Η Δρ. Βαρβάρα Καραγκιοζάκη, η πρώτη εξειδικευμένη ιατρός καρδιολόγος που ασχολήθηκε με τη Νανοϊατρική στην Ελλάδα, Διευθύντρια Νανοϊατρικής στο Εργαστήριο Νανοτεχνολογίας του ΑΠΘ, μας εξηγεί, γιατί το lifestyle medicine είναι το σύγχρονο είδος ιατρικής που ανταποκρίνεται ιδανικά στην εποχή μας, φροντίζοντας ολιστικά την υγεία και την εμφάνιση. 

Το lifestyle medicine προσφέρει υγεία, ευεξία, κομψότητα και λάμψη και είναι εξαιρετικά διαδεδομένο στο εξωτερικό, ενώ πρόσφατα έκανε αισθητή την παρουσία του και στην Ελλάδα –συγκεκριμένα στη Θεσσαλονίκη. Δημιουργός της πρώτης NanoMed Lifestyle Clinic στη χώρα μας είναι η καρδιολόγος Δρ. Βαρβάρα Καραγκιοζάκη, η οποία χρησιμοποιεί την επιστήμη και τα σύγχρονα επιτεύγματα της Νανοϊατρικής για να προσφέρει στον σύγχρονο άνθρωπο, και κυρίως στη σύγχρονη γυναίκα, τη θέση -και τη ζωή- που  της αξίζει.

Με μότο “σε 90 ημέρες αλλάζεις ζωή”, η πρόταση του NanoMed LifeStyle Clinic γίνεται πράξη. Μια πρόταση ολιστική, που στηρίζεται στο δίπολο της ισορροπημένης διατροφής, της αξιοποίησης των ευεργετημάτων της φύσης και της θωράκισης του οργανισμού, με τη σύγχρονη τεχνολογία και τις δυνατότητες που δίνει η Νανοϊατρική.

Μάθετε, τι συμβαίνει στον οργανισμό σας

Στην πρώτη NanoMed Life style Clinic στην Ελλάδα, λοιπόν, εφαρμόζονται καινοτόμες επιστημονικές και τεχνολογικές μέθοδοι, οι οποίες αποκαθιστούν τις βλάβες που προκαλεί στον οργανισμό ο σύγχρονος αγχώδης τρόπος ζωής.

Συγκεκριμένα, με τα ειδικά πρωτοποριακά διαγνωστικά τεστ Νανοϊατρικής, που εφαρμόζονται εδώ -και για πρώτη φορά στη χώρα μας- μπορείτε να μάθετε:

  1. Τα επίπεδα του οξειδωτικού στρες, που ευθύνονται για δεκάδες ασθένειες
  2. Την κατάσταση του μεταβολισμού σας
  3. Την επίδραση που άσκησαν στα γονίδια σας οι περιβαλλοντικοί παράγοντες (επιγενετική)
  4. Την οξείδωση της επιδερμίδας σας
Health Coaching

Μετά τη διάγνωση, έρχεται η θεραπεία. Ανάλογα με την κατάσταση του οργανισμού σας, προτείνεται εξατομικευμένο πρόγραμμα αντιγήρανσης, διατροφής, αντιοξειδωτικών, άσκησης, τεχνικών χειρισμού του καθημερινού άγχους αλλά και health coaching συνεδρίες.

 

Τι ακριβώς είναι το lifestyle medicine και πώς συνδυάζεται η Νανοϊατρική με αυτή τη νέα ιατρική αντίληψη;

Πρόκειται για την ιατρική που στοχεύει στην αλλαγή του τρόπου διαβίωσης-lifestyle, στην πρόληψη, έγκαιρη διάγνωση αλλά και αποτελεσματική θεραπεία χρόνιων ασθενειών, όπως καρδιοπάθειες, καρκίνος, αυτοάνοσα νοσήματα, αρθρίτιδες, νευροεκφυλιστικές νόσοι, νοσογόνος παχυσαρκία, υπογονιμότητα, σπαστική κολίτιδα, αλλεργίες, κ.α. Οι τεχνολογικές εξελίξεις της Νανοϊατρικής, όπου η διάγνωση και θεραπεία των νόσων γίνεται σε ατομικό επίπεδο, δηλαδή λίγων νανομέτρων, μας δίνουν τη δυνατότητα να ανιχνεύουμε τους παράγοντες σε κυτταρικό επίπεδο, που συμβάλουν στην εκδήλωση των ασθενειών σε πολύ πρώιμο στάδιο, με σκοπό την έγκαιρη θεραπεία.

nanoiatriki3.jpg
Με ποιον ακριβώς τρόπο βοηθά την καθημερινότητά μας και εξασφαλίζει την ποιότητα ζωής μας;

Εξετάζουμε κάθε περίπτωση ξεχωριστά, «σκανάροντας» τον οργανισμό  σε ατομικό και κυτταρικό επίπεδο με υψηλής τεχνολογίας διαγνωστικά τεστ και προτείνουμε υπερσύγχρονες εξατομικευμένες θεραπείες που προσφέρουν αντιγήρανση και ευεξία, ανανεωμένη και λαμπερή επιδερμίδα, ενώ μπορούν να χαρίσουν, μάλιστα, και λεπτή σιλουέτα.

Ειδικότερα, με ένα αναίμακτο τεστ μεταβολισμού ελέγχουμε την κατακράτηση υγρών, τη διατροφική κατάσταση των κυττάρων και προτείνουμε ένα εξατομικευμένο πρόγραμμα διατροφής για λιπόλυση, αντιοξείδωση, ενίσχυση του ανοσοποιητικού, βελτίωση της ευεξίας και υγείας.

Πώς μπορούμε να προλάβουμε σοβαρές ασθένειες με ειδικά τεστ;

Στην πραγματικότητα  μπορούμε να προλάβουμε τα πάντα. Μάλλον, πολλά που αφορούν την υγεία μας εξαρτώνται από τον βαθμό οξείδωσης του οργανισμού μας και τους τρόπους αντοξείδωσης του! Η οξείδωση του οργανισμού προέρχεται από τις ελεύθερες ρίζες που προσβάλλουν τα κύτταρά μας, προκαλώντας οξειδωτικό στρες, δηλαδή γήρανση των κυττάρων και επομένως, των ιστών. Μια διαδικασία που έχει επιπτώσεις στον οργανισμό σας, μπορεί να προκαλέσει διάφορες σοβαρές παθήσεις, να βλάψει το δέρμα ακόμη και τη σιλουέτα. Μία σταγόνα αίματος αρκεί για να μετρήσουμε το οξειδωτικό στρες και τις αποθήκες σε αντιοξειδωτικά του οργανισμού.

Ειδικά τα άτομα που είναι καπνιστές, παχύσαρκοι, διαβητικοί, καρδιοπαθείς, γυναίκες που παίρνουν αντισυλληπτικά χάπια, αθλητές, γυναίκες στην εμμηνόπαυση ή όσες υποβάλλονται σε ορμονικές θεραπείες, άτομα που καταναλώνουν αλκοόλ, πρέπει να υποβάλλονται σε μέτρηση οξειδωτικού στρες. Ακόμη, άτομα με καρδιαγγειακά προβλήματα, έμφραγμα, εγκεφαλικό, ανεύρυσμα αορτής, με κληρονομικότητα για στεφανιαία νόσο, αυξημένη χοληστερόλη, ασθενείς με καρκίνο, αυτοάνοσα νοσήματα, αρθρίτιδα, αλλεργίες, Parkinson, Alzheimer, παθήσεις πνευμόνων, υπογονιμότητα, κ.α.

Τι ακριβώς συμβαίνει, όμως, όταν έχουμε αυξημένο οξειδωτικό στρες;

Η κυτταρική βλάβη ξεκινά στο επίπεδο της μεμβράνης, προκαλώντας αλλοιώσεις στον μηχανισμό μεταφοράς των στοιχείων μεταξύ εσωτερικού και εξωτερικού περιβάλλοντος των κυττάρων. Η βλάβη που προκαλεί το οξειδωτικό στρες στα κύτταρα επιφέρει γήρανση των κυττάρων και επομένως και των ιστών, η οποία εκδηλώνεται ως πρόωρη γήρανση του δέρματος και στη συνέχεια, ως γήρανση των ζωτικών οργάνων του ανθρώπου. Ακόμη, οι ελεύθερες ρίζες οξυγόνου προκαλούν την οξείδωση της κακής χοληστερόλης-LDL στο τοίχωμα της αρτηρίας με συνέπεια τη δημιουργία της αθηρωματικής πλάκας, τη στένωση των αρτηριών και την πρόκληση εμφράγματος και εγκεφαλικού. Ειδικά σε νέους, προκαλεί τη ρήξη των «ευάλωτων» αθηρωματικών πλακών σε ήπιες στενώσεις των αγγείων (50%) με κύρια επιπλοκή το έμφραγμα και την καρδιακή ανακοπή.

Το test οξείδωσης και αντιοξείδωσης επιτρέπει μέσα σε λίγα λεπτά τη μέτρηση της τιμής των ελεύθερων ριζών στο τριχοειδικό αίμα και τον αντιοξειδωτικό αμυντικό μηχανισμό του ασθενούς. Μάλιστα, με την κατάλληλη καθοδήγηση από το ειδικευμένο επιτελείο της NanoMed Lifestyle Clinic και την ειδική αντιοξειδωτική διατροφή που εξατομικεύεται σε κάθε περίπτωση, όχι μόνο αντι-οξειδώνεται ο οργανισμός, αλλά επιτυγχάνεται η πρόληψη σοβαρών ασθενειών, η ευεξία και η υγιής επιδερμίδα!

Κάθε πότε πρέπει να κάνουμε ένα… σκανάρισμα στον οργανισμό μας;

Ο προληπτικός έλεγχος είναι απαραίτητο να γίνεται μία φορά ετησίως.

Τι άλλο αξίζει να γνωρίζουμε για τον οργανισμό μας, που είναι σημαντικό και ίσως να μην ξέραμε μέχρι σήμερα;

Τα μαλλιά είναι ένας καταπληκτικός σχεδόν άφθαρτος, βιο-δείκτης που μεταφέρει πολλές προσωπικές πληροφορίες σε ένα κβαντικό επιγενετικό επίπεδο.

Εσείς πώς τα χρησιμοποιείτε;

Τα δείγματα των μαλλιών μας (λίγες τρίχες) μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να χαρτογραφηθούν περισσότεροι από 800 βασικοί δείκτες ευεξίας, τοξινών, ιχνοστοιχείων, βιταμινών, κ.α. Σήμερα υπάρχει η δυνατότητα «σκαναρίσματος» όλου του ανθρώπινου οργανισμού μέσα από μια τρίχα χάρη στο τεστ επιγενετικής. Κυριολεκτικά.

Υπάρχει ακόμη η δυνατότητα, όχι μόνο να «διαβαστούν» με εξειδικευμένες διαδικασίες όλοι οι βιοδείκτες, αλλά και να καταγραφεί το ιστορικό μας σε ένα πολυσέλιδο πλάνο που περιέχει πληροφορίες, οδηγίες ευεξίας αλλά και σωστού τρόπου διαβίωσης, καθώς και ειδική διατροφή 90 ημερών για πρόληψη ασθενειών.

Με βάση αυτά τα αποτελέσματα και το πλάνο, δημιουργείται μια εξατομικευμένη αγωγή μικροθρεπτικών συστατικών τόσο προσωπική, όσο και το δακτυλικό μας αποτύπωμα!

Η αντι-οξείδωση του οργανισμού αυξάνει την απόδοση μας;

Ναι! Η ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος μέσω της αντι-οξείδωσης συμβάλλει στην πρόληψη και θεραπεία χρόνιων ασθενειών, στη βελτίωση της πνευματικής διαύγειας και ευεξίας, επίδοσης στα αθλήματα με μείωση τραυματισμών, καθώς και στην αντιγήρανση.

Μπορούμε να προλάβουμε ή να θεραπεύσουμε καρδιολογικές παθήσεις μέσω συγκεκριμένων τεχνικών;

Βεβαίως! Στην κλινική μας παρέχουμε πλήρη καρδιολογικό έλεγχο σε παιδιά, αθλητές και ενήλικες και σε συνδυασμό με καινοτόμα διαγνωστικά τεστ μπορούμε να προλάβουμε αλλά και να θεραπεύσουμε τις καρδιαγγειακές νόσους και τις παθήσεις λιπιδίων.

Πώς θα επιτύχουμε λαμπερή επιδερμίδα;

Είναι γνωστό ότι ο ήλιος, η περιβαλλοντική ρύπανση, η χρήση των καλλυντικών κρεμών οξειδώνουν την επιδερμίδα μας. Μπορούμε με απλό τρόπο να μετρήσουμε την οξείδωση αυτή και να προτείνουμε εξατομικευμένη θεραπεία.

Βιογραφικό
barbara-karagkiozaki.jpg

 

Η Δρ. Βαρβάρα Καραγκιοζάκη, είναι η πρώτη εξειδικευμένη ιατρός, καρδιολόγος που ασχολήθηκε με τη Νανοϊατρική στην Ελλάδα και Διευθύντρια Νανοϊατρικής στο Εργαστήριο Νανοτεχνολογίας του ΑΠΘ. Με την πολυετή εμπειρία της σε θέματα ιατρικής καινοτομίας, αλλά και κλινικής καρδιολογίας, έχει 180 προσκεκλημένες ομιλίες σε όλα τα μέρη του κόσμου και παρουσιάσεις, κυρίως σε διεθνή συνέδρια, πολλές δημοσιεύσεις σε ξένα περιοδικά και είναι εκδότρια του αμερικάνικου βιβλίου Horizons in Clinical Nanomedicine.

Έχει εξειδικευθεί στην Παιδοκαρδιολογία και στις νεότερες απεικονιστικές τεχνικές καρδιάς στην Αγγλία. Είναι υπεύθυνη της Ελληνικής Πλατφόρμας Νανοϊατρικής www.nano-net.gr/index.php/gr-nanomed και διοργανώνει κάθε χρόνο το Διεθνές Workshop Νανοϊατρικής, κατά τη διάρκεια του Παγκόσμιου Συνεδρίου Νανοτεχνολογίας, όπου συμμετέχουν περισσότεροι από 1000 επιστήμονες από 60 χώρες.

Εισήγαγε τη νέα ιατρική τάση Lifestyle Nano Medicine συνδυάζοντας όλη την ιατρική σοφία και τις πρακτικές ολιστικής θεραπείας και ευεξίας του παρελθόντος με τη σύγχρονη τεχνολογία και καινοτομία, εξασφαλίζοντας εξατομικευμένες αποτελεσματικές θεραπείες και πρωτόκολλα πρόληψης για κάθε ασθενή.

Είναι επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας της NanoMed Lifestyle Clinic που βρίσκεται στη Βασιλίσσης Όλγας 207, Θεσ/νίκη,  τηλ.: 2310-827819.

www.lifestyleclinic.grwww.drkaragkiozaki.com

 

 

 

Πηγή: https://glow.gr/doctors-say-to-prwto-kentro-nanoiatrikhs-sthn-ellada-anoixe-sthn-polh