Η Ματίνα Σωτηρίου έγραψε ιστορία για το ελληνικό Μπάντμιντον. Η 15χρονη πρωταθλήτρια αναρριχήθηκε στην 1η θέση του Ευρωπαϊκού ράκινγκ λιστ U17 με 3.555 βαθμούς κι έτσι έγινε η πρώτη Ελληνίδα αθλήτρια που έπιασε κορυφή στον ευρωπαϊκό πίνακα αξιολόγησης.

Η Σωτηρίου βρισκόταν στην 6η θέση στο τελευταίο ράκινγκ λιστ, αλλά με την αλλαγή του έτους αποχώρησαν από την κατάταξη οι αθλήτριες που είχαν γεννηθεί το 2001. «Είμαι πάρα πολύ χαρούμενη. Όταν μου είπε ο προπονητής μου ότι είμαι στο Ν1 του ράκινγκ λιστ δεν το πίστευα. Χάρηκα πάρα πολύ, δεν μπορούσα να περιγράψω τα συναισθήματά μου» τόνισε η Ματίνα Σωτηρίου και πρόσθεσε: «Αυτό μου δίνει μεγάλη δύναμη και όρεξη να συνεχίσω την σκληρή δουλειά. Ο προπονητής μου έχει σχεδιάσει το αγωνιστικό μου πρόγραμμα και στόχος μου είναι να έχω καλές πορείες στις διεθνείς διοργανώσεις που θα συμμετάσχω, ώστε να παραμείνω στην κορυφή του ράκινγκ λιστ».

Η αθλήτρια από τις Σέρρες, που έχει ως στόχο τη διάκριση στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα U 17 απέδειξε με τον καλύτερο τρόπο την σκληρή και συστηματική δουλειά που γίνεται τα τελευταία χρόνια στην ελληνική Ομοσπονδία Μπάντμιντον.

 

 

 

Ο προπονητής της Ματίνας, ο Αλέξανδρος Καντζόγλου μίλησε στην ΕΡΤ Σερρών για την πρωτιά της αθλήτριας του στη σχετική Ευρωπαϊκή λίστα: «Είναι κάτι το οποίο το βλέπαμε από τον Οκτώβριο, όταν έκλεισαν οι λίστες για το Πανευρωπαϊκό των 17άριδων. Ήταν μετρημένα κουκιά, ξέραμε ότι όταν καθαρίσει η λίστα από τα μεγάλα παιδιά, η Ματίνα θα είναι το νούμερο ένα. Η Ματίνα βρίσκεται στην κατάταξη πάνω από αθλήτριες από την πρώην Ανατολική Ευρώπη, από τη Δυτική, από την Αγγλία, από τη Δανία κ.α . Αυτό δεν σημαίνει ότι ένας αθλητής που είναι Νο1 τους κερδίζει όλους, όμως εμείς κάναμε μια διαχείριση των τουρνουά, φέραμε καλά αποτελέσματα με ελάχιστα οικονομικά μέσα, στηριζόμενοι αποκλειστικά στην οικογένεια και φέραμε αυτό το αποτέλεσμα.  Καταφέραμε να μπούμε στο Πανευρωπαϊκό ως Νο6 σε ένα τεράστιο σχήμα με 128 αθλητές, φτάσαμε στην 32άδα όπου χάσαμε στις λεπτομέρειες. Για να πάρεις μέρος σε αυτά τα τουρνουά χρειάζονται χρήματα, χρόνος, κόπος, ενέργεια, όλα μαζί πάνε αυτά»

 

 

Τι σημαίνει αυτή η διάκριση;

«Αυτό μας δείχνει και μας επιβεβαιώνει ότι αυτό που γίνεται εδώ και τρία χρόνια με αυτό το παιδί, που  είναι στην κορυφή της Ευρώπης αξίζει κι έχει αποτελέσματα.  Όλο αυτό το διάστημα καταφέραμε και βγάλαμε πολλά τουρνουά και αυτό το αποτέλεσμα δεν αρκεί γιατί τα πράγματα γίνονται ακόμα πιο δύσκολα, όλα όμως στηρίζονται στον καλό προγραμματισμό, στην καλή προετοιμασία και στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και στη σωστή επιλογή τουρνουά».

 

 

 

-Για το αν πιστεύει σε αυτό που είπε και η πρόεδρος της ομοσπονδίας ότι η Ματίνα μπορεί να εκπροσωπήσει τη χώρα σε Ολυμπιακούς αγώνες:

«Είναι πολύ δύσκολο αν και η προετοιμασία μας στοχεύει σε αυτό, για τους Ολυμπιακούς του 2024. Για εκεί έχουμε βάλει εξαετές πλάνο. Το ελπίζουμε, το πιστεύουμε, χρειαζόμαστε στήριξη. Στην ομοσπονδία αυτή τη στιγμή προτεραιότητα έχει ο Ηλίας Ξάνθου που κυνηγάει την Ολυμπιάδα του 2020 και ελπίζουμε να μπορέσουμε να μείνουμε σε αυτό το επίπεδο».

 

 

 

 

Για το παράπονο που έχει για τις συνθήκες προπόνησης:

«Η πόλη των Σερρών είναι οι χειρότερη στην Ελλάδα σε θέματα προπόνησης για το μπάντμιντον. Βρίσκουμε λύση σε σχολικά γυμναστήρια, με πολύ κρύο, κακό δάπεδο, με κακό φωτισμό, με χαμηλό ταβάνι αλλά να μείνουμε σήμερα στο θετικό της πρωτιάς στη λίστα της Ευρωπαϊκής κατάταξης».

 

 


 

 

 

 

Πηγές: http://www.zougla.gr/sports/a8limata/article/mpantminton-egrapse-istoria-i-matina-sotiriou και www.ert.gr/perifereiakoi-stathmoi/seres/m-sotiriou-koryfea-athlitria-tis-evropis-stin-k17/