Ξεκίνησαν το πρωί της Παρασκευής εργασίες αποξήλωσης και απομάκρυνσης 80 τόνων επικίνδυνων αμιαντούχων υλικών από το εγκαταλελειμμένο εργοστάσιο σωληνουργίας «Χίτζου», δίπλα σε σχολικό συγκρότημα 700 και πλέον μαθητών της περιοχής Καρατάσιου, στον δήμο Παύλου Μελά της Θεσσαλονίκης.

Για λόγους ασφάλειας των μαθητών αποφασίστηκε, οι πέντε σχολικές μονάδες της Πολίχνης (4ο και 13ο νηπιαγωγείο, 4ο δημοτικό, 2ο γυμνάσιο και 2ο ΓΕΛ) που βρίσκονται σε κοντινή απόσταση να μη λειτουργήσουν την Παρασκευή, αλλά και τη Δευτέρα 25 Σεπτεμβρίου.

Με την έναρξη των σημερινών εργασιών, που έγιναν παρουσία του δημάρχου Παύλου Μελά, Δημήτρη Δεμουρτζίδη, πραγματοποιούνται δειγματοληψίες αέρα για τη μέτρηση ινών αμιάντου από εξειδικευμένο προσωπικό, μετρήσεις αιωρούμενων σωματιδίων, ενώ στο τέλος θα εκδοθεί πιστοποιητικό καθαρότητας του χώρου.

Σύμφωνα με τη διοίκηση του δήμου πρόκειται για χρόνιο περιβαλλοντικό πρόβλημα της περιοχής του δήμου Παύλου Μελά για τη λύση του οποίου κινήθηκε από το 2014.

Ωστόσο όπως προκύπτει από σχετικό δελτίο τύπου του δήμου οι ενέργειες που έπρεπε να γίνουν λόγω της τεράστιας γραφειοκρατίας ήταν εξαιρετικά χρονοβόρες με αποτέλεσμα οριστική λύση να δίνεται μετά από τρία ολόκληρα χρόνια.

Παραμένει βέβαια το ερώτημα πως όλη η ολοκλήρωση των διαδικασιών που διήρκεσαν τρία χρόνια, συνέπεσε με την αρχή της σχολικής χρονιάς και δεν κατέστη δυνατή πριν οι μαθητές επιστρέψουν στα  θρανία…

 

 

 

 

 

Πηγή: makthes.gr/απομακρύνονται-υλικά-με-αμίαντο-δίπλ/