Με… «μπηχτές» και «καρφιά» ολοκληρώθηκαν οι κοινές δηλώσεις μεταξύ του Αλέξη Τσίπρα και του Ταγίπ Ερντογάν.

«Αιχμές» για την Αγιά Σοφιά

Στα πιο σημαντικά ζητήματα, ο πρωθυπουργός σχετικά με την Αγιά Σοφιά, δήλωσε: «εμείς δεν σκεφτήκαμε ποτέ σε τζαμί να κάνουμε θρησκευτική, ορθόδοξη λειτουργία. Όπως λανθασμένα γίνεται στην Αγιά Σοφιά. Πρέπει να υπάρχει βούληση για ελευθερία».

 

 

 

 

Για την συνθήκη της Λωζάνης

Σχετικά με τη συνθήκη της Λωζάνης, ο Έλληνας πρωθυπουργός ειρωνεύτηκε τον Τούρκο Πρόεδρο, καθώς επισήμανε: «είμαστε γείτονες και πρέπει να συζητάμε. Σήμερα με τις δηλώσεις του εδώ, συνειδητοποιώ πως μάλλον το προηγούμενο διάστημα μάλλον δεν είχε γίνει αντιληπτό τι ζητάει. Αν τη ζητούσε αναθεώρηση, θα έπρεπε να ψάξουμε την Ιαπωνία για να συμφωνήσει. Δεν υπάρχει καμία αμφισβήτηση σε σχέση με την εδαφική ακεραιότητα. Ακόμα και στο ζήτημα που έθεσε για τη Θράκη, μίλησε για ορθή τήρηση όχι αναθεώρηση. Η μουσουλμανική κοινότητα στη Θράκη και η ελληνική στην Τουρκία, πρέπει να αποτελέσει μοχλό έλξης. Με την ευκαιρία να πω ότι η δική μας κυβέρνηση έχει ιδιαίτερη μέριμνα για τους Έλληνες μουσουλμάνους πολίτες και ευαισθησία σε κάθε είδους μειονότητα».

 

Τσίπρας: Επιμένει για τους Τούρκους στρατιωτικούς

«Η ελληνική Δικαιοσύνη χειρίζεται το ζήτημα των τούρκων στρατιωτικών. Η Ελλάδα και ο ελληνικός λαός, ως ένας λαός δημοκρατικός που έχει υποστεί βαρύτατες συνέπειες από την κατάλυση της Δημοκρατίας, δεν μπορεί αν μην είναι αντίθετος στις παρεμβάσεις στην Δικαιοσύνη. Η Ελλάδα θα πράξει τα δέοντα ώστε οι άνθρωποι αυτοί να έχουν μια δίκαιη δίκη», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας, αναφορικά με το ζήτημα της έκδοσης των 8 Τούρκων στρατιωτικών.

 

Ερντογάν: Καταλαβαίνω ότι ο «νεαρός» Τσίπρας θέλει λύση στο Κυπριακό

«Στη δυτική Θράκη, το ζήτημα του αρχιμουφτή, για το αν είναι εκλεγμένος ή δικορισμένος, συνιστά μια σοβαρή πληγή. Πιστεύω ότι ο αξιότιμος πρωθυπουργός θα μεριμνήσει για το ζήτημα. Για το ζήτημα των θρησκειών, μπορεί αν επιλυθεί σε συνεργασία των υπουργείων. Τα βήματα που θα καταβάλλουμε ειδικά στο Κυπριακό, θα είναι προς την κατεύθυνση δίκαιης και βιώσιμης λύσης. Ο κύριος Τσίπρας, καταλαβαίνω ότι λόγω του νεαρού της ηλικίας του, εξανίσταται για την συνέχιση του προβλήματος. Βλέπω ότι η πείρα που αποκόμισα από την διαδικασία είναι πολύτιμη. Αν είχε εφαρμοστεί η πρόταση Ανάν, δεν θα είχαμ ετα προβλήματα με τα στρατεύματα. Η ελληνοκυπριακή πλευρά έκανε το στραβοπάτημα και φτάσαμε εδώ»!

 

Αισιόδοξος ο Αλέξης Τσίπρας

«Τέλος, για το ακανθώδες ζήτημα της Ιερουσαλήμ και της Παλαιστίνης, οι θέσεις της Ελλάδας είναι σαφείς. Είμαστε προσηλωμένοι στην ειρηνευτική διαδικασία που προβλέπει την δημιουργία δύο κρατών. Η απόφαση για αναγνώριση ολόκληρης της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ, δεν συμβάλει στην ειρήνη σε μια εύθραυστη περιοχή», είπε ο πρωθυπουργός.

 

«Καρφί» Τσίπρα για την εισβολή στην Κύπρο!

«Άκουσα την τοποθέτησή του για Αιγαίο και Κυπριακό. Στο Κυπριακό είμαι 43 χρονών και 43 χρόνια το θέμα μένει ανοικτό. Υπάρχει πάντα συζήτηση για το ποιος φταίει. Αγαπητέ μου φίλε πρόεδρε είναι ανοιχτό γιατί υπήρξε μια παράνομη εισβολή. Η ελληνική Δημοκρατία στο σύνολό της είναι ένα κράτος Δικαίου και ελευθερίας», δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας.

Δείτε επίσης: Ερντογάν σε Τσίπρα: Δεν εποφθαλμιούμε τα εδάφη καμίας χώρας

Αλ. Τσίπρας: Ανάγκη για απόλυτο σεβασμό της Συνθήκης της Λωζάνης

 

 

 

Πηγή: www.thessnews.gr/article/63047/me-mpichtes-ekaterothen-oi-koines-diloseis-tsipra-kai-erntogan-video