Στην αναμονή, για να πάρουν το πολυπόθητο φάρμακο, είναι αναγκασμένοι να βρίσκονται οι ασθενείς στη Θεσσαλονίκη. Οι λίστες αναμονής αποτελούν καθημερινό φαινόμενο στα φαρμακεία της πόλης, με τους φαρμακοποιούς να ψάχνουν εναγωνίως τρόπους να μην αφήσουν τους πολίτες χωρίς την αναγκαία για την υγεία τους φαρμακευτική αγωγή.

Χαρακτηριστικό είναι ότι σε καθημερινή βάση υπάρχουν τουλάχιστον δεκαπέντε άτομα σε αναμονή ανά φαρμακείο, τα οποία εναλλάσσονται, ενώ το χρονικό διάστημα που καλούνται να περιμένουν κυμαίνεται συνήθως από 25 ημέρες έως και τρεις ή τέσσερις μήνες, ανάλογα με το φάρμακο που ζητούν.

Όπως δηλώνει ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης (ΦΣΘ) Κυριάκος Θεοδοσιάδης, αιτία της κατάστασης αυτής είναι οι δραματικές ελλείψεις εμβολίων και φαρμάκων, που καταγράφονται με ιδιαίτερη ένταση τα τελευταία δύο χρόνια. Μάλιστα οι ελλείψεις αφορούν κυρίως πρωτότυπα φάρμακα, τα οποία δεν αντικαθίστανται.

«Αυτή τη στιγμή αντιμετωπίζουμε σοβαρές ελλείψεις σε εμβόλια για παιδιά ηλικίας από 6 μηνών έως 15 ετών, όπως για ιλαρά, ανεμοβλογιά αλλά και ηπατίτιδα. Κάθε φαρμακείο έχει λίστα αναμονής τουλάχιστον δεκαπέντε ασθενών, ενώ πολλοί δηλώνονται σε περισσότερα του ενός φαρμακεία, ώστε να έχουν περισσότερες πιθανότητες να βρουν το πολυπόθητο εμβόλιο», εξηγεί ο κ. Θεοδοσιάδης και προσθέτει ότι «σοβαρές είναι οι ελλείψεις και σε κάποια σκευάσματα σιδήρου, σε φάρμακα για την υπέρταση και το γαστρεντερικό αλλά και σε ινσουλίνες».

 

 

Δεν αντικαθίστανται

Ο ίδιος επισημαίνει ότι τόσο τα εμβόλια όσο και οι ινσουλίνες δεν μπορούν να αντικατασταθούν από άλλα. Ειδικά για την ινσουλίνη η δοσολογία της καθορίζεται με βάση το συγκεκριμένο φάρμακο που λαμβάνει ο ασθενής και σε καμία περίπτωση δεν συγκρίνεται με τις αντιβιώσεις, οι οποίες μπορεί να κυκλοφορούν σε δέκα διαφορετικές συσκευασίες και να δοθεί στον ασθενή μία άλλη μάρκα διαφορετικής εταιρείας αλλά με την ίδια δραστική ουσία.

«Επίσης φάρμακο για την αναιμία βρίσκεται σε έλλειψη και οι γιατροί αναγκάζονται να συνταγογραφούν δύο μαζί, για να καλύψουν το ένα. Κι όταν ο ασθενής είναι αναγκασμένος να παίρνει πολλά φάρμακα, δυσκολεύεται να συμμορφωθεί στην αγωγή του. Επίσης τα φάρμακα που συνήθως λείπουν είναι τέτοια που, για να πάρει κάποιος άλλο, πρέπει ο γιατρός να αλλάξει το σχήμα θεραπείας και να το προσαρμόσει στα νέα δεδομένα. Κι αυτό δεν είναι πάντα εφικτό. Πάντως σε καθημερινή βάση λείπουν κατά μέσο όρο 70-80 σκευάσματα, αριθμός που αυξομειώνεται», τονίζει ο κ. Θεοδοσιάδης.

Μάλιστα έχει δημιουργηθεί και ομάδα στο Facebook, με τους φαρμακοποιούς να προσπαθούν να βοηθήσουν ο ένας τον άλλον, ώστε να μην αφήσουν τους πολίτες χωρίς φάρμακα.

Όπως εξηγεί ο κ. Θεοδοσιάδης, κύρια αιτία των ελλείψεων είναι οι περιορισμένες ποσότητες που στέλνουν οι μητρικές εταιρείες εξαιτίας των χαμηλών τιμών των φαρμάκων στη χώρα μας αλλά και για αποφυγή των παράλληλων εξαγωγών. Επίσης συχνά προκύπτουν ελλείψεις εξαιτίας προβλημάτων στην παρασκευή των φαρμάκων, όπως στις εγκαταστάσεις παρασκευής ή στις πρώτες ύλες που χρησιμοποιούνται. Σε τέτοιες περιπτώσεις δεν είναι εύκολο η εταιρεία να αλλάξει και χώρα και τόπο παρασκευής, διότι απαιτείται προγραμματισμός έγκαιρος και επιπλέον τα συμβόλαια και οι συμφωνίες που κάνουν είναι μακροχρόνια.

 

 

 

 

 

Πηγή: makthes.gr/καθημερινό-φαινόμενο-οι-λίστες-αναμο/