Την αναβολή της αναγόρευσης του Μητροπολίτη Άνθιμου σε επίτιμο διδάκτορα του Τμήματος Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας ανακοίνωσε το απόγευμα του Σαββάτου η Πρυτανεία του Αριστοτελείου (με έμβλημα τον… Άγιο Δημήτριο!) Πανεπιστημίου, επικαλούμενη «λόγους καλύτερης οργάνωσης». Υπενθυμίζεται ότι όλες τις προηγούμενες μέρες υπήρξαν έντονες πολιτικές αντιδράσεις από οργανώσεις, κόμματα και πολίτες, αναφορικά με την επιλογή του Α.Π.Θ.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΑΠΘ αναφέρει ότι : «Η Πρυτανεία του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης ανακοινώνει ότι η προαναγγελθείσα τελετή απονομής του τίτλου του Επίτιμου Διδάκτορα του Τμήματος Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας ΑΠΘ στον Παναγιώτατο Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης κ. Άνθιμο, αναβάλλεται για λόγους καλύτερης οργάνωσης».

Σημειώνεται ότι η αναγόρευση ήταν προγραμματισμένη για το απόγευμα της Δευτέρας 27 Νοεμβρίου.

Από την στιγμή που ανακοινώθηκε η αναγόρευση του Άνθιμου σε επίτιμο διδάκτορα ήταν έντονες οι αντιδράσεις των προοδευτικών πολιτών της Θεσσαλονίκης, οι οποίοι με εκατοντάδες αναρτήσεις τους στο διαδίκτυο ζητούν την ανάκληση αυτής της απαράδεκτης, όπως λένε, απόφασης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Μάλιστα, ορισμένοι εξ αυτών έχουν ξεκινήσει και συλλογή ηλεκτρονικών υπογραφών ενάντια στην αναγόρευση.

Ανακοίνωση για το θέμα εξέδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης, ο οποίος θεωρεί προκλητική την αναγόρευση του μητροπολίτη Άνθιμου σε επίτιμο διδάκτορα του ΑΠΘ και καλούσε με ανακοίνωση του τις πρυτανικές αρχές να διαφυλάξουν το κύρος του ΑΠΘ, ανακαλώντας την απόφαση – ντροπή η οποία προσβάλλει τόσο την πανεπιστημιακή κοινότητα όσο και το δημοκρατικό αίσθημα των πολιτών. Γιατί, όπως αναφέρει η ανακοίνωση, «η Θεσσαλονίκη είναι σταυροδρόμι λαών και πολιτισμών, είναι μια πόλη κοινωνικών αγώνων, αλληλεγγύης και δημοκρατίας».

 

Η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης:

Μέχρι τώρα γνωρίζαμε πως το Πανεπιστήμιο αποτελεί κατεξοχήν χώρο δημοκρατίας, και ελεύθερης διακίνησης ιδεών ο οποίος βρίσκεται στον αντίποδα της μισαλλοδοξίας και του ρατσισμού.

Φαίνεται όμως πως η Κοσμητεία της Θεολογικής Σχολής του ΑΠΘ έχει διαφορετική γνώμη και προτιμά αντί των ιδεών του Διαφωτισμού, το σκοταδισμό, τον εθνικισμό  και το θρησκευτικό φανατισμό. Γιατί πως αλλιώς μπορεί να ερμηνεύσεις κανείς την απόφαση για αναγόρευση του μητροπολίτη Θεσσαλονίκης σε επίτιμο διδάκτορα του ΑΠΘ μετά από πρόταση του  Τμήματος Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας; Με την οποία μάλιστα συμφώνησαν κατά πλειοψηφία οι Πρυτανικές αρχές και η Σύγκλητος;

Αλήθεια, ποιοι είναι οι λόγοι που ο μητροπολίτης Άνθιμος αξίζει μιας τέτοιας τιμής; Οι αντίθεσή τους στην υποδοχή των προσφύγων και των μεταναστών; Ο εθνικιστικός του λόγος; Οι ισλαμοφοβικές του δηλώσεις; Η ομοφοβία του; Ή μήπως η θερμή υποδοχή που επεφύλαξε στον υπόδικο αρχηγό της ναζιστικής συμμορίας της Χρυσής Αυγής;

Νομίζουμε πως κανείς δεν έχει το ηθικό δικαίωμα ούτε νομιμοποιείται να υποβιβάζει τη μέγιστη τιμή που προσφέρει ένα Πανεπιστήμιο, δηλαδή την ανακήρυξη κάποιου σε επίτιμο διδάκτορα, με αυτόν τον τρόπο. Ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης, ο άνθρωπος ο οποίος εκφράζει ό,τι πιο συντηρητικό, σκοταδιστικό και μισαλλόδοξο σε αυτή την πόλη δεν είναι άξιος μας τέτοιας τιμής.

Ο ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης θεωρεί προκλητική την αναγόρευση του μητροπολίτη Άνθιμου και καλεί τις πρυτανικές αρχές να διαφυλάξουν το κύρος του ΑΠΘ, ανακαλώντας την απόφαση – ντροπή η οποία προσβάλλει τόσο την πανεπιστημιακή κοινότητα όσο και το δημοκρατικό αίσθημα των πολιτών.

Γιατί η Θεσσαλονίκη είναι σταυροδρόμι λαών και πολιτισμών, είναι μια πόλη κοινωνικών αγώνων, αλληλεγγύης και δημοκρατίας.

 

 

 

Πηγή: https://left.gr/ (1, 2)