Το νομοσχέδιο για τη νομιμοποίηση της χρήσης και καλλιέργειας της φαρμακευτικής κάνναβης είναι εδώ και λίγες ημέρες το θέμα που «καίει» στην επικαιρότητα, με τις απόψεις να διίστανται και να εκφράζεται ανησυχία για τον περιορισμό της ψυχαγωγικής κάνναβης, καθώς ο αν. υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Γιάννης Τσιρώνης έχει σημειώσει πως «οι άνθρωποι που κάνουν χρήση (ψυχαγωγικής κάνναβης), πρέπει να μπορούν να βρίσκουν την ουσία νομίμως, υπό τον αυστηρό έλεγχο της Πολιτείας».

Βέβαια η κάνναβη δεν είναι απλά ένα είδος φυτού του οποίου γίνεται η χρήση παγκοσμίως.

Η κάνναβη ή μαριχουάνα , περιορίζεται στο γένος φυτών στο οποίο ταξινομούνται συνήθως σε τρία διακριτά είδη: Κάνναβη η ήμερη, Ινδική κάνναβη και Cannabis ruderalis. Αυτά τα είδη είναι ενδογενή στην Κεντρική Ασία αλλά και την Ινδική υποήπειρο.

 

Η κάνναβη – Cannabis Sativa

 

Η Κάνναβη η ήμερη (Cannabis sativa) υπάρχει στη φύση σε περισσότερες από εκατό παραλλαγές. Η καταγωγή της Κάνναβης τοποθετείται στις ορεινές περιοχές της Βόρειας Ινδίας (σημερινό Πακιστάν) αλλά η προσαρμοστικότητα του φυτού σε όλες σχεδόν τις συνθήκες την διέδωσε εύκολα σε όλο τον κόσμο. Ο μεγάλος αριθμός των ποικιλιών αυτού του φυτού, που ταξινομήθηκε από τον Linneaus στα 1753 με το όνομα cannabis sativa, δημιούργησε στο παρελθόν πολλές διαφωνίες μεταξύ των βοτανολόγων σχετικά με την ακριβή ταξινόμησή του, αλλά σήμερα έχει γίνει δεκτό ότι υπάρχει ένα αρχικό είδος, η cannabis sativa, από το οποίο προέκυψαν πολλές παραλλαγές (cannabis indica, cannabis ruderalis) που διαφέρουν μεταξύ τους κυρίως ως προς την περιεκτικότητά τους σε ορισμένες δραστικές ουσίες.

 

 

Η Cannabis Indica

 

Η κάνναβη Indica είναι μια πιο συμπαγής τάση σε σύγκριση με την Sativa, αλλά δεν έχει το ύψος που επιτυγχάνει η Sativa. Τα στελέχη Indica γενικά αναπτύσσονται μεταξύ 3 έως 6 πόδια (1 έως 2 μέτρα), είναι ένα θαμνώδες φυτό με στρογγυλά υγιή φύλλα, σε αντίθεση με το Sativa, αλλά και τα δύο έχουν μαρμάρινα, μαλακά σπέρματα και είναι ιδανικό για εσωτερική καλλιέργεια, σε κλειστούς χώρους.

Ενώ η Sativa διαρκεί αρκετό καιρό για να ανθίσει, η Indica λουλούδια πολύ πιο γρήγορα και μπορεί να επηρεαστεί πολύ πιο εύκολα ρυθμίζοντας τον κύκλο φωτισμού για να προωθήσει αυτή τη φάση. Συνήθως βρίσκεται πάνω από 30 βαθμούς Κελσίου, σε χώρες όπως το Νεπάλ, το Λίβανο, το Μαρόκο και το Αφγανιστάν. Τα μπουμπούκια και τα λουλούδια σε ένα φυτό Indica συνήθως αναπτύσσονται πολύ κοντά ο ένας στον άλλο και είναι πιο κολλώδη στην αφή από τα φυτά Sativa. Οι χρήστες που θέλουν να κάνουν χασίς, το Indica είναι το φυτό που θα επιλέξει λόγω της ποσότητας ρητίνης που περιέχει.

 

 

Η Cannabis Ruderalis

 

Σπάνια θα ακούσετε κάποιον που να μιλάει για το Cannabis Ruderalis, το οποίο είναι μία από τις πρωτογενείς ποικιλίες και έχει ένα πολύ μικρό κορμό που αυξάνεται μεταξύ 20-25 ίντσες σε ύψος. Η Cannabis Ruderalis είναι παρόμοια με την Indica, καθώς το φυτό έχει πολύ πυκνό φύλλωμα. Αυτό το φυτό συνήθως συναντάται σε βόρειες περιοχές του κόσμου. Το Ruderalis έχει έναν εξαιρετικά πρώιμο και γρήγορο κύκλο ανθοφορίας επειδή αναπτύσσεται μακρύτερα από ότι σε κάθε άλλο είδος μαριχουάνας και έτσι δεν έχει την πολυτέλεια αρκετού χρόνου για να ωριμάσει πριν χτυπήσει κρύο καιρό. Το Ruderalis χρησιμοποιείται για την παραγωγή αυτόνομων φυτών.

 

Η κάνναβη ως ναρκωτικό

Η κάνναβη περιέχει τουλάχιστον 426 χημικές ενώσεις και περισσότερα από 60 αλκαλοειδή που υπάρχουν μόνο σ’ αυτό το φυτό και ονομάζονται κανναβινοειδή. Δύο απ’ αυτά (η Δ9-Τετραϋδροκανναβινόλη ΤHC και η λιγότερο δραστικήΔ8-Τετραϋδροκανναβινόλη), έχουν σωματικές και ψυχικές επιδράσεις στον άνθρωπο, ενώ τα υπόλοιπα είναι αδρανή από βιολογική άποψη.

 

 

Η κάνναβη ως φάρμακο

Η κάνναβη ως φάρμακο έχει 4 σημαντικά πλεονεκτήματα που την καθιστούν μοναδική από θεραπευτική άποψη: Είναι το πιο ατοξικό από τα διαθέσιμα φάρμακα. Έχει ευρύτατο πεδίο θεραπευτικών εφαρμογών. Δρα μέσω μηχανισμών που διαφέρουν απ’ αυτούς των άλλων φαρμάκων. Και μπορεί συνδυαστεί αποτελεσματικά και με ασφάλεια με οποιοδήποτε φάρμακο.

Σήμερα, η θεραπευτική χρησιμότητα της κάνναβης και των παραγωγών της είναι αποδεδειγμένη και αποδεκτή για το ακόλουθο ευρύ φάσμα παθολογικών καταστάσεων: Γλαύκωμα (ενδοφθάλμια υπέρταση). Παρενέργειες της χημειοθεραπείας (ναυτία και εμετοί). Άσθμα. Επιληψία και σπασμοί. Κατάθλιψη. Άγχος. Ανορεξία. Άλγη διαφόρου αιτιολογίας. Κακοήθεις νεοπλασίες. Εξάρτηση από οπιούχα και αλκοόλ.

 

 

 

 

 

 

Πηγή: http://www.thessnews.gr/article/55935/kannabi%E2%80%A6-den-einai-mono-mia-ayta-einai-ta-eidi-tou-narkotikou-pou-monopolei-tin-epikairotita-foto