Στο… «πιάτο» τους θα έχουν την ευκαιρία να βάλουν τα προϊόντα της μεσογειακής και μακεδονικής γης όλοι όσοι επισκεφθούν το διεθνές επιστημονικό συνέδριο «Mediterranean Diet & Health» (Μεσογειακή Διατροφή και  Υγεία) που θα διεξαχθεί το επόμενη εβδομάδα στο ξενοδοχείο Sani της Χαλκιδικής.

 

 

Οι γνήσιες μακεδονικές γεύσεις μαγεύουν σε Παγκόσμιο Συνέδριο

 

 

Στη σημερινή συνέντευξη Τύπου που παραχωρήθηκε στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας -όπου και διοργανώνει το συνέδριο-, ο Απόστολος Τζιτζικώστας εμφανίστηκε ικανοποιημένος για την επιλογή φιλοξενίας από την Κεντρική Μακεδονία, καθώς είναι ο ιδανικός συνδυασμός.

«Το ταξίδι γεύσεων και αρωμάτων της μεσογειακής ελληνικής διατροφής γίνεται σε ένα τόπο που αποτελεί την αυθεντική πηγή», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τζιτζικώστας, ενώ τόνισε ότι οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν το μεσογειακό κλίμα, αλλά και τοπίο.

«Θα γευτούν και θα μελετήσουν εξαιρετικά προϊόντα της μακεδονικής γης και εμείς από την πλευρά μας, θα συστήσουμε στον κόσμο τους θησαυρούς της γης μας», σημείωσε ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας.

 

 

 

 

 

Ως βασικό κομμάτι μιας ταξιδιωτικής εμπειρίας χαρακτήρισε ο κ. Τζιτζικώστας την γευστική απόλαυση και δοκιμή μιας ξένης κουζίνας, ενώ έκανε λόγο πως ο στόχος της Περιφέρειας είναι να συνδυάσει τουρισμό και πρωτογενή τομέα, σε ένα πλαίσιο όπως το συνέδριο που μπορεί να ωφελήσει την Ελλάδα όσον αφορά την αναγνώριση ελληνικών προϊόντων, την μετέπειτα προώθηση τους στο εξωτερικό, που θα έχει ως αποτέλεσμα στο μέλλον την αύξηση παραγωγής στην εγχώριο ζώνη.

Από την πλευρά του ο παραγωγός και διευθυντής της βραβευμένης τηλεοπτικής σειράς «Οδύσσεια Μαγειρικής» Γιώργος Στάμου, εξήγησε ότι το συνέδριο της επόμενης εβδομάδας έχει διπλό, ίσως και «τριπλό ρόλο. Δίνει αξία στα ελληνικά προϊόντα, δίνει τη σημασία του τουρισμού στην χώρα, ενώ προσδίδει και τον χαρακτήρα πως τα ελληνικά προϊόντα πρέπει να τα γευτούν και ξένες αγορές, αλλά κυρίως οι αμερικανικές», ανέφερε χαρακτηριστικά, ενώ συμπλήρωσε πως ένα κομμάτι της εκπομπής του θα στηθεί στο συνέδριο της Χαλκιδικής και θα προβληθεί σε Αμερική και Καναδά.

 

 

Ο συντονιστής του συνεδρίου Στέφανος Κάλης, αναπληρωτής καθηγητής στη Ιατρική Σχολή και Σχολή Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ

Ο συντονιστής του συνεδρίου Στέφανος Κάλης, αναπληρωτής καθηγητής στη Ιατρική Σχολή και Σχολή Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ

 

 

 

Ως ευκαιρία πολλών όψεων χαρακτήρισε το συνέδριο «Mediterranean Diet & Health» ο αν. Καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ και της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ Τσαν Δρ. Στέφανος Κάλης, καθώς οι Έλληνες έχουν μια σπουδαία ευκαιρία να γυρίσουν στις διατροφικές τους ρίζες, ενώ παράλληλα πολλοί Καθηγητές από όλο τον κόσμο θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν τα οφέλη της μεσογειακής ελληνικής διατροφής. «Είναι μία ευκαιρία επίσης για να δείξει το θετικό της πρόσωπο η Ελλάδα», τόνισε ο κ. Κάλης.

 

Το συνέδριο αρχίζει τη Δευτέρα 16 Οκτωβρίου 2017 με τις εξής θεματικές:

-Ιστορία και πηγές της μεσογειακής διατροφής.

-Παχυσαρκία, διαβήτης και σύγχρονη διατροφή.

-Επιδημιολογία της μεσογειακής διατροφής.

-Ελληνικά φυτά και βότανα: Ο ρόλος τους στη μεσογειακή διατροφή, αλλά και ως φυσικών μέσων αποκατάστασης.

 

 

 

 

Οι θεματικές της Τρίτης 17 Οκτωβρίου 2017 είναι:

-Βασικές συνιστώσες της μεσογειακής δίαιτας.

-Το ελαιόλαδο ως φάρμακο.

-Εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο: Τι αγοράζω για την οικογένειά μου.

-Αιγοπρόβειο γάλα και ελληνικό γιαούρτι.

Οι θεματικές της Τετάρτης 18 Οκτωβρίου 2017 είναι:

-Μια τυχαία δοκιμασία της μεσογειακής διατροφής στην Πυροσβεστική Υπηρεσία των ΗΠΑ.

-Το πρωτοποριακό πρόγραμμα της Barilla με τη μεσογειακή διατροφή.

-UMass Dining: Το μεγαλύτερο αυτόνομο πρόγραμμα συλλογικής εστίασης.

-Έρευνα για την «αυτοαναφερόμενη κατανάλωση και τον αντίκτυπο της μεσογειακής διατροφής» μεταξύ των παρόχων υπηρεσιών υγείας και υγειονομικής περίθαλψης.

-Μεσογειακή διατροφή: Κλειδί για την ανάπτυξη του ελληνικού αγροδιατροφικού τομέα.

-Παρουσίαση της «Μακεδονικής Κουζίνας» της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

 

 

Οι θεματικές της Πέμπτης 19 Οκτωβρίου 2017 είναι:

-Προφορικές παρουσιάσεις νέων ερευνητών.

-Πρωτοποριακές κλινικές δοκιμές της μεσογειακής διατροφής ως πρωτογενούς πρόληψης.

-Πολυφαινόλες και επιπτώσεις στην υγεία.

Στο πλαίσιο του συνεδρίου, συμμετέχουν μεταξύ άλλων οι διακεκριμένοι
ομιλητές:

Walter Willett, Καθηγητής Επιδημιολογίας και Διατροφής στη Σχολή Δημόσιας
Υγείας του Χάρβαρντ, καθηγητης ιατρικής στη Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ
Frank Sacks, Καθηγητής Διατροφής και Καρδιαγγειακής Πρόληψης στη Σχολή
Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ
Αντωνία Τριχοπούλου, Καθηγήτρια Προληπτικής Ιατρικής και Διατροφής στην
Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και πρόεδρος του Ελληνικού
Ιδρύματος Υγείας
Στέφανος Κάλης, Αναπληρωτής Καθηγητής Ιατρικής στη Ιατρική Σχολή και
Σχολή Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ
Ramon Estruch, Καθηγητής στη Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της
Βαρκελώνης και συντονιστής της έρευνας PREDIMED
Προκόπιος Μαγιάτης, Αναπληρωτής Καθηγητής του Τομέα Φαρμακογνωσίας
και Χημείας Φυσικών Προϊόντων στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο
Αθηνών

Επίσης, εισηγήσεις θα πραγματοποιήσουν ο Πρόεδρος του ΣΕΒΕ Κυριάκος Λουφάκης, η Επιμελήτρια του Βαλκανικού Βοτανικού Κήπου Ελένη Μαλούπα, η Διευθύντρια Διατροφής της Barilla Valeria Rapetti, ο Διευθυντής της Υπηρεσίας Εστίασης του Πανεπιστημίου της Μασαχουσέτης Ken Toong, ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας Φάνης Παπάς κ.ά.

 

Περισσότερες πληροφορίες και εγγραφές: www.mediterraneanhealth.org

 

 

 

 

Με πληροφορίες από http://www.thessnews.gr/article/55397/oi-gnisies-makedonikes-geyseis-mageyoun-se-pagkosmio-synedrio