Σίγουρα όλοι έχετε βρεθεί σε αυτήν την κατάσταση: να κάθεστε και να μην έχετε τίποτα απολύτως να κάνετε και το μόνο που σκέφτεστε είναι τι θα μπορούσατε να φάτε. Και δυστυχώς το φαγητό αυτό δε μένει μόνο στη σκέψη αλλά γίνεται και πράξη, η οποία συχνά είναι και η μεγαλύτερη αιτία για τα περιττά κιλά.

Συνήθως αυτό συμβαίνει επειδή θέλετε απλώς να περάσει η ώρα και αυτή η πλήξη δημιουργεί και την ψευδαίσθηση της πείνας. Στην πραγματικότητα, καμία από τις φορές που ανοίξατε μηχανικά το ψυγείο δεν πεινούσατε στ’ αλήθεια. Φυσικά, το χειρότερο είναι ότι οι διατροφικές ατασθαλίες στις οποίες ενδίδετε σε αυτές τις περιπτώσεις είναι συνήθως πατατάκια και σοκολατάκια και όχι καρότα ή αγγουράκια. Για τον λόγο ότι, το λεγόμενο boredome eating, αφορά σνακ πλούσια σε ζάχαρη, λιπαρά, αλάτι και θερμίδες.

 

boredom-eating-5.jpg

Όπως για κάθε κακή συνήθεια, έτσι και για αυτήν μπορείτε να πάρετε μία συνειδητή απόφαση και να εστιάσετε στο να βρείτε τρόπους που θα γεμίζουν την ψυχή σας, όχι το στομάχι σας. Εάν λοιπόν είστε έτοιμοι να σταματήσετε να τρώτε επειδή πλήττετε, ανακαλύψτε παρακάτω τρία βήματα-τρόπους που θα σας φανούν σωτήρια, ειδικά τώρα που έφτασε και το καλοκαίρι.

Τρία αποφασιστικά βήματα
1. Βρείτε την αιτία

Είναι πάρα πολύ σημαντικό να μάθετε καλά τις συνήθειες του εαυτού σας. Εάν θέλετε να σταματήσετε να τρώτε ενώ δεν πεινάτε, παρατηρήστε πότε πέφτετε συνήθως σε αυτήν την παγίδα.

Σας δημιουργείται η ανάγκη για ένα σνακ το απόγευμα στη δουλειά, όταν οι ρυθμοί αρχίζουν να πέφτουν; Όταν έχετε εξαντλήσει όλα όσα θα μπορούσατε να κάνετε μία χαλαρή μέρα και βρίσκεστε ξαπλωμένοι στον καναπέ; Δώστε προσοχή στη χρονική στιγμή που συμβαίνει κι αν αυτό επαναλαμβάνεται κι έχει γίνει πλέον μοτίβο, πρέπει να διακοπεί άμεσα! Για παράδειγμα, αν αυτό γίνεται πιο συχνά στο γραφείο απολαύστε ένα καφέ decaf ή ένα ανθρακούχο νερό για να καταλαγιάσετε την επιθυμίας σας. Αν σας συμβαίνει το πρωί μεταξύ πρωινού και μεσημεριανού γεύματος, κάντε μια βόλτα, περπατήστε και ασχοληθείτε με κάτι άλλο.

Μόλις μάθετε πότε ενεργοποιείται αυτή η αίσθηση ανεξήγητης πείνας θα μπορέσετε να βρείτε και τις ανάλογες, υγιεινές εναλλακτικές.

 

Δώστε τέλος στο λεγόμενο boredom eating

 

2. Προγραμματίστε την ημερήσια διατροφή σας

Το να καταναλώνετε σνακ και γεύματα εκτός καθημερινού προγράμματος διατροφής, σίγουρα θα διαταράξει την προσπάθεια σας να τρέφεστε σωστά και θα δυσκολευτείτε να μπείτε ξανά σε σειρά. Με αυτό τον τρόπο, αμελείτε τα βασικά γεύματα και νιώθετε πιο συχνά το αίσθημα πείνας. Καλό θα είναι να προγραμματίζετε τις ώρες που θα τρώτε καθημερινά, ώστε να γνωρίζετε ακριβώς τι λαμβάνει το σώμα σας και να έχετε τον πλήρη έλεγχο στην κατανάλωση. Σκεφτείτε καλά το πρόγραμμα της ημέρας και τι ανάγκες μπορεί να προκύψουν, για να αποφύγετε τα επιπλέον σνακ και τις ανούσιες θερμίδες. Έτσι, μ’ ένα σωστό πλάνο θα είστε γεμάτοι ενέργεια και θα νιώθετε το αίσθημα του κορεσμού όλη την ημέρα, ενώ οι νυχτερινές επιθέσεις στην κουζίνα θα σταματήσουν μία και καλή.

Μπορεί στην αρχή να σας είναι δύσκολο να τα καταφέρετε χωρίς βοήθεια, γι’ αυτό καλό θα ήταν να συμβουλευτείτε και κάποιο διατροφολόγο που θα μεριμνήσει για την πρόσληψη των σωστών θρεπτικών συστατικών και βιταμινών. Μόλις μάθετε τα βασικά, μετά θα σας φαίνεται παιχνιδάκι.

 

boredom-eating-6.jpg
3.  Αντικαταστήστε τις κακές συνήθειες με καλές

Ήρθε η ώρα για ένα μικρό brainstorming, πάρτε χαρτί και μολύβι και σημειώστε διάφορα πράγματα που θα μπορούσατε να κάνετε αντί να τρώτε τις ώρες εκείνες που σας πιάνει η γνωστή… λαιμαργία. Σκεφτείτε πράγματα διασκεδαστικά που σας ηρεμούν και ίσως να κάνουν καλό στην ψυχολογία και στη διάθεσή σας.

Εάν κάθεστε στο γραφείο σας, μπορείτε να κάνετε μια γρήγορη βόλτα ή μερικές ασκήσεις yoga, που να επιτρέπει το εμβαδόν του χώρου που εργάζεστε. Στο σπίτι, βρείτε κάποιο τρόπο να κρατάτε τα χέρια σας απασχολημένα, όπως το πλέξιμο, η ζωγραφική, το παζλ, η πασιέντζα ή το σταυρόλεξο ή ακόμα πάρτε τηλέφωνο κάποιον φίλο σας.

Μπορείτε επίσης να διαλογιστείτε για κάποια λεπτά ή να πάτε μία γρήγορη βόλτα, που όχι μόνο θα σας κρατήσει απασχολημένους αλλά θα σας χαλαρώσει κιόλας. Γεμίστε το χρόνο σας με σκέψεις και συναισθήματα και όχι το σώμα σας με θερμίδες.

Να θυμάστε όμως ότι δεν πρέπει συνέχεια να κάνετε το ίδιο πράγμα, διότι πάλι θα αρχίσετε να βαριέστε. Εξασφαλίστε μία ποικιλία δραστηριοτήτων για να κατεφεύγετε κάθε φορά, ώστε οι νέες και υγιεινές συνήθειες σας να μην καταλήξουν μονότονες.

 

 

 

 

Πηγή: https://glow.gr/dwste-telos-sto-legomeno-boredom-eating