Το Ζαγκλιβέρι αποτελεί κωμόπολη και δημοτική κοινότητα του Δήμου Λαγκαδά. Βρίσκεται 47 χιλιόμετρα ανατολικά της Θεσσαλονίκης. Ο πληθυσμός ανέρχεται στους 2.171 κατοίκους σύμφωνα με την απογραφή του 2011 και ασχολείται κυρίως με τον πρωτογενή τομέα.

 

Αποτέλεσμα εικόνας για ζαγκλιβέρι

Πηγή φωτογραφίας: www.greece.com/photos/destinations/Macedonia/Thessaloniki/Town/Zagliveri/ο_Κωστας_περναει_πανω_απο_το_Ζαγκλιβερι/2283767

 

 

Το όνομα Ζαγκλιβέρι είναι Λατινικό από το Zagli και vera και σημαίνει πραγματική Ζάγκλη της Σικελίας, έτσι ονόμασαν την περιοχή οι Ρωμαίοι που βρέθηκαν στην περιοχή για την μάχη της Λητής. Στην περιοχή υπάρχουν τα ερείπια της Μακεδονικής πόλης των Καλλινδοίων όπου είχε περάσει ο Μέγας Αλέξανδρος πηγαίνοντας για την Ασία και στρατοπέδευσε καρφώνοντας πασσάλους για να δέσει τα άλογα του ιππικού του. Σύμφωνα με τις αφηγήσεις, οι πάσσαλοι αυτοί ρίζωσαν και έγιναν δέντρα, γι’ αυτό και η περιοχή ονομάζεται “Χίλια δέντρα”.

 

 

To χωριό υπήρχε και στα βυζαντινά χρόνια και πρώτα αναφορά στις πηγές γίνεται το 1445 σε οθωμανική απογραφή. Σε όλη τη διάρκεια της τουρκοκρατίας ήταν μικτό χωριό και ανήκε διοικητικά στο ναχιγιέ του Παζαργκιάχ. Η κωμόπολη αποτέλεσε τόπο εγκατάστασης για 60 οικογένειες Ελλήνων Θρακιωτών προσφύγων από τη Μανδρίτσα της Βόρειας Θράκης (Ανατολικής Ρωμυλίας) το 1914. Μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή το 1922 εγκαταστάθηκαν στο Ζαγκλιβέρι Έλληνες Μικρασιάτες πρόσφυγες από το Παπαζλί της Μαγνησίας της Μικράς Ασίας.

 

 

Image may contain: one or more people, tree, crowd, table, sky, plant, outdoor and nature

 

Την Κυριακή 03/06/2017 πραγματοποιήθηκε το Αντάμωμα των Ζαγκλιβερινών στην πλατεία του χωριού με τη συμμετοχή μουσικοχορευτικών τμημάτων 26 Σωματείων από την ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης. Η Ανατολή Κωνσταντινίδου, Δημοτική Σύμβουλος Πυλαίας-Χορτιάτη και Πολιτευτής της Νέας Δημοκτατίας στη Β΄ Θεσσαλονίκης, παραβρέθηκε στο Αντάμωμα των Ζαγκλιβερινών όπου και συνεχάρη τον Πρόεδρο της Τοπικής Κοινότητας του Ζαγκλιβερίου κ. Τάσο Οικονόμου και την Πρόεδρο του Πολιτιστικού Συλλόγου Ζαγκλιβερίου  για την άρτια διοργάνωση.

 

 

Η Ανατολή Κωνσταντινίδου στο Αντάμωμα των Ζαγκλιβερινών

 

Image may contain: 5 people, people standing and outdoor

Image may contain: outdoor and indoor

Image may contain: 1 person, outdoor

 

 

 

«Είναι σημαντικό τη σημερινή εποχή να δίνεται η δυνατότητα στους νέους ανθρώπους να έρχονται μέσω τέτοιων πρωτοβουλιών σε επαφή με τις ρίζες τους ώστε να ενδυναμώνονται οι ανθρώπινες σχέσεις μεταξύ συντοπιτών και να αποτελούν συνεχιστές της πλούσιας παράδοσης που έχει κάθε περιοχή στην Ελλάδα» είπε η κ. Κωνσταντινίδου.