Ρεπορτάζ: Σοφία Παπαμαυρουδή – Αλεξία Καλαϊτζή

 

Τα 100.000 ευρώ υπολογίζεται ότι ξεπερνά το κόστος των ζημιών που σημειώθηκαν στη Θεολογική Σχολή του Α.Π.Θ., κατά τη διάρκεια των επεισοδίων μετά τη λήξη της πορείας για τα δέκα χρόνια από τον θάνατο του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, στη Θεσσαλονίκη.

«Έχουν καταστρέψει όλη τη Σχολή. Ενώ αρχικά πιστεύαμε ότι οι ζημιές άγγιζαν τις 50.000 ευρώ, λεπτό με το λεπτό ανακαλύπτουμε περισσότερες και πλέον είμαστε σε θέση να πούμε ότι οι ζημιές ξεπερνούν τις 100.000 ευρώ», δήλωσε στηVoria.gr ο αναπληρωτής Κοσμήτορας της Θεολογικής Σχολής και πρόεδρος του Πρόεδρος του Τμήματος Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας, Συμεών Πασχαλίδης, εκφράζοντας την αγανάκτηση του καθώς όπως είπε «δεν γίνεται να έρχονται να τα ρημάζουν όλα κάθε δύο μήνες».

 

 

Σύμφωνα με τον κ. Πασχαλίδη, οι κουκουλοφόροι βεβήλωσαν εικόνες και τοιχογραφίες, έσπασαν θρανία, τζάμια και καρέκλες. Επιπλέον, βρήκαν τα κλειδιά από τις καθαρίστριες και απέκτησαν πρόσβαση στις γραμματείες.

Η αίθουσα συνεδριάσεων της Σχολής έχει καταστραφεί και δεν μπορεί πλέον να λειτουργήσει, ενώ ακόμη και 12 ώρες μετά, η μυρωδιά από τη φωτιά και τα δακρυγόνα είναι ακόμη αισθητή σε διάφορα σημεία του campus.

«Διέλυσαν και ξήλωσαν μεταλλικές πόρτες, έσπασαν τις τουαλέτες, κατέστρεψαν τους υπολογιστές στις γραμματείες και έχουν κλέψει σκληρούς δίσκους με σημαντικά αρχεία. Είναι πρωτοφανή πράγματα αυτά, οι γραμματείες αυτή τη στιγμή δεν μπορούν να λειτουργήσουν».

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή Κοσμήτορα, η Σχολή θα παραμείνει κλειστή σήμερα και τουλάχιστον έως τη Δευτέρα, προκειμένου να επιδιορθωθούν οι ζημιές, ενώ εντός της ημέρας ενδέχεται να πραγματοποιηθεί και συνέντευξη Τύπου.

«Όταν καταλύεται ο ναός της γνώσης, τότε η κοινωνία δεν είναι ασφαλής», κατέληξε.

 

 

 

 

Από την πλευρά του ο Κοσμήτορας της Θεολογικής Σχολής του ΑΠΘ, Θεόδωρος Γιάγκου τόνισε:

«Εδώ είναι μια καταστροφή άνευ προηγουμένου. Δηλώνει το επίπεδο της απόλυτης παρακμής. Δυστυχώς αυτό δεν είναι πανεπιστήμιο και δυστυχώς αναδεικνύουν αυτή τη θεωρούμενη επέτειο ως επέτειο καταστροφής».

Ο ίδιος τόνισε πως την χθες το πρωί είχε έρθει στη σχολή που τελούσε υπό κατάληψη και είχε λάβει την υπόσχεση από τους καταληψίες ότι δεν θα προκαλέσουν ζημιές. Πρόσθεσε ακόμα πως είχε ειδοποιήσει την σύγκλητο για την κατάσταση διευκρινίζοντας ότι μόνο η σύγκλητος μπορεί να καλέσει τις αστυνομικές αρχές εντός πανεπιστημίου.

«Μπαίνει το θέμα του ασύλου. Εξέρχεται από τα όρια της ευθύνης των κοσμητόρων και πάει στα όρια της κυβερνητικής επιλογής», τόνισε ακόμα.

Μάλιστα ερωτηθείς αν θα κλείσει οριστικά η Θεολογική, ο κ. Γιάγκου δεν απέρριψε το ενδεχόμενο επισημαίνοντας πως είναι ζήτημα πανεπιστημιακής επιλογής.

 

 

Λαόπουλος: Η αστυνομία εισήλθε στη Θεολογική όταν ήταν πια πολύ αργά

 

Ημέρα «θρήνου» για το ΑΠΘ είναι η σημερινή, όπως σημείωσε ο Αναπληρωτής Πρύτανης, Θεόδωρος Λαόπουλος που ανάγνωσε την ανακοίνωση του πανεπιστημίου, ύστερα από τα χθεσινά επεισόδια στο κέντρο της Θεσσαλονίκης που προκάλεσαν πλήθος ζημιών στο κτίριο της Θεολογικής Σχολής.

«Μετά από 24 ώρες κατάληψης της Σχολής και περίπου 8 ώρες καταστροφών, το ΑΠΘ βγαίνει ακόμη μία φορά χτυπημένο από βαρβάρους. Άτομα που δεν έχουν καμία σχέση με την Πανεπιστημιακή Κοινότητα κατέστρεψαν μάρμαρα και πεζοδρόμια, έβαλαν φωτιές σε υπαίθριους χώρους, βανδάλησαν τη Θεολογική Σχολή. Αίθουσες Συνεδριάσεων, Γραφεία Καθηγητών, η Γραμματεία της Σχολής και άλλοι χώροι λεηλατήθηκαν, πολλοί υπολογιστές κλάπηκαν και επιστημονική δουλειά χρόνων χάθηκε», τονίζεται στην ανακοίνωση η οποία προσθέτει ότι η ακριβής αποτίμηση των ζημιών και κλοπών άρχισε σήμερα από τους Καθηγητές και το προσωπικό της Θεολογικής Σχολής, αλλά «το κόστος των υλικών ζημιών δεν μπορεί να συγκριθεί με τον τραυματισμό του κύρους του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου διεθνώς».

«Καλούμε, για άλλη μία φορά, όλους τους θεσμικούς φορείς της Ελληνικής Πολιτείας να συναινέσουν στην ανάληψη συγκεκριμένων πρωτοβουλιών για την προστασία του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου, για την προστασία του Ελληνικού Δημόσιου Πανεπιστημίου», υπογραμμίζεται.

«Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε άλλο έτσι», καταλήγει το ΑΠΘ.

Ο κ. Λαόπουλος ανέφερε ακόμα πως η αστυνομία εισήλθε στο κτίριο όταν όμως ήταν πια πολύ αργά – καθώς είχαν ειδοποιηθεί αστυνομία και εισαγγελία και κάλεσε τους φορείς να συναινέσουν στην ανάληψη πρωτοβουλιών για την προστασία του πανεπιστημίου.

Αυτή την ώρα έχουν προσέλθει κοσμήτορες και ο αν. Πρύτανης για να επιθεωρήσουν την κατάσταση. Επόμενο βήμα είναι η καταγραφή των ζημιών και η κοστολόγηση τους.

 

 

 

 

Πηγή: https://www.voria.gr/ (1, 2, 3)