Δυσαρεστημένοι από τις παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας στη χώρα μας δηλώνουν οι Θεσσαλονικείς. Συγκεκριμένα, το 74% εκφράζει τη δυσαρέσκειά του, ενώ μόλις το 14% δηλώνει ικανοποιημένο. Περισσότερο δυσαρεστημένοι είναι οι άνθρωποι ηλικίας μεταξύ 55-64 ετών με το ποσοστό να αγγίζει το 78%.

Πάντως, με το πέρασμα των χρόνων, η κατάσταση όχι μόνο δεν βελτιώνεται αλλά διαρκώς χειροτερεύει. Κι αυτό διότι το 2015 το ποσοστό δυσαρέσκειας των Θεσσαλονικέων από τις παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας ήταν στο 51,4%, το 2016 ανέβηκε στο 56,7% και το 2017 εκτοξεύτηκε στο 74%.

Τα παραπάνω στοιχεία προκύπτουν από την έρευνα κοινής γνώμης που πραγματοποίησε για λογαριασμό του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης (ΙΣΘ) η εταιρεία tothepoint και η οποία παρουσιάστηκε σήμερα κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. Στην έρευνα συμμετείχαν 1.016 άτομα-κάτοικοι του νομού Θεσσαλονίκης- και η ημερομηνία διενέργειάς της ήταν από 16 έως και 19 Μαΐου 2017. Το 48,8% των συμμετεχόντων δηλώνουν συνολικό μηνιαίο εισόδημα από 451-1.000 ευρώ και το 25,6% από 1.001-2.000 ευρώ.

Ταυτόχρονα, μειώθηκε σημαντικά και το ποσοστό ικανοποίησης των Θεσσαλονικέων από τις παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας. Συγκεκριμένα, το ποσοστό αυτό ήταν στο 24% το 2015, ανέβηκε στο 26% το 2016 και μειώθηκε στο 14% το 2017.

“Όταν ένας πολίτης γνωρίζει ότι σε μια δημόσια δομή θα συναντήσει πολύωρη αναμονή για να εξυπηρετηθεί, όταν βλέπει κακές κτιριακές υποδομές κι όταν τα χρήματα που έχει δεν φτάνουν για να απευθυνθεί στον ιδιωτικό τομέα υγείας, είναι λογικό να νιώθει δυσαρέσκεια για τις παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας”, εξήγησε ο πρόεδρος του ΙΣΘ, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος.

Παράλληλα, τόνισε ότι “οι πολίτες εξαιτίας οικονομικών προβλημάτων δεν παίρνουν τα φάρμακά τους σε τακτική βάση, δεν πηγαίνουν στο γιατρό και δεν φροντίζουν την υγεία τους. Επιπλέον, πολλοί πηγαίνουν στο γιατρό μόνο όταν αντιμετωπίζουν πολύ σοβαρό πρόβλημα υγείας, ενώ άλλοι χτυπούν την πόρτα του γιατρού όταν η ασθένειά τους έχει φτάσει σε πολύ προχωρημένο σημείο”.

Από την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας του ΙΣΘ, Νίκος Νίτσας επισήμανε ότι οι πολίτες είναι δυσαρεστημένοι, μεταξύ άλλων, από τις παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας τόσο εξαιτίας του ότι ο ΕΟΠΥΥ “κόβει” εξετάσεις μέσω της e-συνταγογράφησης, όσο και του ότι η κατάσταση στα δημόσια νοσοκομεία είναι άσχημη, γεγονός που το παραδέχονται και οι ίδιοι οι γιατροί.

 

Εμπιστεύονται τα ιδιωτικά ιατρεία

Όπως προκύπτει από την έρευνα, το 51,8% των πολιτών επισκέπτεται συχνότερα για την ιατρική του περίθαλψη τα ιδιωτικά ιατρεία (με το ποσοστό να καταγράφει μείωση σε σύγκριση με το 2016 οπότε ήταν στο 62%), το 38% τα νοσοκομεία, το 22,4% το ΙΚΑ, το 10,6% τα ιδιωτικά πολυιατρεία/κλινικές και το 5,7% τα κέντρα υγείας.

Απ’ αυτούς που επισκέπτονται τον ιδιώτη γιατρό, το 43,9% δηλώνει ότι τον επιλέγει μόνο όταν υπάρχει σοβαρό πρόβλημα υγείας, το 12% σε σταθερή βάση για check up, το 11,8% δεν επισκέπτεται ποτέ ιδιωτικό γιατρό, το 11,4% για να κάνει συγκεκριμένες εξετάσεις, το 10,2% για τη θεραπεία/παρακολούθηση κάποιου μόνιμου προβλήματος υγείας και το 10,2% για οποιαδήποτε ενόχληση/πρόβλημα υγείας.
Όσον αφορά στον τρόπο επιλογής του ιδιώτη γιατρού, , σε ποσοστό 54,3% γίνεται μέσω φίλων/γνωστών, σε ποσοστό 16,1% από άλλους γιατρούς και σε ποσοστό 12,8% μέσω ίντερνετ.

Για τους ερωτηθέντες το κριτήριο επιλογής ιδιωτικού ιατρείου είναι η σύσταση από τρίτους (23,8%), η καλή φήμη (23,5%), η εμπειρία (20,7%) και να είναι συμβεβλημένο με το ασφαλιστικό ταμείο τους (19,3%).

 

 

Αύξηση κόστους και ΕΟΠΥΥ

Οι συμμετέχοντες στην έρευνα πιστεύουν ότι το κόστος των ιατρικών υπηρεσιών έχει αυξηθεί τα τελευταία 3 χρόνια σε ποσοστό 36%, ενώ το 29% υποστηρίζει ότι έχει μείνει το ίδιο και το 26% ότι έχει ελαττωθεί.

Την ίδια στιγμή, το 72,4% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι έχει κάνει χρήση υπηρεσιών του ΕΟΠΠΥ και το 27,6% όχι. Ωστόσο, αρκετοί δίνουν κακό βαθμό στις διαδικασίες που ακολουθούνται στον ΕΟΠΥΥ. Συγκεκριμένα, από τους χρήστες των υπηρεσιών, ποσοστό 24% τις αποτιμά θετικά, 17,7% μάλλον θετικά, 14% αρνητικά, 6,9% μάλλον αρνητικά και 9,8% ούτε θετικά ούτε αρνητικά.

Σύμφωνα με την έρευνα, το 44% των Θεσσαλονικέων πιστεύει ότι η προμήθεια των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων εκτός των φαρμακείων είναι κάτι χειρότερο σε σύγκριση με ό,τι ισχύει σήμερα, το 25% ότι είναι καλύτερο, το 24% ότι είναι το ίδιο και το 7% ότι δεν ξέρει/δεν απαντά.

Όσο για τις τιμές των φαρμάκων αυτών, το 28% πιστεύει ότι θα αυξηθούν, το 27,8% ότι θα μειωθούν, το 23,4% ότι θα μείνουν ίδιες και το 20,9% ότι δεν ξέρει/δεν απαντά.

 

 

 

 

 

Πηγή: makthes.gr/δυσαρεστημένοι-από-τις-υπηρεσίες-υγε/