Η Θεσσαλονίκη διαθέτει 14 ξενοδοχεία πέντε αστέρων, αλλά αν χρέωναν με βάση την κατηγορία τους, δεν θα γέμιζε ούτε ένα. Ξενοδοχείο τεσσάρων αστέρων μέσα στην πόλη πουλά μαζικά πακέτα, με κόστος διανυκτέρευσης 28 ευρώ το δίκλινο, με πρωινό, ενώ γνωστό πεντάστερο ξενοδοχείο διέθετε το δωμάτιο προς 48 ευρώ, όταν το αντίστοιχο στην Αθήνα θα κόστιζε πέντε ή έξι φορές πιο πάνω.

Τα πεντάστερα «σκουπίζουν» την κίνηση, που υπό άλλες συνθήκες θα διοχετευόταν σε χαμηλότερης κατηγορίας ξενοδοχεία, κι αυτό γιατί οι τουρίστες που προσελκύει η πόλη είναι μεσαίου ή χαμηλού βαλαντίου, σύμφωνα με όσα ανέφερε ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης (ΕΞΘ), Αριστοτέλης Θωμόπουλος, στην τελευταία συνάντηση που είχε με δημοσιογράφους υπό αυτήν του την ιδιότητα. Αυτό που σώζει τα ξενοδοχεία της Θεσσαλονίκης, σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει στην Αθήνα, είναι ότι δεν βαρύνονται με δανεισμό, πρόκειται κατά βάση για υγιείς, οικογενειακές επιχειρήσεις.

Ο κ. Θωμόπουλος παραδέχτηκε ότι στην αρχή της κρίσης, η Θεσσαλονίκη πλήρωσε την εξάρτησή της κατά 75% από μία αγορά, την ελληνική. “Αυτό μας γονάτισε, βύθισε τις τιμές και αυτό είχε επίπτωση και στην ποιότητα” είπε. Αναγνώρισε ότι τα χρόνια που μεσολάβησαν έχουν γίνει βήματα για την καθιέρωση της Θεσσαλονίκης ως προορισμού για ξένους τουρίστες, για παράδειγμα από την αρχή του έτους οι πληρότητες είναι στο 65%, κατά 4% αυξημένες σε σχέση με το ίδιο διάστημα πέρσι. Ωστόσο, ο κ. Θωμόπουλος δεν εμφανίστηκε ικανοποιημένος ούτε από την οικονομική επιφάνεια, ούτε από τον αριθμό των τουριστών που επισκέπτονται την πόλη, παρότι από το 2010 και έπειτα κάθε χρονιά κλείνει με αύξηση των διανυκτερεύσεων.

 

 

Ο δήμαρχος τουριστικολογεί

Για παράδειγμα, είπε, ότι από το 1,1 εκατ. Τούρκους που κάνουν διακοπές στην Ελλάδα, στη Θεσσαλονίκη καταγράφονται 80.000 διανυκτερεύσεις, δηλαδή 40.000 αφίξεις. Βέβαια, ο ίδιος παραδέχτηκε ότι πριν από μερικά χρόνια, οι τούρκοι τουρίστες δεν ξεπερνούσαν τους 2.000 ετησίως. Όσο για το ποιος πιστώνεται αυτήν την αύξηση, υποστήριξε ότι είναι αποτέλεσμα των στοχευμένων δράσεων της ΕΞΘ και σχολίασε ότι οι ξενοδόχοι δεν έχουν κανέναν λόγο να προπαγανδίζουν την αύξηση των τουριστών, γιατί δεν τους ενδιαφέρει να επανεκλεγούν -σαφής αιχμή για τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης, Γιάννη Μπουτάρη, ο οποίος έχει κάνει σημαντικές προσπάθειες να ανοίξει διαύλους επικοινωνίας με τη γείτονα. “ Ο κ. Μπουτάρης τουριστικολογεί ” είπε δηκτικά ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων, σπεύδοντας να συμπληρώσει ότι αυτό δεν είναι κακό, λέγοντας ότι είναι σημαντικό ο δήμαρχος της πόλης να έχει ψηλά στην ατζέντα του τον τουρισμό. Αυτή δεν ήταν η μόνη αιχμή προς τον κ. Μπουτάρη. Εξάλλου, οι σχέσεις των δύο ανδρών δεν ήταν ποτέ ιδιαίτερα καλές, φτάνοντας και σε σημείο ανοιχτής αντιπαράθεσης. “Εγώ δεν ήμουν ποτέ χυδαίος, ήμουν πάντα αμυνόμενος ” σχολίασε ο κ. Θωμόπουλος. Πάντως, στο τέλος παραδέχτηκε ότι ο σημερινός δήμαρχος έχει συμβάλει αρκετά στον τομέα του τουρισμού.

 

 

Εκλογές και αιχμές

Αλλαγή σελίδας φέρνει η αποχώρηση του επί 15 χρόνια προέδρου, ο οποίος δεν θα είναι υποψήφιος στις αυριανές εκλογές του φορέα. Το ενδιαφέρον των ξενοδόχων είναι μικρό, καθώς για το επταμελές δ.σ. υπάρχουν… επτά υποψηφιότητες. Σοβαρή υποψηφιότητα για πρόεδρος θέτει ο νυν γραμματέας της ΕΞΘ Ανδρέας Μανδρίνος. Στην τελευταία συνάντηση με δημοσιογράφους, ως πρόεδρος της ΕΞΘ, έκανε έναν απολογισμό της 24χρονης πορείας του στην Ένωση (τρεις θητείες ως μέλος και πέντε ως πρόεδρος), ενώ δεν παρέλειψε να αφήσει αιχμές για τη λειτουργία του Οργανισμού Τουριστικής Προβολής, του δημάρχου Θεσσαλονίκης, των εμπόρων της πόλης, αλλά και των συναδέλφων του ξενοδόχων της Χαλκιδικής.

– Για τον Οργανισμό Τουριστικής Προβολής, όπου η ΕΞΘ εξακολουθεί να είναι μέλος, αν και έπαψε να πληρώνει συνδρομές από το 2011, ο κ. Θωμόπουλος υποστήριξε ότι “οι αιρετοί πολύ αβασάνιστα ξοδεύουν τα χρήματα του λαού”, και ότι η Ένωση “πονάει” τα ευρώ των μελών της. Επανέλαβε την άποψή του ότι ο Οργανισμός θα πρέπει να λειτουργεί με τεχνοκρατικά κριτήρια και οι φορείς να στηρίζουν μεν οικονομικά, αλλά να μην παρεμβαίνουν στη χάραξη στρατηγικής, ελέγχοντας μόνο το αποτέλεσμα.

– Για τους εμπόρους της πόλης σχολίασε ότι ήταν δογματική η στάση τους στο θέμα λειτουργίας της αγοράς, και υποστήριξε ότι θα πρέπει να βρεθεί μια χρυσή τομή ανάμεσα στην “καμία” και τις “52 Κυριακές”, γιατί οι επισκέπτες της Θεσσαλονίκης έρχονται και για shopping.

– Αναφερόμενος στο Παρατηρητήριο της ξενοδοχειακής αγοράς, σε συνεργασία με τον όμιλο συμβούλων MKG group, για το οποίο έδωσε πρόσφατα συνέντευξη τύπου η Ένωση Ξενοδόχων Χαλκιδικής (ΕΞΧ), είπε ότι η ΕΞΘ συλλέγει στοιχεία από το 2015, χωρίς να το… διαφημίσει.

 

 

Ελβετίδες μελετούν την τουριστική ιδιαιτερότητα της πόλης

Στις ιδιαιτερότητες που έχει η Θεσσαλονίκη συγκρινόμενη με άλλους γνωστούς ελληνικούς τουριστικούς προορισμούς εστιάζει η πανεπιστημιακή έρευνα ομάδας επτά φοιτητριών του πανεπιστημίου HTW Εφαρμοσμένων Επιστημών της Ελβετίας. Οι φοιτήτριες από την Ελβετία αναζήτησαν κοινούς δεσμούς και στοιχεία τουριστικού ενδιαφέροντος που “ενώνουν” τη Θεσσαλονίκη με την Ελβετία. Έδειξαν ενδιαφέρον για τη γαστρονομία της Θεσσαλονίκης, για τα φεστιβάλ και τις μεγάλες διοργανώσεις της πόλης, για την ποιότητα των καταλυμάτων και για την γειτνίασή της με άλλους δημοφιλείς προορισμούς όπως η Χαλκιδική, ο Όλυμπος, η Βεργίνα. Η ομάδα των φοιτητριών, μαζί με τον καθηγητή τους, Thorsten Merkle, επισκέφτηκαν τα γραφεία του Οργανισμού Τουρισμού Θεσσαλονίκης προκειμένου να αντλήσουν στοιχεία για την πόλη και την περιοχή της Θεσσαλονίκης.

“Το ενδιαφέρον των Ελβετίδων φοιτητριών για τη Θεσσαλονίκη, αλλά και η προτίμηση που δείχνουν οι φοιτητές από ξένα πανεπιστήμια, όπως συνέβη και με τους ολλανδούς σπουδαστές που ήρθαν στην πόλη τον περασμένο Απρίλιο, υπογραμμίζουν τη διαπίστωση ότι η καλή εικόνα της Θεσσαλονίκης μπαίνει ολοένα και περισσότερο στον τουριστικό χάρτη των κεντρικών και δυτικών χωρών της Ευρώπης” δήλωσε η αντιπεριφερειάρχης Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης και πρόεδρος του Οργανισμού Τουρισμού Θεσσαλονίκης, Βούλα Πατουλίδου, σχολιάζοντας την επικοινωνία που έχουν αναπτύξει τελευταία, τουριστικά τμήματα και σχολές Ευρωπαϊκών εκπαιδευτικών ιδρυμάτων με τον Οργανισμό Τουρισμού Θεσσαλονίκης.

 

 

 

 

 

Πηγή: makthes.gr/φτωχομάνα-και-στα-ξενοδοχεία-η-θεσσα/