Έχεις βαρεθεί το ρύζι και η κινόα σου φαίνεται πια πολύ μπανάλ; Ίσως είναι καιρός να δοκιμάσεις ένα ψευτοδημητριακό, το φαγόπυρο! Νέο για εμάς, γιατί στην Ανατολή ο σπόρος αυτός με το φουντουκένιο άρωμα χρησιμοποιείται εδώ και αιώνες για την παραγωγή noodles και την δημιουργία πληθώρας πεντανόστιμων πιάτων.

 

 

fagopyro

 

 

 

Ποια είναι η διατροφική του αξία;
Το φαγόπυρο είναι μια εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης, αφού τα 100γρ. περιέχουν 11-14γρ. πρωτεΐνης. Αποτελεί επίσης σπουδαία πηγή βιταμινών του συμπλέγματος Β και κυρίως των βιταμινών Β2 και Β3, αλλά και των Ε και Κ. Περιέχει επίσης πολλά μέταλλα και ιχνοστοιχεία, όπως ασβέστιο, σίδηρο, μαγνήσιο, φώσφορο, κάλιο, ψευδάργυρο, μαγγάνιο, σελήνιο και χαλκό. Είναι επίσης ιδανική τροφή για όσους αντιμετωπίζουν προβλήματα δυσκοιλιότητας, καθώς περιέχει μεγάλη ποσότητα φυτικών ινών, με 10γρ. ανά 100γρ. φαγόπυρου. Επιπλέον, είναι ιδανικό και για όσους έχουν δυσανεξία στη γλουτένη, αλλά και για όσους προσέχουν την γραμμή τους, καθώς τα 100γρ. έχουν μόλις 343 θερμίδες.

 

Ποιες είναι οι ευεργετικές του ιδιότητες;
Ενισχύει την καρδιαγγειακή υγεία, καθώς βοηθά στη ρύθμιση της χοληστερίνης και της αρτηριακής πίεσης. Επίσης, χάρη στις φυτικές ίνες που περιέχει, συμβάλλει στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα, ενώ παράλληλα βοηθά σημαντικά στην εύρυθμη λειτουργία του εντέρου και προσφέρει γρήγορο κορεσμό. Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, βοηθά στην αντιμετώπιση της αρτηριοσκλήρωσης, δρα καταπραϋντικά στους πονοκεφάλους και τις δερματοπάθειες, ενώ παράλληλα ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και προστατεύει από διάφορες αρρώστιες. Όχι και άσχημα, έτσι;

 

 

fagopyro3

 

 

Καλά όλα αυτά, αλλά πού το βρίσκω;
Και όμως είναι από τα superfoods για τα οποία δεν χρειάζεται να ξενιτευτείς για να τα βρεις! Μπορείς πολύ απλά να το βρεις σε όλα τα μεγάλα σούπερ μάρκετ στον διάδρομο με το ρύζι, τα όσπρια και τα ζυμαρικά, ή στο κοντινότερο σου κατάστημα με βιολογικά προϊόντα.

 

Πώς μπορώ να το μαγειρέψω;
Και η προετοιμασία του είναι πανεύκολη! Το βράζουμε όπως το ρύζι σε αναλογία 1 φλιτζάνι φαγόπυρου προς 2 φλιτζάνια νερό.

 

 

fagopyro-1

 

 

Πώς μπορώ να το ενσωματώσω στην διατροφή μου;
Μπορείς να το καταναλώσεις βρασμένο στη θέση του ρυζιού, του πλιγουριού ή της κινόα, να το κάνεις αλεύρι για κρέπες, ψωμί και άλλες παρασκευές ή να το προσθέσεις στο γιαούρτι ή τα δημητριακά σου ωμό ως κάτι τραγανό.

 

 

Δείτε μια συνταγή για νόστιμο ψωμί με φαγόπυρο, χωρίς γλουτένη

PSOMI GLOYTENH

 

Μπορεί αυτό το ψωμί να μην έχει γλουτένη, αλλά είναι σίγουρα πολύ νόστιμο. Οι καβουρδισμένοι σπόροι θα του δώσουν ιδιαίτερη γεύση και δεν θα αφήσει κανέναν ασυγκίνητο.

Σιμόνη Καφίρη

 

Υλικά

  • 250ml νερό χλιαρό
  • 50ml γάλα χλιαρό
  • 8γρ. μαγιά φρέσκια
  • 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • 1 κουτ. σούπας σουσάμι
  • 1 κουτ. σούπας λιναρόσπορους
  • 2 κουτ. σούπας ηλιόσπορους
  • 250γρ. αλεύρι ελεύθερο γλουτένης + 65γρ. φαγόπυρο ή 350γρ. μίγμα αλεύρων ελεύθερων γλουτένης
  • 1 κουτ. γλυκού ζάχαρη
  • 1 κουτ. γλυκού αλάτι

Διαδικασία

Ανακατεύετε τους σπόρους και τους αλέθετε στο μπλέντερ σε πούδρα. Τους καβουρδίζετε στο φούρνο στους 150 βαθμούς για 10 λεπτά. (Το καβούρδισμα μπορείτε να το παραλείψετε, αν και δίνει ιδιαίτερη γεύση στο ψωμί).

Ρίχνετε σε μπολ το χλιαρό νερό και το γάλα μαζί με τη μαγιά και τη ζάχαρη και τα ανακατεύετε. Προσθέτετε τα αλεύρια, το μίγμα των σπόρων και το αλάτι. Ανακατεύετε ξανά. Τώρα έχετε ένα ομοιογενές, μαλακό μίγμα που κολλάει.

Λαδώνετε καλά μια μακρόστενη φόρμα του κέικ, μεταφέρετε εκεί το μίγμα και το σκεπάζετε με καθαρή πετσέτα. Αφήνετε να διπλασιαστεί σε όγκο σε ζεστό μέρος για περίπου 30 λεπτά.

Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 220 βαθμούς. Όταν το ψωμί διπλασιαστεί, αλείφετε την επιφάνεια του, αν θέλετε, με λάδι και νερό και το ψήνετε για 25 λεπτά.

 

 

 

Φωτογραφία: Βαγγέλης Πατεράκης – Food Styling: Αντωνία Κατή

Πηγή: www.olivemagazine.gr/ (1, 2)