Το λουκάνικο είναι πολλά περισσότερα από απλώς ένα τρόφιμο, είναι στενά συνδεδεμένο με τον πολιτισμό και την ιστορία της Γερμανίας και πολώνεται στην εποχή της προστασίας των ζώων και του βιγκανισμού.

 

Αποτέλεσμα εικόνας για wolfger pöhlmann

 

 

Σε κανένα άλλο έθνος δεν έχει παραχθεί τόσο μεγάλη ποικιλία σε είδη λουκάνικου όπως στη Γερμανία. Κάθε περιοχή γνωρίζει τις δικές της ποικιλίες και κάποια κρεοπωλεία εκπλήσσουν μάλιστα με μοναδικές δημιουργίες. Ολόκληρη η χώρα βρίθει από ιστορίες για λουκάνικα. Ο Βόλφγκερ Πέλμαν έχει εντοπίσει αυτές τις ιστορίες.

 

 

 

Ο ιστορικός Τέχνης και εθνολόγος με ειδίκευση στα λουκάνικα ακολούθησε την ιστορία του λουκάνικου οργώνοντας όλη τη Γερμανία και έχει αναδείξει πολιτιστικούς, ιστορικούς, αισθητικούς και γευσιγνωστικούς θησαυρούς.

 

Αποτέλεσμα εικόνας για wolfger pöhlmann

 

 

 

Στη «Βίβλο» του λουκάνικου Wolfger Pöhlmann: «Περί λουκάνικου ο λόγος» – Ένας συναισθηματικός φόρος τιμής σε ένα επαπειλούμενο πολιτιστικό αγαθό βρίσκει κανείς τα πάντα περί του λουκάνικου: καθολικά και ευαγγελικά  χοιρινά ψητά λουκάνικα, λευκά μοσχαρίσια λουκάνικα με προσθήκη μπαχαρικών και μουστάρδας, ειδικές ποικιλίες λουκάνικων για άντρες και αντίστοιχες για γυναίκες, χνουδωτά λουκάνικα από το «κρεοπωλείο με τα λούτρινα», λουκάνικα σε σχήμα πούρων, λουκάνικα και θέατρο, αφηγήσεις για αγίους του λουκάνικου και θαύματα με λουκάνικα κατά τον Τριαντακονταετή Πόλεμο και πολλά άλλα.

 

Αποτέλεσμα εικόνας για wolfger pöhlmann es geht um die wurst

 

 

Ο ιστορικός Τέχνης Βόλφγκερ Πέλμαν έχει πίσω του μια λαμπρή καριέρα στην επιμέλεια εκθέσεων και στη διαχείριση πολιτιστικών διοργανώσεων αναλαμβάνοντας σημαντικά πόστα μεταξύ άλλων στο Haus der Kulturen der Welt (Οίκος των πολιτισμών του Κόσμου) στο Βερολίνο και σχεδόν 20 χρόνια στο Goethe-Institut, το Ινστιτούτο που είναι παγκοσμίως υπεύθυνο για την παρουσίαση του γερμανικού πολιτισμού στο εξωτερικό. Από την παιδική του ηλικία, ο Πέλμαν λατρεύει με πάθος τα λουκάνικα, τους παρασκευαστές λουκάνικου και τις γνώσεις γύρω από το λουκάνικο.

 

 

 

 

Παρουσίαση Βιβλίου

Δευτέρα, 16.04.2018, ώρα 19.00

Goethe-Institut Thessaloniki, Αίθουσα Εκδηλώσεων

Είσοδος ελεύθερη

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στα Γερμανικά σε ταυτόχρονη μετάφραση προς τα Ελληνικά