέμπτη 8 και την Παρασκευή 9 Νοεμβρίου θα πραγματοποιηθούν οι εργασίες του Συνεδρίου, ενώ την Κυριακή 11 του μηνός θα πραγματοποιηθεί η εκλογική διαδικασία.

Το Συνέδριο του Εργατικού Κέντρου πραγματοποιείται σε μια περίοδο όπου οι επίσημοι συνδικαλιστικοί φορείς στη Θεσσαλονίκη αλλά και πανελλαδικά αμφισβητούνται από τους ίδιους τους εργαζόμενους αλλά και την κοινωνία. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια οι συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας που καλεί το Εργατικό Κέντρο στα εγκαίνια της ΔΕΘ κάθε Σεπτέμβρη, αλλά και κάθε Πρωτομαγιά, είναι λιγότερο μαζικές από ποτέ.

Η κρίση εκπροσώπησης φαίνεται ότι επηρεάζει και το συνδικαλιστικό κίνημα, καθώς πολλά είναι τα ανενεργά σωματεία, τα σωματεία «σφραγίδα», τα οποία «ζωντανεύουν» μόνο λίγο πριν τις εκλογές από τις παραδοσιακές συνδικαλιστικές δυνάμεις.

Στις συνεδριάσεις του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης για την προετοιμασία του Συνεδρίου δεν έλειψαν οι καταγγελίες και οι διαφωνίες που αφορούν σε σωματεία «σφραγίδα», αλλά και σε διπλογραφές και τριπλογραφές μελών σε πάνω από ένα σωματείο. Είναι ενδεικτικό το γεγονός ότι εδώ και χρόνια μερίδα του συνδικαλιστικού κινήματος διεκδικεί την ψηφιοποίηση των μητρώων των μελών των σωματείων με χρήση του μοναδικού αριθμού του ΑΜΚΑ. Ωστόσο εν έτη 2018 είναι ακόμα ζητούμενο.

Ο μέχρι και σήμερα, προερχόμενος από την ΠΑΣΚΕ, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, Παναγιώτης Τσαραμπουλίδης, θα διεκδικήσει για ακόμη μια φορά την επανεκλογή του, διεκδικώντας παράλληλα η ΠΑΣΚΕ να έχει την απόλυτη πλειοψηφία στο διοικητικό συμβούλιο, κάτι που όμως δεν φαίνεται πιθανό.

Από τον χώρο της Νέας Δημοκρατίας στις εκλογές θα κατέλθουν δύο διαφορετικές παρατάξεις, η ΔΑΚΕ, η οποία αντιπροσωπεύει τον παραδοσιακό συνδικαλιστικό χώρο του κόμματος της ΝΔ στην πόλη της Θεσσαλονίκης, αλλά και η παράταξη, προϊόν διάσπασης της ΔΑΚΕ, με το όνομα «Ενότητα». Η εν λόγω παράταξη διεκδικεί τον ρόλο εκπροσώπησης του νυν προέδρου της ΝΔ, Κυριάκου Μητσοτάκη, καθώς θέτει μια σαφώς πιο νεοφιλελεύθερη ατζέντα από αυτή της ΔΑΚΕ.

Το ΠΑΜΕ θα επιχειρήσει να διατηρήσει τις μέχρι σήμερα δυνάμεις του, ενώ η Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση, η οποία αποτελεί μια σύμπραξη συνδικαλιστών από τον ευρύτερο αριστερό χώρο (ΜΕΤΑ και ΕΜΕΙΣ), θα επιχειρήσει να διατηρήσει και να αυξήσει τις μέχρι σήμερα δυνάμεις της. Πρόκειται για την συμμαχία που συμμετέχει και στην ΓΣΕΕ και η οποία αποτελείται από συνδικαλιστές του σοσιαλδημοκρατικού χώρου, του ΣΥΡΙΖΑ, της ΛΑΕ, αλλά και της υπόλοιπης εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς.

Παράλληλα, από τον χώρο της αριστεράς θα κατέλθει ο συνδυασμός με τον τίτλο ΜΕΤΑ, προερχόμενος από ορισμένα στελέχη της Λαϊκής Ενότητας, αλλά και ο συνδυασμός που προέρχεται από την ΟΚΔΕ (Οργάνωση Κομμουνιστών Διεθνιστών Ελλάδας).

Τα αποτελέσματα για τη διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, αλλά και της ξεχωριστής κάλπης για αντιπροσώπους στην Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδος, χαρακτηρίζονται ως κρίσιμα για τον συνδικαλιστικό χώρο της Θεσσαλονίκης, λόγω και των πολιτικών εξελίξεων το επόμενο διάστημα σε κεντρικό επίπεδο, δυστυχώς όμως φαίνεται να αφορούν όλο και λιγότερους.

 

 

 

Πηγή: http://www.stokokkino.gr/article/1000000000070338/Me-7-paratakseis-kai-meiomeno-endiaferon-to-Sunedrio-kai-oi-ekloges-sto-Ergatiko-Kentro-THessalonikis