Προετοιμασίες για το στήσιμο της μουσικής σκηνής του ΠΙΚ ΝΙΚ festival το πρωί της Τετάρτης 30/8 (Φωτογραφία: Νίκος Βασάρας / Mysalonika)

Από τις 30 Αυγούστου έως τη 1 Σεπτεμβρίου 2017, ο χώρος της Ρωμαϊκής Αγοράς ανοίγει, γεμίζει καλαθάκια και καρό τραπεζομάντηλα και υποδέχεται κατοίκους και επισκέπτες της Θεσσαλονίκης, δίνοντας τους την ευκαιρία να βιώσουν έναν ξεχωριστό χώρο της πόλης.

Μουσική και σινεμά, κατά τη διάρκεια ενός μεγάλου πικ-νικ, αυτός είναι ο άξονας του προγράμματος του ΠΙΚ-ΝΙΚ Urban Festival, το οποίο όμως κάθε χρόνο επιφυλάσσει εκπλήξεις. Πιστό στον σκοπό που είχε θέσει από την πρώτη του χρονιά, να αναζητά τις νέες μουσικές της Θεσσαλονίκης, το ΠΙΚ-ΝΙΚ, παρουσιάζει και φέτος μερικά από τα πιο ενδιαφέροντα μουσικά σχήματα της πόλης ενώ η κάθε ημέρα κλείνει με την προβολή μίας ταινίας στον πιο απροσδόκητο θερινό κινηματογράφο της πόλης.
Πίσω από το ΠΙΚ ΝΙΚ «κρύβεται» η δημιουργική ομάδα της εταιρίας Parenthesis, που διοργανώνει επίσης τα IN- EDIT και ΟFF SIDE festival, δηλαδή οι Μιχάλης Σπανός, Αθηνά Ριζοπούλου, Χρήστος Ζούτσος και ο Κωνσταντίνος που μας μίλησε. 
Ο Κωνσταντίνος Κουλουζάκης, θυμάται πως «Έχουν περάσει  6 χρόνια από την πρώτη διοργάνωση το Πικ Νικ Urban Festival και σίγουρα ποτέ δεν φανταζόμασταν όταν σβήναμε και γράφαμε την πρώτη ιδέα ότι θα γινόταν για πολλούς αφορμή για εκδρομή στην πόλη, ή όπως γράφτηκε αλλού, η καλύτερη ανάμνηση του καλοκαιριού! Στην πρώτη παρουσίαση της πρότασης είχαμε χρησιμοποιήσει εικόνες από αντίστοιχα γεγονότα που γίνονται στο Παρίσι και τη Βαρκελώνη, με το σχόλιο» θα μπορούσε και στη Θεσσαλονίκη» να συνοδεύουν τις φωτογραφίες.
Ένας συγκλονιστικός χώρος τόσο σε ομορφιά όσο και ιστορική σημασία, με τη στήριξη της εφορίας αρχαιοτήτων άνοιξε τις «πύλες» του και βοήθησε να γίνει πραγματικότητα αυτή η πρόταση, Το ίδιο και ο δήμος Θεσσαλονίκης που ήταν ο πρώτος που μας άκουσε και κυρίως οι πολίτες και οι επισκέπτες της πόλης που κατά χιλιάδες πλημμύρισαν την Ρωμαϊκή αγορά από την πρώτη χρονιά.
Με τα πιο απλά υλικά και φέτος από σήμερα Τετάρτη 30 Αυγούστου 2017 και για τρεις ημέρες προτρέπουμε θεατές να κλείσουν με τον δυναμικότερο τρόπο το φετινό καλοκαίρι.  Μουσική, ταινίες μικρού και μεγάλου μήκους και φυσικά το Πικ Νικ. Όπως μπορεί κανείς να καταλάβει και την εικόνα της φετινής διοργάνωσης για να ζήσεις μια υπέροχη και διαφορετική εμπειρία… Δεν χρειάζεται να πας μακριά.» καταλήγει ο Κωνσταντίνος.
Οι συναυλίες του φετινού ΠΙΚ-ΝΙΚ
Απόψε Τετάρτη 30 Αυγούστου την αυλαία ανοίγουν οι Yako Trio, η μουσική συνύπαρξη τριών νέων παιδιών που συνδέουν την παραδοσιακή ελληνική μουσική με την τζαζ ενώ στη συνέχεια, ο Βασίλης Πετρίδης με τους Γκαϊλέ, παρουσιάζουν στο κοινό ένα μοναδικό κράμα παραδοσιακού, ρεμπέτικου και έντεχνου ήχου.
Την Πέμπτη, 31 Αυγούστου, στη σκηνή του ΠΙΚ-ΝΙΚ ανεβαίνουν λίγο μετά τις 19.00 οι πολλά υποσχόμενοι Cheek By Jowl, ένα αγγλόφωνο funk rock συγκρότημα με blues-soul στοιχεία και επιρροές από τη παγκόσμια pop σκηνή και τους ακολουθεί η Elinna, που παρουσιάζει την πρώτη προσωπική της δουλειά, σε ύφος indie rock και blues.
Την Παρασκευή, 1 Σεπτεμβρίου, τελευταία ημέρα του φετινού ΠΙΚ-ΝΙΚ, ο Δημήτρης Μπασλάμ ανεβαίνει στη σκηνή του ΠΙΚ-ΝΙΚ παρέα με τους μουσικούς του για να αφηγηθεί τις αγαπημένες μελωδικές ιστορίες του ενώ το μουσικό κλείσιμο της φετινής διοργάνωσης, αναλαμβάνουν οι Caja Secreta, υποσχόμενοι ένα αξέχαστο ταξίδι στον κόσμο της flamenco μουσικής, μέσα από τις μουσικές τους.
Και οι καθιερωμένες προβολές αγαπημένων ταινιών 
Από το πρόγραμμα του ΠΙΚ-ΝΙΚ δε λείπει βέβαια ούτε φέτος η ενότητα των ταινιών μικρού μήκους. Το Animasyros, το διεθνές φεστιβάλ ταινιών animation της Σύρου, συμπληρώνει φέτος τα δέκα του χρόνια και λίγο πριν την επετειακή του διοργάνωση, έρχεται στη Ρωμαϊκή Αγορά και φέρνει μαζί του κάποιες από τις ταινίες μικρού μήκους που διακρίθηκαν στις διοργανώσεις του τα τελευταία χρόνια.
Το ΠΙΚ-ΝΙΚ όμως είναι πέρα από τα άλλα, για τρεις ημέρες, και το πιο ξεχωριστό θερινό σινεμά της πόλης. Φέτος, στη μεγάλη οθόνη του, παρουσιάζονται τρεις μοναδικές ταινίες των τελευταίων χρόνων.
 Την Τετάρτη 30 Αυγούστου, το πρόγραμμα του ανοίγει το «LaLaLand», συνεχίζεται την Πέμπτη 31 Αυγούστου, με την εύθυμη και συγκινητική ιστορία του «Captain Fantastic» και κλείνει την Παρασκευή 1 Σεπτεμβρίου με ένα ταξίδι στο πιο μαγικό ξενοδοχείο όλων των εποχών, το «Grand Budapest Hotel».
Το Πικ Νικ έρχεται για έκτη χρονιά, υπό την αιγίδα του Δήμου Θεσσαλονίκης και πάντα σε συνεργασία με την Εφορία Αρχαιοτήτων Θεσσαλονίκης.
Πηγή: http://www.ert.gr/ert3/fili-kalathakia-kouvertoules-ke-pame-pik-nik-festival/