Με πανηγυρικό τρόπο γιορτάζεται ο Δεκαπενταύγουστος στη Σιάτιστα, όπου γίνεται μεγάλη προετοιμασία για να είναι έτοιμοι οι γνωστοί «Καβαλάρηδες», για να προσκυνήσουν την εικόνα της Μεγαλόχαρης.

Ντυμένοι με αρχοντιά, μεταξωτό μαντίλι στο λαιμό και τριγωνικό άπλωμα στην πλάτη, με μαστίγιο στο χέρι πλεγμένο επιδέξια, και με τα άλογα στολισμένα με ιδιαίτερη φροντίδα, ξεκινούν για την Παναγία του Μικρόκαστρου.

Μόλις φτάσουν στο μοναστήρι, ξεπεζεύουν, προσκυνούν την εικόνα, παρακολουθούν τη θεία λειτουργία και ξαναπαίρνουν το δρόμο της επιστροφής στη Σιάτιστα.

Οι καβαλάρηδες σταματούν στο μικρό ξωκλήσι του Αϊ-Λιά Μικρόκαστρου, για λίγο για να ξεκουραστούν και να ταΐσουν τα ζώα τους, ενώ οι ίδιοι γεμίζουν το πρόχειρο τραπέζι τους με κεφτέδες, τυριά, κοτόπουλα γεμιστά, γεμιστές πίτες, που είναι το μενού της ημέρας και το περίφημο παλιό Σιατιστινό κρασί.

Έπειτα συνεχίζουν τον δρόμο, ενώ γύρω στο μεσημέρι φτάνουν στην Εκκλησία του Αγίου Αθανασίου έξω από τη Σιάτιστα, όπου τους υποδέχονται με μουσική οι αρχές και πολύς κόσμος.

 

Δείτε το βίντεο και τη φωτογραφία από τους εορτασμούς: