Η βιταμίνη D έχει πολλαπλά και σημαντικά οφέλη για την υγεία μας. Μεταξύ άλλων, δυναμώνει τον σκελετό, ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και συμβάλλει στην αντιμετώπιση της κατάθλιψης.

Η βασική πηγή βιταμίνης D για τον οργανισμό μας είναι ο ήλιος, αφού τη συνθέτει όταν το δέρμα εκτίθεται στην ηλιακή ακτινοβολία. Επειδή όμως η έκθεση στον ήλιο κρύβει άλλους κινδύνους –όπως το έγκαυμα και ο καρκίνος του δέρματος– καλό είναι να λαμβάνουμε βιταμίνη D και από τη διατροφή μας.

 

 

 

 

 

Έλλειψη βιταμίνης D: Ποια είναι τα συμπτώματα & πώς θα την προλάβετε

 

Έλλειψη βιταμίνης D: Ποια είναι τα συμπτώματα & πώς θα την προλάβετε

 

 

Ο τρόπος ζωής στις σύγχρονες κοινωνίες, με τους ενήλικες αλλά και τα παιδιά να περνούν το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας τους σε κλειστούς χώρους, έχει οδηγήσει σε αύξηση των δεικτών ανεπάρκειας και έλλειψης της «βιταμίνης του ήλιου» σε όλες τις χώρες του κόσμου, και η δική μας δεν αποτελεί εξαίρεση.

 

bigstock Human Hand Holding A Bottle Of 137743931

 

Τα επίπεδα της βιταμίνης D είναι δυνατό να διαπιστωθούν με τη βοήθεια αιματολογικής εξέτασης. Δείτε ποια είναι τα συμπτώματα που θα σας παρακινήσουν να ελέγξετε τη βιταμίνη D στον οργανισμό σας και τι μπορείτε να κάνετε σήμερα κιόλας για να εξασφαλίσετε επαρκή πρόσληψη.

Συμπτώματα της έλλειψης

Αρκετοί άνθρωποι που έχουν έλλειψη βιταμίνης D στον οργανισμό τους δεν παρουσιάζουν εμφανή και σαφή συμπτώματα ή μπορεί να έχουν έλλειψη για πολλά χρόνια πριν αρχίσουν να εκδηλώνουν συμπτώματα.

Μερικά από πιο συνηθισμένα συμπτώματα που εκδηλώνονται σε περίπτωση έλλειψης είναι τα εξής:

– αποδυνάμωση του σκελετού, οστεοπόρωση ή συχνά κατάγματα

– μυϊκή αδυναμία

– αλλαγές στη διάθεση, όπως άγχος και κατάθλιψη

– χρόνιος πόνος

– αύξηση της πίεσης ή υπέρταση

– αίσθημα κόπωσης παρά την επαρκή ξεκούραση

– μειωμένη σωματική αντοχή

– ανεξήγητη υπογονιμότητα

 

bigstock Foods Containing Vitamin D 97209371

Πρόληψη

Για να αποφύγετε την έλλειψη βιταμίνης D μπορείτε να ακολουθήσετε τα παρακάτω βήματα:

– Επαρκής έκθεση στον ήλιο: Ο οργανισμός συνθέτει τη βιταμίνη D όταν το δέρμα εκτίθεται στον ήλιο. Περίπου 15 λεπτά την ημέρα αρκούν για να καλυφθεί η συνιστώμενη ημερήσια «δόση» της βιταμίνης. Συμβουλευτείτε τον γιατρό σας ώστε να σας υποδείξει ποια είναι τα καταλληλότερα επίπεδα έκθεσης για εσάς, ανάλογα με τον τύπο του δέρματος σας.

– Κατανάλωση τροφών με βιταμίνη D: Η βιταμίνη D υπάρχει σε κάποιες τροφές, αν και σε μικρές ποσότητες. Δείτε ποιες είναι οι λιγοστές «εκλεκτές» τροφές που μας δίνουν πολύτιμη βιταμίνη D.

1. Γάλα: 1 ποτήρι 250 ml= 100 IU (διεθνείς μονάδες)

2. Τόνος σε κονσέρβα: Μερίδα 120 γρ. = 150 IU

3. Σολομός: Μερίδα 90 γρ. = 450 IU

4. Αυγό: 1 κρόκος = 40 IU

5. Μανιτάρια: Μερίδα 90 γρ. = 400 IU

Οι ενήλικες χρειάζονται κατά μέσο όρο 600 IU βιταμίνης D την ημέρα και οι ηλικιωμένοι άνω των 70 ετών 800 IU την ημέρα.

– Συμπλήρωμα διατροφής: Αν κάνετε αιματολογική εξέταση και διαπιστωθεί ότι έχετε ανεπάρκεια βιταμίνης D, σκεφτείτε το ενδεχόμενο να πάρετε συμπλήρωμα ώστε η ανεπάρκεια να μην εξελιχθεί σε έλλειψη. Συμβουλευτείτε τον γιατρό σας ώστε να σας συστήσει ένα συμπλήρωμα που ταιριάζει στις ανάγκες του οργανισμού σας.

 

 

 

 

 

Πηγές: Medical News Today και http://www.onmed.gr/ (1, 2)