Ο χριστουγεννιάτικος στολισμός του δήμου Θεσσαλονίκης προκάλεσε αντιπαράθεση στο σημερινό δημοτικό συμβούλιο του δημάρχου Γιάννη Μπουτάρη και του επικεφαλής της αντιπολίτευση, Σταύρου Καλαφάτη.

Αρχικά για το θέμα μίλησε ο κ. Καλαφάτης ο οποίος κατηγόρησε την διοίκηση Μπουτάρη για στραπάτσα και πειραματισμούς των προηγούμενων χρόνων, όπως ανέφερε προσθέτοντας πως είδε «το… φως το αληθινόν και, για πρώτη φορά, αποφασίζει να στολίσει έγκαιρα και παραδοσιακά, αφού σε αυτό το απλό θέμα η διοίκηση Μπουτάρη κατάφερε να αποτυγχάνει κάθε χρόνο. Θέλει… τέχνη για τέτοιο κατόρθωμα».

Ο κ. Καλαφάτης σχολιάζοντας την αλλαγή στάσης της διοίκησης Μπουτάρη ανέφερε πως «στην πολιτική είναι μεγάλη απαξίωση, σχεδόν ευτελισμός, να φιλάς εκεί που φτύνεις. Είδαμε μια διάθεση της διοίκησης Μπουτάρη να ευτελίσει οτιδήποτε προϋπήρχε, οτιδήποτε θύμιζε την παλιά διοίκηση, ώστε συμβολικά να δοθεί διαφορετικό στίγμα, με οικτρά αποτελέσματα».

«Υπό το βάρος των συνεχών αποδοκιμασιών, είπατε να επανακάμψετε και οργανώνετε και συναυλίες -αυτό που τότε ονομάζατε κιτς. Πρώτα τα πετάξατε όλα, από καραβάκια ως φάτνες κι έρχεστε, τώρα, να μιμηθείτε τις διοικήσεις Παπαγεωργόπουλου. Αποτυγχάνετε σε κάθε τι που κάνετε» κατέληξε στην τοποθέτηση του.

 

«Αποθέωση του λαϊκισμού»

«Ξεπέρασε τον εαυτό του σε λαϊκισμό ο Στ. Καλαφάτης» αντέτεινε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης κατηγορώντας τον επικεφαλής της αντιπολίτευσης για ανικανότητα, έξαρση και αποθέωση του λαϊκισμού.

Κατηγόρησε επίσης το Επιμελητήριο (ΕΕΘ) ότι τις προηγούμενες χρονιές υπήρχε συνεργασία για τον χριστουγεννιάτικο στολισμό «και αφού συμφωνούμε και του δίνουμε όλες τις παροχές και αφού τα κάνουν αυτοί, μας βρίζουν και από πάνω. Ε, δεν γίνεται αυτό το πράγμα, είναι κανιβαλισμός και λαϊκισμός του αισχίστου είδους».

Απαντώντας στην αντιπολίτευση, ανέφερε πως παράδοση στη Θεσσαλονίκη είναι τα σουβλάκια. «Για τα Χριστούγεννα, στη Θεσσαλονίκη, παράδοση είναι τα σουβλάκια, ούτε το δέντρο. Βρωμάει όλη η πόλη από τσίκνα, αυτό έχω αντιληφθεί ότι είναι η παράδοση την τελευταία δεκαετία», σημείωσε. Επανέλαβε την πρότασή του «να στολίζει κάθε καταστηματάρχης». «Που είναι τα Επιμελητήρια που ενδιαφέρονται, η συνολική διάθεση του Έλληνα;» διερωτήθηκε.

 

 

 

«Είχα μια ιδέα – αφού παραπονιούνται να ντύσουμε τον Αριστοτέλη, στην Πλατεία Αριστοτέλους, Άγιο Βασίλη» συμπλήρωσε αστειευόμενος. «Λυσσάξανε. Κάθε χρόνο το μόνο που μας απασχολεί είναι τα Χριστούγεννα και πόσο άσχημα τα κάνατε. Δεν έχετε κάτι καλύτερο να πείτε;» αναρωτήθηκε προς την αντιπολίτευση.

Τέλος ο Γιάννης Μπουτάρης ξεκαθάρισε πως τα φετινά Χριστούγεννα είναι αφιερωμένα στα παιδιά και για αυτό και η εγκατάσταση του Πάρκου των Παγετώνων στην Αριστοτέλους.

 

Με οριακή πλειοψηφία εγκρίθηκαν από το δημοτικό συμβούλιο οι χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις

 

 

 

Οριακά, μετά από μια έντονη συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο και με σκληρή κριτική ακόμα και από συμβούλους της πλειοψηφούσας παράταξης εγκρίθηκε το πρόγραμμα των καλλιτεχνικών εκδηλώσεων για τα Χριστούγεννα.

Οι χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις έλαβαν το πράσινο φως με τη διπλή ψήφο της προέδρου του δημοτικού συμβουλίου, σύμφωνα με τη νομοθεσία, καθώς, μετά από ονομαστική ψηφοφορία, το θέμα έλαβε 16 ψήφους κατά και 19 υπέρ, με τρία λευκά.

Συγκεκριμένα, υπέρ ψήφισαν οι δημοτικοί σύμβουλοι της Πρωτοβουλίας, ενώ κατά ψήφισαν οι «Εντάξει», ο δημοτικός σύμβουλος της Ανοιχτής Πόλης, Γιώργος Αβαρλής, η επικεφαλής της παράταξης «Γειτονιές σε Δράση», Mόνικα Αϊβάζογλου, οι δημοτικοί σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης, ο επικεφαλής της παράταξης «Μένουμε Θεσσαλονίκη», Κωνσταντίνος Σεβρής και ο δημοτικός σύμβουλος της Πρωτοβουλίας, Κωνσταντίνος Ζέρβας. Λευκό ψήφισαν οι σύμβουλοι Παναγιώτης Αβραμόπουλος, Ανδρέας Κουράκης και Γιώργος Αβρανιτίδης.

Η συζήτηση σημαδεύτηκε από το έγγραφο της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, που αποκάλυψε ο δημοτικός σύμβουλος και πρώην πρόεδρος του Σώματος Παναγιώτης Αβραμόπουλος.

Σύμφωνα με το έγγραφο που είχε σταλεί στον δήμο Θεσσαλονίκης στις 17.1.2017 κατά τον έλεγχο νομιμότητας της απόφασης του δημοτικού συμβουλίου, για την παραχώρηση, τότε, της πλατείας Αρχαίας Αγοράς, «απαιτείται η διενέργεια δημοπρασίας, τηρουμένων των εκάστοτε διατάξεων», καθώς και κανονιστική απόφαση.

«Είναι λάθος η εισήγηση, καλείται το δημοτικό συμβούλιο να αποφασίσει όχι μόνο για τις εκδηλώσεις αλλά και την παραχώρηση κοινόχρηστου χώρου», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Αβραμόπουλος.

«Εγκρίνουμε το καλλιτεχνικό πρόγραμμα και όχι τη λειτουργία χριστουγεννιάτικης αγοράς, αυτό θα γίνει στην Τούμπα. Δεν έχουμε προμήθεια», απάντησε ο αντιδήμαρχος Παιδείας και Αθλητισμού Αλέξανδρος Μπαρμπουνάκης, ο οποίος παρουσίασε τις χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις και τον εορταστικό διάκοσμο.

«Για την παραχώρηση κοινόχρηστων χώρων ισχύουν οι διατάξεις, σύμφωνα με τις οποίες απαιτείται η διενέργεια δημοπρασίας για την εκμίσθωση δημοτικών χώρων. Δείτε το για να μην πάθουμε ζημιά», ανταπάντησε ο κ. Αβραμόπουλος, καλώντας τον να αποσύρει το θέμα για να εξεταστεί  εκ νέου.

«Έχουν περάσει στο παρελθόν παραχωρήσεις στην Αριστοτέλους χωρίς κανένα πρόβλημα», επισήμανε από την πλευρά του ο αντιδήμαρχος Τουριστικής Ανάπτυξης Σπύρος Πέγκας, κάνοντας λόγο για επιλεκτικές αναφορές, προκαλώντας την αντίδραση του κ. Αβραμόπουλου.

«Αποφασίζει το δημοτικό συμβούλιο στον αέρα και λειτουργούμε υπό τη δαμόκλεια σπάθη. Εγώ δεν είμαι κατά σε αυτά που κάνετε, έπρεπε να τα έχουμε λυμένα, φέρτε τα στο επόμενο δημοτικό συμβούλιο», σχολίασε ο κ. Αβραμόπουλος, ο οποίος στη συνέχεια αναφέρθηκε με σκληρούς χαρακτηρισμούς για τον κ. Πέγκα. «Είναι μικρός μέγεθος και δεν αξίζει να νευριάσει μαζί του. Όταν φτάσεις στο σημείο να γίνεις μια προσωπικότητα θα σου μιλήσω», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Αβραμόπουλος για να συμπληρώσει λίγο αργότερα ότι «δεν συνηθίζει να απαντά σε Γκαουλάιντερ».

«Κάθε χρόνο έχουμε την ίδια συζήτηση, κάθε χρόνο τα τελευταία χρόνια αλλάζουμε και προπονητή και ομάδα και πρωτάθλημα δεν παίρνουμε», σημείωσε από την πλευρά του ο Κωνσταντίνος Ζέρβας. Έκανε λόγο για καθυστέρηση για άλλη μια χρονιά, ενώ αναφερόμενος στα οικονομικά στοιχεία έδωσε ως παράδειγμα τη συναυλία των Ονιράμα, όπου στη Λάρισα στοίχισε 11.958 ευρώ, ενώ στη Θεσσαλονίκη θα κοστίσει 19.250 ευρώ. Ο κ. Ζέρβας επισήμανε και την απουσία του δημάρχου από τη συζήτηση για τα Χριστούγεννα.

Νωρίτερα, κριτική στη διοίκηση για τα Χριστούγεννα είχε ασκήσει και ο επικεφαλής των Εντάξει Σταύρος Καλαφάτης.

«Κάθε χρόνο αυτοαναιρούμαστε. Όσο φτωχαίνει η Ελλάδα εμείς πάμε να ξοδέψουμε περισσότερα. Πέρσι ήταν σκοτεινά, φέτος δεν μπορούμε να τα κάνουμε λίγο πιο φωτεινά;», διερωτήθηκε ο Γιώργος Αβρανίτης.

 

 

 

 

Πηγές: http://www.thessnews.gr/article/59768/antiparathesi-mpoutari-kalafati-gia-ta-christougenna-2017 και http://www.voria.gr/ (1, 2)