Σκύλους της Ομάδας Κ-9 ακόμα και ελικόπτερα επιστρατεύει η Ελληνική Αστυνομία στη μάχη κατά των ναρκωτικών και ιδιαίτερα για τον εντοπισμό δενδρυλλίων και ποσοτήτων κάνναβης, οι κατασχέσεις των οποίων καταγράφουν ραγδαία αύξηση τη φετινή χρονιά στην Κεντρική Μακεδονία.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το 9μηνο του 2018 εντοπίστηκαν και κατασχέθηκαν από τους αστυνομικούς της Δίωξης Ναρκωτικών και των επτά νομών της Κεντρικής Μακεδονίας (συμπεριλαμβανομένης της Θεσσαλονίκης) 5.724 δενδρύλλια κάνναβης καθώς και περίπου 697 κιλά κάνναβης.

Όλα ξεκινούν από μια πληροφορία, η οποία φτάνει στις αστυνομικές αρχές για κάποια περιοχή στην οποία καλλιεργούνται δενδρύλλια κάνναβης. Ακολουθούν μεθοδικές έρευνες από τους αστυνομικούς, οι οποίες οδηγούν τελικά στην ανακάλυψη της φυτείας και στον εντοπισμό των καλλιεργητών, ενώ στη συνέχεια στήνεται η αστυνομική επιχείρηση.

«Ο σχεδιασμός από την πλευρά της Αστυνομίας έχει να κάνει με την καλύτερη αξιοποίηση της πληροφορίας αλλά και με τις καλύτερες συντονισμένες δράσεις. Αρχικά, μπορεί να εντοπιστεί μια φυτεία αλλά από κει και πέρα θέλει αρκετό χρόνο ώστε να καταφέρεις να εντοπίσεις τους καλλιεργητές», αναφέρει στη Voria.gr, ο Πέτρος Τάνος, Αστυνόμος B΄ και προϊστάμενος του Γραφείου Τύπου της Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Κεντρικής Μακεδονίας.

Με αυτό τον τρόπο, αστυνομικοί της Ομάδας Δίωξης Ναρκωτικών του Τμήματος Ασφάλειας Κιλκίς είχαν εντοπίσει τον περασμένο Σεπτέμβριο μεγάλη φυτεία με πάνω από 1.100 δενδρύλλια κοντά στον Αξιό ποταμό. Μετά από αξιοποίηση πληροφοριών στα ίχνη καλλιεργητών, στην Κρύα Βρύση Πέλλας, είχαν φτάσει και οι αστυνομικοί του Τμήματος Παιονίας. Στη μια περίπτωση είχαν εντοπίσει τον περασμένο Απρίλιο, σε ειδικά διαμορφωμένο θερμοκήπιο, φυτεία με 502 χασισόδενδρα και σε μια δεύτερη περίπτωση, πέντε μήνες αργότερα, καλλιέργεια με 288 δενδρύλλια.

 

 

 

 

Οι περισσότερες φυτείες εντοπίζονται από τις αστυνομικές αρχές, από τον Απρίλιο έως τον Σεπτέμβριο, περίοδος όπου τα δενδρύλλια κάνναβης βρίσκονται στην πλήρη εξέλιξή τους.

Μόνο στην Κεντρική Μακεδονία (πλην του νομού Θεσσαλονίκης) έχει σημειωθεί, από τον Ιανουάριο έως τον Σεπτέμβριο του 2018, σημαντική αύξηση 56,72% στις κατασχέσεις δενδρυλλίων, ενώ κατά 22,63% αυξήθηκαν οι κατασχέσεις ποσοτήτων κάνναβης.

Συγκεκριμένα, το 2018 εντοπίστηκαν, εκριζώθηκαν και κατασχέθηκαν 3.473 δενδρύλλια (τα περισσότερα τους μήνες Απρίλιο, Μάιο και Σεπτέμβριο), ενώ το ίδιο χρονικό διάστημα το 2017 2.216 χασισόδενδρα.

Όπως εξηγεί ο κ. Τάνος, «οι καλλιέργειες κάνναβης εντοπίζονται συνήθως σε δασώδεις – αγροτικές περιοχές με πυκνή βλάστηση και κυρίως σε δύσβατα και απρόσιτα σημεία, όπου υπάρχει συνήθως επάρκεια ύδρευσης. Επίσης, εντοπίζονται σε αύλειους και περιφραγμένους χώρους οικιών, αγροκτημάτων και άλλων εγκαταστάσεων».

Παράλληλα, το 2018 βρέθηκαν στην Κεντρική Μακεδονία (πλην της Θεσσαλονίκης) 492 κιλά κάνναβης, ενώ 2017 είχαν κατασχεθεί και 401 κιλά κάνναβης, για διακίνηση. Στον εντοπισμό ποσοτήτων κάνναβης σημαντική είναι η συμβολή των αστυνομικών σκύλων ανίχνευσης ναρκωτικών ουσιών, οι οποίοι συνδράμουν στις αστυνομικές επιχειρήσεις.

Αυτοφυή τα περισσότερα δενδρύλλια στη Θεσσαλονίκη

Στη Θεσσαλονίκη από τον Ιανουάριο έως τον Σεπτέμβριο οι άντρες της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Ναρκωτικών εντόπισαν 2.251 δενδρύλλια. Ωστόσο, από αυτά τα 2.136 ήταν αυτοφυή. Αφού εντοπιστούν τα δενδρύλλια, για σημαντικό χρονικό διάστημα παρακολουθείται η περιοχή, για τον εντοπισμό καλλιεργητών. Παράλληλα, οι αστυνομικοί στη Θεσσαλονίκη  κατάσχεσαν σε διάφορες επιχειρήσεις και κατά τη διάρκεια ελέγχων περισσότερα από 204 κιλά κάνναβης.

Τα δενδρύλλια αλλά και οι ποσότητες κάνναβης που έχουν κατασχεθεί στη συνέχεια καταστρέφονται – καίγονται σε κλίβανους της περιοχής παρουσία εισαγγελικών αρχών.

Με στόχο τον εντοπισμό φυτειών και τη σύλληψη των καλλιεργητών – διακινητών κάνναβης, σε κάθε Διεύθυνση Αστυνομίας δραστηριοποιούνται αστυνομικοί των τοπικών Τμημάτων Ασφαλείας και Τάξης, αλλά και των Ομάδων Πρόληψης και Καταστολής Εγκληματικότητας (ΟΠΚΕ).

Σημειώνεται ότι η καταπολέμηση της διακίνησης των ναρκωτικών αποτελεί βασική προτεραιότητα της Ελληνικής Αστυνομίας. Μάλιστα το 2018 έχει ανακυρηχθεί από το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας ως Έτος κατά των Ναρκωτικών.

 

 

 

 

Πηγή: https://www.voria.gr/article/stin-pira-chiliades-dendrillia-kannavis-stin-kentriki-makedonia-vid