Για το ζήτημα της ονομασίας της πΓΔΜ μίλησε από το βήμα του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης, ο Γιάννης Μπουτάρης. Ο κ. Μπουτάρης χαρακτήρισε θεαματικά τα δύο συλλαλητήρια για τη Μακεδονία, σημειώνοντας ωστόσο ότι δεν σημαίνουν απολύτως τίποτα.

«Οι δύο συγκεντρώσεις ήταν θεαματικές ήταν πολύ μεγάλες, ούτε το “Όχι” συγκέντρωσε τόσο κόσμο. Οι δύο συγκεντρώσεις δεν σημαίνουν απολύτως τίποτα. Είναι βασισμένες σε ένα θυμικό με όλη την κακουχία βαραίνει τη χώρα μας τα τελευταία χρόνια, όλα αυτά έχουν δημιουργήσει ένα κλίμα που κάθε άλλο παρά βοηθητικό είναι για να λύσουν διάφορα ζητήματα.

Το Μακεδονικό ξεκινά από τις αρχές του προηγούμενο αιώνα. Δεν λύνεται ούτε με συγκεντρώσεις ούτε με διαδηλώσεις. Ο δήμαρχος των Σκοπίων με έχει πει ότι ντρέπεται που λένε ότι είναι απόγονοι του Μέγα Αλέξανδρου. Δίνεται μια ευκαιρία να λυθεί αυτό το πρόβλημα. Πάρτε το από καθαρά οικονομική και ανθρωπιστική πλευρά. 1-1.5 εκατομμύρια Σκοπιανοί έρχονται στη Βόρεια Ελλάδα. Έρχονται γιατί η Θεσσαλονίκη είναι το όνειρο τους. Πως θα την κατακτήσουν; Ποιος αμφιβάλλει ότι η Μακεδονία είναι ελληνική. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία το λένε και αυτοί.

Δεν θέλω να μπλέξω σε κριτική, είναι στα χέρια μιας νόμιμης κυβέρνησης, αυτή κάνει τις διαπραγματεύσεις, είναι κάτω από την αιγίδα του ΟΗΕ και νομίζω περισσεύει από μας να ανακατευόμαστε σε θέματα που επηρεάζουν τις διαπραγματεύσεις», ανέφερε ο κ. Μπουτάρης.

Τέλος ο κ. Μπουτάρης τόνισε πως είναι ντροπή να γίνεται εκμετάλλευση του θυμικού του λαού και των συμβόλων του, χαρακτηρίζοντας θερμοκέφαλο το Φράγκο Φραγκούλη και πολεμικό του κείμενο που εκδόθηκε μετά το συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης.

 

 

 

Καλαφάτης: Ίδιες με του ΣΥΡΙΖΑ οι ιδεοληψίες Μπουτάρη για το Σκοπιανό

 

 

 

Σκληρή κριτική στον Γιάννη Μπουτάρη άσκησε ο επικεφαλής της παράταξης «Εντάξει» Σταύρος Καλαφάτης, για τη στάση του στο θέμα της ονομασίας των Σκοπίων.

Ο κ. Καλαφάτης ξεκαθάρισε ότι τους χωρίζει άβυσσος με τον κ. Μπουτάρη για το θέμα, κατηγορώντας τον ότι «προσπαθεί να υποβαθμίσει οποιαδήποτε εκδήλωση συμπολιτών που θέλουν να εκφράσουν την αγωνία τους για το μέλλον του τόπου».

Αναφερόμενος στο θέμα έκδοσης ενός ψηφίσματος κατηγόρησε τη δημοτική αρχή για τη στάση της, σημειώνοντας πως έχουν εκδοθεί «ψηφίσματα για να στηρίξουμε τον Καλαϊτζή στην Τουρκία, για τη Συρία, για ζητήματα που δεν έχουν σχέση με τη Θεσσαλονίκη και τη Μακεδονία».

Ο επικεφαλής των «Εντάξει» επανέφερε την πρότασή του για την έκδοση ψηφίσματος για το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων.

«Έχουμε υποχρέωση όχι μόνο να αφουγκραστούμε αλλά να σεβαστούμε το εθνικό συναίσθημα. Είμαστε εδώ για να αποκαταστήσουμε το κύρος, την αξιοπρέπεια και τη σοβαρότητα του Δήμου, που έχουν τρωθεί από την αλλοπρόσαλλη συμπεριφορά του κ. Μπουτάρη, που και στο θέμα τα Σκοπίων δεν παύει να μας αποδεικνύει πόσο ακατάλληλος είναι ως Δήμαρχος», τόνισε ο κ. Καλαφάτης.

Τον κατηγόρησε ότι «ρίχνει στο τραπέζι ονόματα, όπως το “Νέα Μακεδονία”, αποκαλεί χαζούς και πατριδοκάπηλους όσους αγωνιούν για τη χώρα κι έπειτα λέει ότι δεν ασκεί εξωτερική πολιτική. Έδινε τη μία συνέντευξη πίσω από την άλλη, με ανιστόρητες κι επικίνδυνες αναφορές, χωρίς την παραμικρή εξουσιοδότηση από το δημοτικό συμβούλιο. Εκμεταλλευόμενος το αξίωμα του δημάρχου. Με μοναδικό εφόδιο τις προσωπικές του ιδεοληψίες που εν προκειμένω συμπίπτουν απόλυτα με εκείνες του ΣΥΡΙΖΑ. Και ενώ ο ίδιος ο κόσμος, εκτός από λίγους πιστούς του φίλους είναι έξαλλοι για τη συμπεριφορά του, εκείνος φαίνεται να μην καταλαβαίνει».

Όπως σημείωσε ο κ. Καλαφάτης, απευθυνόμενος στον κ. Μπουτάρη, «δεν δικαιούσαι να αναφέρεσαι στα Σκόπια με το όνομα «Μακεδονία», ούτε επίτηδες, ούτε κατά λάθος. Δεν δικαιούσαι να αποκαλείς ακροδεξιούς και γραφικούς εκατοντάδες χιλιάδες συμπολίτες σου που εξέφρασαν το εθνικό τους συναίσθημα».

«Θεωρώ πως έχουμε τη ευκαιρία να εκφράσουμε ως δήμος τους συμπολίτες μας. Ακόμα και ο δήμαρχος έχει την ευκαιρία να δείξει εμπράκτως ότι δεν λειτουργεί ως ψευτοβραχίονας του ΣΥΡΙΖΑ. Για να διατυπώσουμε από κοινού την πεποίθηση, πως οποιαδήποτε συμφωνία με τα Σκόπια, θα βρίσκεται σε πλήρη αναντιστοιχία με τη βούληση του δήμου, εφόσον  δεν προβλέπει ενιαία οριστική, αμοιβαία αποδεκτή και άμεσα εφαρμόσιμη λύση για όλες τις πτυχές της διαφοράς με τα Σκόπια», τόνισε.

 

 

 

 

Πηγές: http://www.voria.gr/index.php/article/kalafatis-se-mpoutari-anistorites-ki-epikindines-anafores-tou και http://www.thestival.gr/policy/self-government/item/364523-g-mpoutaris-theamatika-ta-syllalitiria-gia-ti-makedonia-alla-den-simainoyn-tipota