Ο Αλέξης Τσίπρας δεν φόρεσε ακόμη γραβάτα και μάλλον δεν θα φορέσει τουλάχιστον μέχρι τις γερμανικές εκλογές. Ο στόχος για μία καθαρή λύση για το θέμα του χρέους, που θα το καθιστά μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα βιώσιμο και η άμεση ένταξη της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, δεν επιτεύχθηκε στην παρούσα φάση. Όμως, όπως εξηγούν κυβερνητικά στελέχη, η συμβιβαστική λύση που βρέθηκε στο Eurogroup της Πέμπτης, με δεδομένες τις σκληρές θέσεις του Βερολίνου και των δορυφόρων του, ήταν η καλύτερη δυνατή που θα μπορούσε να επιτευχθεί στην παρούσα συγκυρία, δηλαδή με τη Γερμανία να οδεύει σε εκλογές.

Το μέγαρο Μαξίμου εμφανίζεται ικανοποιημένο με τη συμφωνία και το στίγμα έδωσε ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας όταν την επόμενη ημέρα επισκέφθηκε τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, για να τον ενημερώσει. “Σήμερα η Ελλάδα γυρίζει σελίδα. Έχουμε μία συμφωνία που ανταποκρίνεται στις θυσίες του ελληνικού λαού”, είπε ο πρωθυπουργός, ενώ έδειξε ότι από εδώ και πέρα όλες οι προσπάθειες της κυβέρνησης θα είναι για μία “δίκαιη και βιώσιμη ανάπτυξη” και την “επούλωση των πληγών της κρίσης”.

 

 

 

Τις προσεχείς ημέρες ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να ξεδιπλώσει τις από εδώ και πέρα κινήσεις της κυβέρνησης στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, ενώ θα καλέσει τους πολιτικούς αρχηγούς των κομμάτων της αντιπολίτευσης καθώς και τον πρόεδρο της Βουλής στο Μαξίμου, για να τους ενημερώσει τόσο για τα αποτελέσματα του Eurogroup όσο και για τις εξελίξεις στο Κυπριακό, μετά τη συνάντηση που είχε σήμερα με τον Τούρκο ομόλογο του Μπ. Γιλντιρίμ.

 

 

 

 

 

Ήσυχο καλοκαίρι

Μετά το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης, που αποδεσμεύει δόση συνολικά 8,5 δισ., τα οποία θα δοθούν τμηματικά μέσα στον Ιούλιο και από τον Σεπτέμβριο και μετά για τις δανειακές υποχρεώσεις της χώρας και για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του δημοσίου, το φετινό καλοκαίρι φαίνεται ότι θα κυλήσει ήρεμα και η Ελλάδα θα ξαναβγεί από τα πρωτοσέλιδα του ξένου Τύπου, τουλάχιστον για τα οικονομικά της προβλήματα. Τόσο ο πρωθυπουργός όσο και κυβερνητικά στελέχη προσπαθούν να περάσουν το αισιόδοξο μήνυμα ότι η συμφωνία του Eurogroup ανοίγει μονοπάτια ανάπτυξης, που είναι και το μεγάλο στοίχημα της χώρας. Σημειώνουν τη θετική αποδοχή της από τις αγορές, παρότι τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος δεν αποσαφηνίστηκαν πλήρως, ενώ εμφανίζονται αισιόδοξα ότι η Ελλάδα μπορεί ακόμη να κερδίσει το στοίχημα της ένταξης των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ. Σε κάθε περίπτωση βλέπουν ότι μπορεί να επιχειρηθεί εντός του τρέχοντος έτους μία δοκιμαστική έξοδος στις αγορές, όχι επειδή θα είναι αναγκαία για την κάλυψη αναγκών αλλά για “ψυχολογικούς” λόγους, αφού εάν ο δανεισμός γίνει με λογικά επιτόκια, αυτό θα λειτουργήσει ως “εγγύηση εμπιστοσύνης” των επενδυτών στην ελληνική οικονομία.

Συγχρόνως στο Μαξίμου τρέχουν να διαλύσουν την όποια “σκιά” μπορεί να δημιουργηθεί αναφορικά με την πορεία του προγράμματος και τις εκταμιεύσεις της δόσης των 8,5 δισ. Γι’ αυτό μόλις ο ισπανός ΥΠΟΙΚ Λούις ντε Γκίντος προειδοποίησε ότι το Eurogroup μπορεί να μπλοκάρει την εκταμίευσή της εάν η Ελλάδα δεν χορηγήσει ασυλία στους ξένους αξιωματούχους του ΤΑΙΠΕΔ (από την Ισπανία, την Ιταλία και τη Σλοβακία), που διώκονται για την υπόθεση της πώλησης και επαναμίσθωση 28 ακινήτων του ελληνικού δημοσίου την περίοδο 2013 – 2014, η κυβέρνηση έσπευσε να καθησυχάσει τους εταίρους. “Η Ελλάδα θα κάνει ό,τι είναι απαραίτητο προκειμένου, στο πλαίσιο της έννομης τάξης και της δικαιοκρατίας, το θέμα που έχει προκύψει με τους τρεις εμπειρογνώμονες του ΤΑΙΠΕΔ να διευθετηθεί άμεσα και αποτελεσματικά” διαβεβαίωσαν πηγές του Μαξίμου, προσθέτοντας ότι “δεν υφίσταται κανένας λόγος ανησυχίας”.

Άριστες οι σχέσεις Τσίπρα-Τσακαλώτου

Με το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης επανήλθε αν και όχι έντονα το σενάριο ότι στις επόμενες κινήσεις του Αλέξη Τσίπρας θα είναι και ένας νέος ανασχηματισμός της κυβέρνησης. Στενοί συνεργάτες του πάντως υποστηρίζουν ότι αυτό δεν έχει καμία βάση, αν και προσθέτουν ότι “ο ανασχηματισμός δεν προαναγγέλλεται και είναι πάντα στη διακριτική ευχέρεια του πρωθυπουργού να προχωρήσει σε αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα εάν το κρίνει αναγκαίο”. Τα ίδια πρόσωπα διαψεύδουν επίσης ότι υπάρχουν προβλήματα στις σχέσεις του πρωθυπουργού με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο και διαβεβαιώνουν ότι η συνεργασία τους είναι άριστη. Στο μέγαρο Μαξίμου τώρα σχεδιάζουν την αντεπίθεση προκειμένου να μεταστραφεί το αρνητικό κλίμα που καταγράφεται για τον ΣΥΡΙΖΑ στις δημοσκοπήσεις, και στελέχη και βουλευτές ζητούν επιτακτικά πολιτικές που να έχουν την σφραγίδα της αριστεράς, τουλάχιστον στους τομείς που δεν άπτονται των μνημονιακών υποχρεώσεων. Έτσι οι θεσμικές αλλαγές στην παιδεία, στην τοπική αυτοδιοίκηση και στην υγεία μπαίνουν ψηλά στην ατζέντα της κυβέρνησης, όπως και το κυνήγι των επενδύσεων και τα θέματα ανάπτυξης.

 

 

 

Με δεδομένο ότι το φθινόπωρο θα έπρεπε να κλείνει η τρίτη αξιολόγηση, στο κυβερνητικό στρατόπεδο γνωρίζουν ότι η πορεία για το κλείσιμο της μπορεί να μην είναι ανέφελη, αν και όπως λένε “σε κάθε περίπτωση τα πολύ δύσκολα είναι πίσω μας”. Όμως και στις αρχές της δεύτερης αξιολόγησης ο πρωθυπουργός και το σύνολο της κυβέρνησης μιλούσε για μία σύντομη διαδικασία, αλλά στην πορεία αποδείχθηκε ότι χρειάστηκαν νέα επώδυνα μέτρα, για να κλείσει με πολύμηνη καθυστέρηση. Τώρα οι εταίροι αναμένεται να ασκήσουν μεγάλες πιέσεις για αποκρατικοποιήσεις, όπως και για αλλαγές στη δημόσια διοίκηση, αλλά και πιέσεις για τα κόκκινα δάνεια των τραπεζών, ενώ θα περάσει από “εξετάσεις” η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που έχουν ήδη έχει ψηφιστεί.

 

 

Θα σηκώσει το γάντι;

Ο Αλέξης Τσίπρας κατ’ εκτίμηση συνεργατών του πιθανότατα να σηκώσει το “γάντι” που του πέταξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και να πάει στη Βουλή, “όχι για να απολογηθεί για την επιτυχή κατάληξη της διαπραγμάτευσης, αλλά για να εκθέσει τη Νέα Δημοκρατία που καθ’ όλη τη διάρκεια ταυτίστηκε με τους πιο συντηρητικούς και σκληρούς εκ των δανειστών και συνεχίζει να καταστροφολογεί”. Αναφορικά με τη συμφωνία που επιτεύχθηκε στο Eurogroup κυβερνητικές πηγές υποστηρίζουν πως το πλέον σημαντικό είναι ότι οι εταίροι δεσμεύονται να υποστηρίξουν την έξοδο της χώρας μας στις αγορές με ένα σημαντικό απόθεμα ρευστότητας και ότι υιοθετείται η γαλλική πρόταση για τη ρήτρα ανάπτυξης, που αποτελούσε πάγιο αίτημα της σημερινής κυβέρνησης. Στα θετικά της, όπως τονίζουν, είναι η διάθεση των δανειστών για περίοδο χάριτος και επέκτασης της ωρίμανσης της αποπληρωμής των δανείων τουλάχιστον 15 ετών, εάν δεν επιτευχθούν υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης. Παραδέχονται μεν ότι τα πρωτογενή πλεονάσματα του 3,5% έως το 2023 που συμφωνήθηκαν είναι υψηλά, αλλά υπενθυμίζουν ότι η αρχική απαίτηση του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ήταν αυτά να ισχύσουν για μία δεκαετία, ενώ το προηγούμενο μνημόνιο που υπογράφηκε από την κυβέρνηση Σαμαρά προέβλεπε ακόμη μεγαλύτερα πλεονάσματα. Έμφαση δίνουν στο μέγαρο Μαξίμου και στη δέσμευση των εταίρων “για ένα φιλόδοξο πακέτο αναπτυξιακών δράσεων”, όπως και στη δημιουργία Αναπτυξιακής Τράπεζας στην Ελλάδα.

 

 

 

 

Πηγή: makthes.gr/επιχείρηση-αντιστροφής-του-κλίματο/