Η Έκθεση “Αλληλεγγύη και Αντίσταση” εγκαινιάζεται σήμερα Δευτέρα 24 Σεπτεμβρίου 2018 και ώρα 18.30 στο Goethe-Institut Thessaloniki με την υποστήριξη του Ιδρύματος Friedrich-Ebert-Stiftung στην Αθήνα και τα Αρχεία Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας (ΑΣΚΙ). Η έκθεση αφορά την στήριξη της ελληνικής αντίστασης ενάντια στη στρατιωτική χούντα από τα γερμανικά κόμματα, συνδικάτα και πολιτικά ιδρύματα κατά την περίοδο 1967-1974.

50 χρόνια και πλέον από το στρατιωτικό πραξικόπημα της 21ης Απριλίου 1967, η έκθεση επικεντρώνεται στον ξεχασμένο εν πολλοίς αγώνα των χιλιάδων Ελλήνων μεταναστών και μεταναστριών στη Δυτική Γερμανία εναντίον του δικτατορικού καθεστώτος στην Αθήνα. Παράλληλα αναδεικνύει την υποστήριξη που παρείχε η γερμανική κοινή γνώμη στις ελληνικές αντιδικτατορικές δράσεις: γερμανικά κόμματα, συνδικάτα, πολιτικά ιδρύματα, μέσα ενημέρωσης στάθηκαν αλληλέγγυα και στήριξαν έμπρακτα τον αντιδικτατορικό αγώνα, συμβάλλοντας στον διεθνή αποκλεισμό της χούντας. Η έκθεση αποτίει φόρο τιμής στην ελληνική αντίσταση και παράλληλα επιδιώκει να στρέψει το βλέμμα – στη συγκυρία της σημερινής πολιτικής και οικονομικής κρίσης – σε μια άγνωστη αλλά αξιομνημόνευτη σελίδα των ελληνογερμανικών σχέσεων.

 

Thessaloniki während der deutschen Besatzung (Byron Metos)

 

 

Στα εγκαίνια θα μιλήσουν μεταξύ άλλων οι κύριοι Walter Stechel, Γενικός Πρόξενος της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας στην Θεσσαλονίκη, Michael Sommer, αντιπρόεδρος του Ιδρύματος Friedrich-Ebert-Stiftung Βερολίνο, Βαγγέλης Καραμανωλάκης, Γενικός Γραμματέας ΑΣΚΙ, Rudolf Bartsch, Γενικός Διευθυντής του Goethe-Institut Αθήνα, Ulrich Storck, Διευθυντής του Ιδρύματος Friedrich-Ebert-Stiftung στην Αθήνα και η κυρία Niki Eideneier, τέως διευθύντρια του εκδοτικού οίκου ΡΩΜΙΟΣΥΝΗ, Κολωνία.

Η έκθεση χρηματοδοτήθηκε από το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Εξωτερικών από πόρους του Ελληνογερμανικού Ταμείου για το Μέλλον και πραγματοποιείται με την ευγενική υποστήριξη του Goethe-Institut Θεσσαλονίκη.    

 

 

Λεωφ. Βασ. Όλγας 66, ανατολική Θεσσαλονίκη

Τηλ.: 2310 889610 & 611

 

 

Διάρκεια έκθεσης: Από Δευτέρα 24.09.2018 έως
Παρασκευή 19.10.2018

Δε-Πα 10:00-21:00,
Σα 10:00-13:00,
Κυ κλειστά

Ελεύθερη είσοδος