Μετά την κατακραυγή, κοινώς το κράξιμο, το… δουσου της ΕΣΗΕΜΘ δεν επικύρωσε την ιεροεξεταστική εισήγηση του «Συμβούλιου Τιμής και Δεοντολογίας» της Ένωσης, «για πειθαρχική διερεύνηση» της  «πλημμελούς κάλυψης του συλλαλητηρίου της 21ης Ιανουαρίου 2018 στη Θεσσαλονίκη από την ΕΡΤ3. Δηλαδή δεν θα κληθεί, «δια υπόθεσιν» του, στο σκαμνί του πειθαρχικού ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Ενημέρωσης του καναλιού.

Δεν προκύπτει λόγος λένε οι διοικούντες την ΕΣΗΕΜΘ αλλά επιμένουν, σε ρόλο αρχισυντάκτη, ότι υπήρξε πλημμελής κάλυψη του συλλαλητηρίου. Μάλιστα στη σχετική του ανακοίνωση το… δουσου της ΕΣΗΕΜΘ αποδοκιμάζει «επιθέσεις και υβριστικά σχόλια» εις βάρος των μελών του Συμβουλίου Τιμής και Δεοντολογίας διότι τα μέλη του είναι καταξιωμένα με μακρά επαγγελματική διαδρομή. Αυτό όμως δεν τους καθιστά υπεράνω κριτικής και στο απυρόβλητο, ούτε τους νομιμοποιεί να διασύρουν με εισηγήσεις τους για πειθαρχικά μέτρα επαγγελματικές υπολήψεις και δη… εν ενεργεία δημοσιογράφων, που επίσης είναι καταξιωμένοι συνάδελφοι και έχουν μακρά επαγγελματική διαδρομή.

Μάλιστα επειδή είναι εκλεγμένοι, η κριτική, και μάλιστα η σκληρή, επιβάλλεται και είναι αναφαίρετο δικαίωμα. Όμως τίθεται ένα ερώτημα: γιατί οι τρείς συνεδριάσεις του ΣΤΔ και αυτή η πρεμούρα για την κάλυψη του συλλαλητηρίου, οι εισηγήσεις για τα πειθαρχεία και το τελικό άδειασμα; Επειδή έτσι ήθελε ο εκπρόσωπος της ΝΔ; Να γίνει πάλι ντόρος σε βάρος της ΕΡΤ3;

Η ανακοίνωση του… δουσου:

Το Συμβούλιο Τιμής και Δεοντολογίας αποτελεί εκλεγμένο και ανεξάρτητο όργανο της ΕΣΗΕΜ-Θ, η διατύπωση κρίσεων για ζητήματα που ο ίδιος ο τίτλος του υποδεικνύει είναι καθήκον του, και κάθε απόπειρα περιορισμού του αντιστρατεύεται την αρχή της αυτορρύθμισης, την οποία υπερασπίζεται σταθερά ο δημοσιογραφικός κλάδος.

Σύμφωνα με την κρίση του Διοικητικού Συμβουλίου, που έπειτα από εισήγηση του Συμβουλίου Τιμής και Δεοντολογίας εξέτασε περαιτέρω το θέμα της πλημμελούς κάλυψης του συλλαλητηρίου της 21ης Ιανουαρίου 2018 στη Θεσσαλονίκη από την ΕΡΤ3, δεν προκύπτει λόγος για πειθαρχική διερεύνηση της υπόθεσης.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΜ-Θ αποδοκιμάζει τις επιθέσεις και τα υβριστικά σχόλια εις βάρος των μελών του Συμβουλίου Τιμής και Δεοντολογίας. Τα μέλη του είναι συνάδελφοι καταξιωμένοι μέσα από τη μακρά επαγγελματική διαδρομή τους, η οποία μάλιστα για τέσσερις από αυτούς συνδέθηκε και με την ΕΡΤ3.

Παράλληλα, το ΔΣ της ΕΣΗΕΜ-Θ επισημαίνει ότι οι αρχές της αυτορρύθμισης και της αλληλεγγύης επιβάλλουν σε όλα τα μέλη της Ένωσης να διατυπώνουν  με νηφαλιότητα και τηρώντας τις αρχές της δεοντολογίας τυχόν κρίσεις για το δημοσιογραφικό έργο συναδέλφων τους. Προσωπικές επιθέσεις και ύβρεις, πολύ περισσότερο όταν διατυπώνονται ανώνυμα, όχι μόνο είναι ασυμβίβαστες με τις αρχές του επαγγέλματος, αλλά γίνονται όπλο στα χέρια των εχθρών της δημοσιογραφίας.

 

 

 

 

 

Πηγή: https://syntaktologio.wordpress.com/2018/02/07/δεν-πάει-πειθαρχικό-η-ερτ3-πλημμελή/