Καλλιτέχνες απ’ όλο τον κόσμο ενώνονται σε μια έκθεση ακουαρέλας στην Εταιρεία...

Καλλιτέχνες απ’ όλο τον κόσμο ενώνονται σε μια έκθεση ακουαρέλας στην Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών

Η Ακουαρέλα, τέχνη της υδατογραφίας, ενώνει καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο, στο πλαίσιο της 4ης έκθεσης “Watercolor International”, που φιλοξενείται στην Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών μέχρι τις 21 Δεκεμβρίου. Καλλιτέχνες διεθνούς φήμης, ειδικοί στην τέχνη και τεχνική της ακουρέλας, δίνουν το “παρών” μέσα από τα έργα τους στη Θεσσαλονίκη.

Δεν διατίθεται αυτόματο εναλλακτικό κείμενο.

 

Ο εικαστικός Γιώργος Πολίτης δήλωσε ότι η ιδέα της διοργάνωσης διεθνούς έκθεσης ακουαρέλας στην Ελλάδα γεννήθηκε το 2009 στον Καναδά. Η πρώτη διεθνής έκθεση “Watercolor International” πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 2012 και ακολούθησαν άλλες δύο, το 2014 και το 2016. Αυτή είναι η τέταρτη έκθεση με κορυφαίους ζωγράφους ακουαρέλας, γνωστούς στις χώρες τους και σε όλο τον κόσμο. Συμμετέχουν καλλιτέχνες από χώρες όπως: ΗΠΑ, Αγγλία, Καναδάς, Ολλανδία, Ιαπωνία, Γαλλία, Βέλγιο, Ιταλία, Ρωσία, Ισπανία, Γερμανία, Πορτογαλία, Καναδάς, Ουκρανία, Τουρκία, Μαλαισία, Ταϊλάνδη, Χονγκ Κονγκ, Σιγκαπούρη, Πακιστάν, Κοσταρίκα. Μπορεί κάποιος να βρει διαφορετικά στυλ και τεχνικές, καθώς η υδατογραφία περιλαμβάνει υγρά ακρυλικά, μελάνια, αυγοτέμπερα, κολάζ και μικτά υδατομέσα.

 

 

Ανάμεσα στις εκατό περίπου συμμετοχές διακρίνονται ο Ρώσος Σεργκέι Τεμέρεφ (Sergey Temerev), ο Πορτογάλος Χούλιο Χόρχε (Julio Jorge), ο Αμερικανός ‘Αντι ‘Εβανσεν (Andy Evansen) και η Αν Μακ Κάρτνεϊ (Anne Mc Cartney) από τον Καναδά.

 

Η εικόνα ίσως περιέχει: εσωτερικός χώρος

Η εικόνα ίσως περιέχει: 2 άτομα, , τα οποία χαμογελούν, άτομα στέκονται, παπούτσια και εσωτερικός χώροςΦωτογραφίες: Γιώργος Πολίτης

 

 

 

Η Anne Mc Cartney δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι είναι η δεύτερη φορά που επισκέπτεται τη Θεσσαλονίκη, την οποία βρίσκει μαγευτική πόλη, εξαιτίας της ιστορίας της και του πολιτισμού της. Εξομολογείται ότι ξεκίνησε να ασχολείται με την υδατογραφία πριν από 15 χρόνια, στη διάρκεια διαμονής της στην Αυστραλία μαζί με την οικογένεια της. Λατρεύει να απεικονίζει ανθρώπους και το περιβάλλον στο οποίο βρίσκονται, καθώς πιστεύει ότι είναι ένα θέμα που αγγίζει περισσότερο τον θεατή.

Ο Πορτογάλος Julio Jorge ξεχωρίζει για τα ανθρώπινα πορτρέτα, που όπως εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ προτιμάει να απεικονίζει στα έργα του, από το 2012 μέχρι σήμερα για να τραβήξει την προσοχή πολιτικών προσώπων και κοινωνικών αρχών στη μοναξιά και τη φτώχεια των ηλικιωμένων στην πατρίδα του. Ο ίδιος τόνισε ότι έχει περάσει ολόκληρη τη ζωή του στην επαρχία Altentejo της Πορτογαλίας, μια αγροτική περιοχή, όπου στη πλειοψηφία τους οι κάτοικοι είναι ηλικιωμένοι και αυτό επηρέασε τα έργα του όπου απεικονίζονται πρόσωπα που γνωρίζει μεγαλύτερης ηλικίας, όπου οι ρυτίδες μαρτυρούν την σκληρή ζωή που πέρασαν.

Ο Αμερικανός Andy Evansen ξεκίνησε να ασχολείται με την ακουαρέλα ερασιτεχνικά πριν από 25 χρόνια αλλά τα τελευταία δέκα χρόνια αποτελεί τη βασική του καριέρα. ΄Οπως υπογράμμισε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η τέχνη της υδατογραφίας του επιτρέπει να αποτυπώσει άμεσα και με ακρίβεια το φως στο θέμα του. Πρόσθεσε ότι καθώς έχει μεγαλώσει στις Μεσοδυτικές Πολιτείες της Αμερικής αγαπάει τα τοπία κυρίως από το φυσικό και το αστικό περιβάλλον, σε συνδυασμό με την ανθρώπινη παρουσία σε αυτά.

Η παρουσία, τέλος, του Ρώσου εικαστικού Sergey Temerev, μεταφέρει τους φίλους της ακουαρέλας στη θάλασσα. Με το έργο του να απεικονίζει θαλασσογραφίες με έμφαση στον ουρανό άλλοτε συννεφιασμένο και άλλοτε γαλανό. Ο ίδιος ανέφερε ότι είναι πολύ σημαντικό η τέχνη να μη σχετίζεται μόνο με το παρελθόν, αλλά να έχει σχέση με το μέλλον και υπογράμμισε ότι “το κοινό στοιχείο στην τέχνη και στη δημοκρατία είναι η ανθρώπινη αξιοπρέπεια”, καθώς χωρίς αυτή δεν μπορεί να υπάρξει πολιτική σταθερότητα και ύψιστη καλλιτεχνική δημιουργία.

Βιογραφικά καλλιτεχνών και αντίστοιχες φωτογραφίες θα βρείτε ΕΔΩ

 

Facebook event

 

 

 

 

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ