Εικόνα αρχείου από την Έκθεση των Μαγεμένων κατά τη διάρκεια της 80ης ΔΕΘ

Εννοούμε φυσικά τα αντίγραφα των Μαγεμένων που φυλάσσονται σε χώρο της ΔΕΘ και αποφασίστηκε, αφού δεν ευοδώθηκε η αρχική πρόθεση να στηθούν στο σημείο που πιθανολογείται ότι ήταν η αρχική τους θέση πίσω από το Μπέη Χαμάμ, να μεταφερθούν στην εξωτερική στοά του Αρχαιολογικού μουσείου.

Είναι ζήτημα εβδομάδων για να δουν το φως του ήλιου τα αντίγραφα που παραμένουν επιμελώς αποθηκευμένα σε ξύλινα κιβώτια. Να θυμίσουμε ότι τα αντίγραφα κατασκευάστηκαν από τα εκμαγεία του Λούβρου σε μια ακριβή κατασκευή (με μια προσωπική διεκδίκηση του Γιάννη Μπουτάρη που ευοδώθηκε χάρη στην πρωτοβουλία της ΔΕΘ και αρωγούς το υπουργείο Πολιτισμού, τον Δήμο Θεσσαλονίκης, τον Οργανισμό Λιμένα Θεσσαλονίκης και την ΕΥΑΘ), που επιτρέπει την έκθεση τους σε εξωτερικό χώρο.

 

 

Μιλήσαμε με την κ. Τζένη Βελένη, Διευθύντρια του Αρχαιολογικού Μουσείου:
“Είμαστε πανέτοιμοι για την μετακίνηση των Μαγεμένων στη θέση που αποφασίστηκε μετά από συνεννόηση με τη Δημοτική Αρχή, την Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης και τη ΔΕΘ-HELLEXPO. Η μελέτη της εγκατάστασης που στοιχειοθετήθηκε από το Αρχαιολογικό Μουσείο (Η μελέτη έγινε από τον Αρχιτέκτονα του Α.Μ.Θ., κ. Γιώργο Τσεκμέ και είχε κατατεθεί προς έγκριση στο Τοπικό Συμβούλιο Κεντρικής Μακεδονίας) εγκρίθηκε και εν δυνάμει στα τέλη του Μάη οι Μαγεμένες μπορούν να μετακινηθούν στον εξωτερικό χώρο του Αρχαιολογικού Μουσείου. Η τοποθέτησή τους θα γίνει εγκάρσια στην Στοά, με πρόσωπο προς την Λεωφόρο Στρατού, ώστε να κοιτούν την ΔΕΘ αλλά και ακολουθώντας τον προσανατολισμό που εικάζεται ότι είχαν όταν κοσμούσαν την πόλη πριν μεταφερθούν στη Γαλλία.

 

magemenes (9)Εικόνα: Άγγελος Τσεκούρας

 

 

 

 

Τα έξοδα της μετακίνησης και της στήριξης τους θα καλυφθούν από τον Δήμο, αλλά το ποσό που θα απαιτηθεί είναι πολύ μικρό. Είμαστε σε συνεννόηση με τον Δήμαρχο για την τελική απόφαση της τοποθέτησής τους. Ο Πρόεδρος της ΔΕΘ επιθυμεί μια τελετή εγκαινίων στις αρχές του Σεπτέμβρη ώστε να συμπέσει χρονικά με την Περίοδο της 82ης ΔΕΘ. Μένει να αποφασισθεί από τον δήμαρχο αν θα γίνει νωρίτερα η μετακίνησή τους, δηλαδή μέχρι τις αρχές Ιούνη ή θα είναι καλύτερο να καθυστερήσει λίγο ώστε να συμπέσει η προβολή τους με το γεγονός της ΔΕΘ.”

 

 

 

 

Πηγή: parallaximag.gr/thessaloniki/erchonte-magemenes