Τον Ιούνιο του 2010 στην Ιεράπετρα της Κρήτης το είπαν και το έκαναν: Ετοίμασαν την πλέον χορταστική χωριάτικη σαλάτα που έχει φτιαχτεί ποτέ παγκοσμίως, προβάλλοντας ταυτόχρονα με τον πιο πειστικό τρόπο τα αγροτικά προϊόντα του τόπου τους. Οι εξακόσιοι εθελοντές γέμισαν ένα τεράστιο ξύλινο σκεύος-σαλατιέρα 100 τετραγωνικών και βάθους 30 εκατοστών. «Χρειάστηκαν συνολικά επτά τόνοι ντομάτας, τρεις τόνοι αγγούρια, δύο τόνοι πιπεριές, ένας τόνος κρεμμύδια, οκτακόσια κιλά φέτα και άλλα πεντακόσια κιλά παρθένο ελαιόλαδο. Στο τέλος, η σαλάτα μας ζύγιζε 13.417 κιλά, τα περισσότερα από τα οποία καταναλώθηκαν από τους παρευρισκόμενους πολίτες ή και εστάλησαν σε τοπικά ιδρύματα» είχε δηλώσει στα «ΝΕΑ» ο πρόεδρος της Κοινωφελούς Επιχείρησης του Δήμου Ιεράπετρας, που διοργάνωσε την εκδήλωση, Σπύρος Τσικαλουδάκης.

Η σαλάτα αυτή έρχεται να συμπληρώσει γευστικά το υπόλοιπο ανάλογων… διαστάσεων ελληνικό μενού, μια σειρά από άλλες εγχώριες γαστρονομικές πρωτιές που μπήκαν επίσης στις σελίδες του φημισμένου βιβλίου των Ρεκόρ Γκίνες. Εκατό κιλά φρέσκο χοιρινό κρέας, για παράδειγμα, σε συνδυασμό με 40 κιλά ντομάτες και άλλες τόσες πατάτες, μαζί με 20 κιλά κρεμμύδια και άλλο τόσο στραγγιστό γιαούρτι, υλικά που αντιστοιχούν σε 800 κανονικά σουβλάκια, αποτέλεσαν ένα σουβλάκι με πίτα! Το σκέφτηκε ο γιατρός-αλλεργιολόγος Γιώργος Μαυρολέων, το υλοποίησαν ο (τότε) ψητοπώλης Νεκτάριος Φυντικάκης και η δωδεκαμελής ομάδα του το 2001 στα Χανιά. Έπειτα από έναν μήνα προετοιμασίας κατέρριψαν τότε δύο ρεκόρ Γκίνες: για το μεγαλύτερο- έως το 2004- σουβλάκι στον κόσμο, μήκους 1,9 μέτρων, αλλά και το αντίστοιχο για τη μεγαλύτερη πίτα για σουβλάκι, βάρους 50 κιλών και εμβαδόν 3,04 τ.μ., που ψήθηκε σε ταψί 4 τετραγωνικών και μεταφέρθηκε με γερανό!

Ενάμισι χιλιόμετρο… λουκάνικο, το μεγαλύτερο ελληνικό παραδοσιακό, ψήθηκε την Τσικνοπέμπτη του 2009 στο Διδυμότειχο! Κιμάς μοσχαρίσιος και χοιρινός, με αλάτι και μπαχαρικά, δεν άφησαν… νηστικούς τους δημότες που το τίμησαν δεόντως. Θεσμός τείνει να γίνει και στην Αμφίκλεια Φθιώτιδας το κοντοσούβλι ή καλύτερα… μακρυσούβλι. Το 2010, στο γλέντι του τοπικού δήμου το τριήμερο της Αποκριάς το… κοντέρ κατέγραψε 120 μέτρα σε μήκος και η ζυγαριά 600 κιλά χοιρινού και προβατίνας.


Σέρρες: η πόλη των ρεκόρ στο Γκίνες 

ΤΡΙΠΛΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΗΣΗ στο βιβλίο των Ρεκόρ Γκίνες έχει από το 2010 η πόλη των Σερρών, που βρίσκει τον τρόπο της- με πρωτοβουλία του τοπικού Επιμελητηρίου- να ξεχωρίζει συστηματικά με τις γαστρονομικές επιδόσεις της. Το 2008 η μπουγάτσα κρέμα -γίγας, βάρους 182,2 κιλών, ήταν μόνον η αρχή.

Έναν χρόνο αργότερα, εβδομήντα ντόπιοι μάγειρες τηγάνισαν σε λιγότερο από τέσσερις ώρες χιλιάδες μικρά μπιφτέκια από βουβαλίσιο κρέας, συνολικού βάρους 312,5 κιλών! Στις 6 Ιουνίου του 2010, οι Σερραίοι επέστρεψαν στα σούπερ γλυκίσματα: ζαχαροπλάστες και εστιάτορες του νομού κατάφεραν να παρασκευάσουν σχεδόν τρεις τόνους ρυζόγαλου. Κατέρριψαν έτσι το προηγούμενο ρεκόρ των δύο τόνων και πέτυχαν νέο παγκόσμιο ρεκόρ μεγαλύτερου σερβιρίσματος με 303,74 κιλά.

Πίτες και σάντουιτς 

Σάντουιτς 1.200 κιλών και μήκους 60 μέτρων παρασκεύασαν το 2009 τα μέλη της Λέσχης Αρχιμαγείρων Αθηνών και της Ομοσπονδίας Αρχιμαγείρων Ελλάδος. Τα υλικά ήταν 300 κιλά ψωμί, 50 κιλά βούτυρο, 100 κιλά μαρούλι, 150 κιλά μαγιονέζα, 25,5 κιλά μορταδέλα, 30 κιλά ένταμ, 100 κιλά αυγοσαλάτα, 25,5 κιλά χοιρινή ωμοπλάτη, 50 κιλά μουστάρδα, 120 κιλά φέτα, 300 ομελέτες, 50 κιλά κέτσαπ και λιαστή ντομάτα, 60 κιλά ψητές μελιτζάνες, κολοκύθια και μπιφτέκια σχάρας.

Ελληνική είναι και η μεγαλύτερη στον κόσμο μακεδονίτικη τυρόπιτα «Κιχί» ( στριφτόπιτα ), που πιστοποιήθηκε και από το Guinness World Records ότι ζύγιζε 862 κιλά! Τη μεγαλύτερη λαγάνα στον κόσμο, μήκους 84,87 μέτρων, παρασκεύασαν την Καθαρά Δευτέρα του 2004 αρτοποιοί στο Ηράκλειο Κρήτης. Σε 40 ώρες επεξεργάστηκαν 600 κιλά αλεύρι.

 

Ατέλειωτη γλύκα! 

Η μεγαλύτερη σοκολάτα στον κόσμο παρασκευάστηκε το 1999 στο εργοστάσιο Παυλίδης, στην Αθήνα. Είχε βάρος 1.318 κιλά, 2,17 μέτρα μήκος, 1,24 μέτρα πλάτος και πάχος 44 εκατοστά!

Το μεγαλύτερο προφιτερόλ του κόσμου, σύμφωνα και με το βιβλίο των Ρεκόρ Γκίνες, παρασκεύασαν το 1998 στην Πλατεία Κλαυθμώνος σπουδαστές από το Εργαστήρι Ελευθέρων Σπουδών «La chef». Ζύγιζε 4,5 τόνους! Επί δέκα ώρες, εξήντα επίδοξοι ζαχαροπλάστες ανακάτευαν 2,5 τόνους γάλακτος, 400 κιλά ζάχαρης, 375 κιλά κακάο, 500 κιλά κρέμα γάλακτος, 1.200 αυγά και 22.000 σουδάκια!

1.860 κιλά ζύγιζε ο μεγαλύτερος σιμιγδαλένιος χαλβάςτου κόσμου, που παρασκευάστηκε το 2005 από τον ζαχαροπλάστη Γιάννη Μαυρομάτη στη Χαλκίδα. Μπήκε, βεβαίως, στο βιβλίο των Ρεκόρ Γκίνες.

Ανάλογη διεθνή διάκριση απέσπασε και το μεγαλύτερο γαστρίν (μοιάζει με μπακλαβά) του κόσμου, μήκους 30 μέτρων, που παρασκεύασε το Λαογραφικό Μουσείο Ζαρού Ηρακλείου. Σεφ και ζαχαροπλάστες χρειάστηκαν 100 κιλά φύλλο, 60 κιλά γέμιση (με ξηρούς καρπούς και μέλι) και 80 λίτρα σιρόπι, ένα μείγμα που στο τέλος έψησαν στα κάρβουνα.

 

 

 

 

 

 

Πηγή: https://www.tanea.gr/2010/06/21/greece/ellinika-xortastika-rekor/