Ανάστατοι είναι οι Φίλοι Αδέσποτων Ζώων Θέρμης μετά τις καταγγελίες κατοίκων για επιθετικά σκυλιά στην περιοχή μετά μάλιστα και την θανάτωση ζώου από δηλητηρίαση.

Όπως εξηγούν στην ThessNews τα μέλη της εθελοντικής ομάδας, εκείνο που ζητούν είναι η «ζυγαριά» ανάμεσα στους κατοίκους και στα ζώα, να μην γέρνει πάντα σύμφωνα με τους ίδιους κατά των τετράποδων. Παράλληλα χαρακτηρίζουν ως υπαρκτό το θέμα των αδέσποτων σκυλιών, τονίζοντας ότι προσπαθούν ρεαλιστικά από την πλευρά τους να κάνουν ότι καλύτερο.

«Το θέμα είναι υπαρκτό, υπάρχουν αδέσποτα, από εκεί και πέρα υπάρχουν άνθρωποι που τα φροντίζουν και άνθρωποι που δεν θέλουν να είναι στην περιοχή», αναφέρει στη ThessNews το μέλος της εθελοντικής ομάδας, Τάσος Κελτεμλίδης.

 

 

Επίσης ζητάει την παρέμβαση του φορέα – στην προκειμένη περίπτωση του ΣΥΠΠΑΖΑΘ (Σύνδεσμος Προστασίας και Περιβάλλοντος Αδέσποτων Ζώων Ανατολικής Θεσσαλονίκης) – για την διαχείριση των αδέσποτων. Σχολιάζει όμως ότι είναι ουτοπικό και φαύλος κύκλος να απευθυνθεί κάποιος στον φορέα καθώς «ίσως υπάρχουν ελλείψεις, να μην υπάρχουν τα κατάλληλα μέσα, συνεργεία, χωρίς χρηματοδοτήσεις».

Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτό έχει ως αποτέλεσμα την άμεση δράση των μελών της εθελοντικής ομάδας οι οποίοι με προσωπικά τους έξοδα, στειρώνουν, εμβολιάζουν και φροντίζουν τα σκυλιά.  «Εμείς φροντίζουμε τα σκυλιά εθελοντικά, αλλά το να υπάρχουν εμμονικές συμπεριφορές των γύρω κατοίκων χωρίς να υπάρχει θέμα, να εκμεταλλεύονται κάποια περιστατικά άμυνας των σκυλιών και να τα παρουσιάζουν αυτά ως επιθέσεις εναντίον παιδιών-σκυλιών, αυτό είναι μεγάλο λάθος» σημειώνει ο Τάσος Κελτεμλίδης.

 

«Κάθε μέρα ταΐζουμε 25 σκυλιά»

Η Ειρήνη Γκανάτση, μέλος της εθελοντικής ομάδας «Φίλοι Αδέσποτων Ζώων Θέρμης» σημειώνει στη ThessNews ότι η ίδια ταΐζει κάθε μέρα 25 σκυλιά από την τσέπη της, χωρίς καμία χρηματοδότηση, ενώ ταυτόχρονα αναφέρει και η ίδια ότι έχει αντικρίσει εμμονικές συμπεριφορές κατοίκων.

«Έχω συναντήσει απαράδεκτες συμπεριφορές κατοίκων που κυκλοφορούν ακόμη και με μαγγούρες, ενώ δεν είναι λίγες οι φορές που κυρίες πηγαίνουν στο σούπερ μάρκετ και παραπονιούνται ότι από έξω υπάρχουν αδέσποτα σκυλιά. Τους ενοχλεί οπτικά, αισθητικά, δεν τους ενοχλεί τίποτα άλλο, παρά μόνο αυτό», λέει χαρακτηριστικά και προσθέτει ότι είναι λάθος των κατοίκων που κυκλοφορούν τα οικόσιτα σκυλιά τους χωρίς το λουρί.

 

 

«Να επιστραφεί το αδέσποτο από εκεί που το πήραν»

 

 

Με αφορμή την περισυλλογή ενός αδέσποτου σκυλιού το απόγευμα της Παρασκευής προκαλώντας τις αντιδράσεις διαφόρων κατοίκων προκειμένου το αδέσποτο τετράποδο να επιστραφεί στο σημείο, η Μαρία Χρυσίδου – μέλος της εθελοντικής ομάδας της Θέρμης για τα αδέσποτα ζώα –  επισημαίνει στην ThessNews πως οι αρμόδιες αρχές πρέπει να πράξουν το νόμιμο.

«Το ζώο όταν παίρνεται και κρίνεται ότι δεν είναι επιθετικό, να επανεντάσσεται ακριβώς από εκεί που το πήραν με παρουσία εθελοντή, όχι σε άλλη περιοχή, μεταφέροντας το πρόβλημα αλλού», αναφέρει χαρακτηριστικά, ενώ σχολιάζει πως πολλά από τα ζώα που προσπάθησαν να γυρίσουν πίσω στον χώρο όπου πάρθηκαν, βρέθηκαν σκοτωμένα στο δρόμο, τονίζοντας ότι αυτό είναι «αμαρτία».

«Η επανένταξη πρέπει να γίνει στον χώρο όπου πήραν το ζώο. Αν κάποιος λέει ότι με ενοχλεί το ζώο, το παίρνεις, το εξετάζεις, βλέπεις αν είναι καλά το σκυλί και δεν είναι επιθετικό και από εκεί και πέρα, το επιστρέφεις πίσω. Αν κάποιος σε ενοχλήσει, του λες ότι βάσει του νόμου το σκυλί εξετάστηκε, δεν κρίθηκε επιθετικό και ο νόμος λέει να το επανεντάξω εδώ», εξηγεί η κ. Χρυσίδου. Σχολιάζει δε ότι η φερόμενη αγέλη της Θέρμης δεν είναι επιθετική και όπως χαρακτηριστικά αναφέρει «το σκυλί γαβγίζει, η γάτα νιαουρίζει, η αγελάδα μουγκρίζει, αν αγαπάμε τον Θεό, πρέπει να αγαπάμε και όλα τα πλάσματα, γιατί ο Θεός τα δημιούργησε».

 

 

 

 

Πηγή: http://www.thessnews.gr/article/58905/antidroun-oi-filoi-adespoton-zoon-thermis-%E2%80%93-kataggelloun-emmonikes-symperifores-apo-tous-katoikous-fotovideo