Εξαπάτησε ηλικιωμένη και άρπαξε περισσότερα από 20.000 ευρώ, με το πρόσχημα ότι θα τα έσωζε από τη φωτιά που υποτίθεται ότι θα ξεσπούσε στο σπίτι της. Το περιστατικό συνέβη στη Νεάπολη Θεσσαλονίκης και πρόκειται για τη νέα “πατέντα” κυκλώματος απατεώνων, οι οποίοι στήνουν παγίδα σε ηλικιωμένους αποσπώντας τεράστια χρηματικά ποσά.

Ο άνδρας πήγε στο σπίτι της 82χρονης στη Νεάπολη παριστάνοντας έναν υπάλληλο της ΔΕΗ και της είπε ότι το σπίτι έχει βλάβες και πρόκειται να πάρει φωτιά εξαιτίας βραχυκυκλώματος. Προκειμένου να διαφυλάξει τα προσωπικά της αντικείμενα και τα χρήματά της, την παρότρυνε να βγάλει εκτός σπιτιού αυτά με τη μεγαλύτερη αξία. Η γυναίκα, αρχικά εμφάνισε 500 ευρώ και μερικά κοσμήματα. Ο απατεώνας, που φαίνεται να μην έμεινε… ευχαριστημένος, την τρομοκράτησε δηλώνοντας πολύ έντονα ότι είναι θέμα χρόνου το σπίτι να καεί. Η ηλικιωμένη έπεσε στην παγίδα του και έβγαλε από κρύπτη που είχε σε τοίχο του σπιτιού της το ποσό των 20.000 ευρώ. Ο δράστης άρπαξε τα χρήματα και εξαφανίστηκε με αυτοκίνητο που οδηγούσε ο συνεργός του, ενώ η αστυνομία προσπαθεί να βρει τα ίχνη του. Η γυναίκα αντιλήφθηκε την απάτη και κατήγγειλε αμέσως την κλοπή.

 

Οι μέθοδοι

Οι απάτες σε βάρος ηλικιωμένων είναι σύνηθες φαινόμενο. Αδίστακτοι πλησιάζουν τα θύματα τους με επιχειρήματα που δεν τους δίνουν περιθώρια αμφισβήτησης. Μία πολύ χαρακτηριστική μέθοδος που χρησιμοποιούν οι απατεώνες οι οποίοι βάζουν στο μάτι τα λεφτά των ηλικιωμένων ήταν μέχρι πρότινος ότι τα παιδιά τους προκάλεσαν ατύχημα και, για να γλιτώσουν τη φυλακή, πρέπει να δώσουν μεγάλα ποσά σε αυτούς. Μάλιστα η δίκη των μελών του μεγάλου κυκλώματος, που είχε επικεφαλής έναν νεαρό Κύπριο και μέλη Βούλγαρους, οι οποίοι δρούσαν από τη χώρα τους, άρχισε τυπικά χθες στη Θεσσαλονίκη και ουσιαστικά στα τέλη του μήνα με την κατάθεση μαρτύρων.

Η πρόφαση με τις βλάβες του δικτύου ρεύματος και την επικείμενη καταστροφή της περιουσίας τους φαίνεται να είναι η νέα “πατέντα” των συγκεκριμένων κυκλωμάτων, ώστε να πείθονται οι ηλικιωμένοι να ξεθάβουν άμεσα τα χρήματα και τα πολύτιμα αντικείμενα, τα οποία αρπάζουν και εξαφανίζονται. Οι διωκτικές αρχές της Βόρειας Ελλάδας ήδη εξετάζουν αρκετές καταγγελίες της ίδιας απάτης που έχει αναπτυχθεί τους τελευταίους μήνες.

 

 

 

Πηγή: makthes.gr/χτυπούν-οι-απατεώνες-που-παριστάνουν/