Φωτογραφία: Έλενα Ταξίδου

Στον χώρο του εντευκτηρίου στο camp Διαβατών ο οποίος διαμορφώθηκε έτσι ώστε να φιλοξενήσει άτομα, πέρασαν την πρώτη τους νύχτα οι περισσότεροι από τους μετανάστες που μέχρι χθες κατασκήνωναν στην Αριστοτέλους.

«Πρόκειται για μια προσωρινή, πολύ βασική υποδοχή», αναφέρει στη Voria.gr ο περιφερειακός συντονιστής Β. Ελλάδος και Ηπείρου του υπ. Μεταναστευτικής Πολιτικής, Νίκος Ράγκος. «Οι μετανάστες δεν μπορούν να κινηθούν ελεύθερα μέσα στη δομή, αλλά σε μικρή περίμετρο γύρω από το κτήριο, καθώς δεν έχουν ακόμα ταυτοποιητικά έγγραφα», σημειώνει ο ίδιος.

Μετανάστες που οδηγήθηκαν στην υποδοχή καταγγέλλουν ότι δεν τους δόθηκε φαγητό στο camp αλλά αναγκάστηκαν να το αγοράσουν. Όπως υποστηρίζει από πλευράς του ο κ. Ράγκος, οι νεοαφιχθέντες έλαβαν μόνο ξηρά τροφή και θα μπούνε στη λίστα της σίτισης από σήμερα. Κάποιοι άλλοι υποστηρίζουν πως τους δόθηκε κρεβάτι για να μπορέσουν να κοιμηθούν μετά τη 1.00 το βράδυ.

 

Ταυτόχρονα στο camp, κοντά στο κτήριο του εντευκτηρίου, υπάρχουν περίπου πέντε οικογένειες που διανυκτέρευσαν εκτός κτηρίων και συγκεκριμένα σε σκηνές και το βράδυ άναψαν φωτιά για να ζεσταθούν. Δεν έχει ακόμα εξακριβωθεί αν οι οικογένειες αυτές μεταφέρθηκαν χθες από την Αριστοτέλους ή είχαν μεταφερθεί πριν από λίγες ημέρες από άλλο σημείο στη δομή.

Σύμφωνα με πληροφορίες, από τους 120 μετανάστες που μεταφέρθηκαν από την Αριστοτέλους, περίπου 30 οδηγήθηκαν στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση από όπου έλαβαν τα απαραίτητα έγγραφα και αναχώρησαν ενώ άλλοι 20 σε κρατητήρια.

Μιλώντας στη Voria.gr, κάποιοι από τους μετανάστες που μεταφέρθηκαν σε κρατητήριο αστυνομικού τμήματος σημειώνουν ότι οι συνθήκες δεν είναι καλές.

«Είμαστε εδώ από το απόγευμα. Πληρώσαμε για να φάμε και όταν τους είπαμε ότι θέλουμε να ξαναφάμε μας απάντησαν “τώρα έκλεισαν τα μαγαζιά, αύριο πάλι”. Έχουμε μείνει με δύο γουλιές νερό και περιμένουμε να πιούμε αύριο. Όταν φωνάζουμε επειδή χρειαζόμαστε κάτι, καθυστερούν πολύ να απαντήσουν. Από αυτές τις συνθήκες, προτιμούμε το κρύο της Αριστοτέλους», δήλωσε χθες το βράδυ ένας 22χρονος από το Ιράκ.

 

 

 

 

 

Πηγή: https://www.voria.gr/article/eki-odigithikan-i-metanastes-pou-efigan-apo-tin-aristotelous-foto