Να μετατρέψει τη Θεσσαλονίκη σε hub και κόμβο οπτικοακουστικής βιομηχανίας έχει σκοπό η κυβέρνηση όπως δήλωσε ο γ.γ. Ενημέρωσης και Επικοινωνίας Λευτέρης Κρέτσος, σε δηλώσεις του μετά από σύσκεψη στο ΥΜΑΘ με παραγωγικούς φορείς της πόλης.

Ο κ. Κρέτσος τόνισε ότι η σύσκεψη είναι μεταξύ φορέων που σχετίζονται άμεσα ή έμμεσα με τον οπτικοακουστικό κλάδο, τον κινηματογράφο, την τηλεόραση και τα video games, δηλαδή την πολιτιστική βιομηχανία.

Στη σύσκεψη μεταξύ άλλων συμμετείχαν οι: γ.γ. Ενημέρωσης και Επικοινωνίας Λευτέρης Κρέτσος, διευθύντρια του πρωθυπουργικού γραφείου στη Θεσσαλονίκη Κατερίνα Νοτοπούλου, ο δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης, ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, πρύτανης ΑΠΘ Περικλής Μήτκας, διευθύντρια Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης Ελίζ Ζαντό.

«Είναι μία σύσκεψη των παραγωγικών φορέων και των stakeholders της πόλης και της ευρύτερης περιοχής που σχετίζονται άμεσα ή έμμεσα με τον οπτικοακουστικό κλάδο, τον κινηματογράφο, την τηλεόραση, τα video games, όλο αυτό που λέμε πολιτιστική και δημιουργική βιομηχανία. Ο λόγος της επίσκεψής μου στη Θεσσαλονίκη είναι να δώσουμε μία ώθηση ώστε να μετατραπεί σε ένα hub, ένας κόμβος οπτικοακουστικής βιομηχανίας», ανέφερε χαρακτηριστικά.

 

 

 

Σχετικά με τον νέο νόμο 44/87 που ψηφίστηκε είπε ότι καθιερώνονται πια κίνητρα, για οπτικοακουστική παραγωγή.

«Τα κίνητρα αυτά αφορούν μια επιδότηση της τάξης του 25%, σε συγκεκριμένες επιλέξιμες δαπάνες, που μπορούν να προσεγγίσουν μέχρι και τα πέντε εκ. ανά πρότζεκτ. Αφορούν παραγωγές που είναι κινηματογραφικές, τηλεοπτικές,  video games, animations και ντοκιμαντέρ. Μέχρι σήμερα η Ελλάδα δεν είχε αντίστοιχο θεσμικό πλαίσιο, έχει ψηφιστεί ένα σχετικό πλαίσιο για πρώτη φορά τον Αύγουστο και αρχές του 18 θα το εφαρμόσουμε», επισήμανε ο κ. Κρέτσος, ενώ πρόσθεσε ότι είναι η ώρα των τοπικών κοινωνιών να ανταποκριθούν σε αυτό το κάλεσμα, συστήνοντας τις δικές τους δομές υποστήριξης των επενδυτικών σχεδίων και κάνοντας ότι καλύτερο προκειμένου να φιλοξενήσουν μεγάλες κινηματογραφικές και τηλεοπτικές παραγωγές.

Ερωτηθείς γιατί δεν υπάρχουν κινηματογραφικά στούντιο προκειμένου να στηρίξουν μεγάλες κινηματογραφικές προβολές στην Ελλάδα, ο ίδιος δήλωσε ότι «είμαι σίγουρος ότι υπάρχει μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον και για την κατασκευή μεγάλων κινηματογράφων στούντιο και πλατό. Δεν έχουμε τέτοιες υποδομές, υπάρχουν όμως τέτοιοι χώροι και η Σίνδος είναι μια τέτοια χαρακτηριστική περίπτωση και υπάρχει και ένας αναπτυξιακός νόμος ο οποίος δίνει και αυτός κίνητρα προκειμένου κάποιος να επενδύσει».

Σχετικά με τις τηλεοπτικές άδειες, επισήμανε ότι έχουν πάρει τον δρόμο τους και περιμένουν το ΕΣΡ να εκδώσει προκήρυξη.

«Οι τηλεοπτικές άδειες έχουν πάρει τον δρόμο τους και περιμένουμε το ΕΣΡ να εκδώσει την προκήρυξη. Θεωρώ ότι θα έχουμε γρήγορα την προκήρυξη, πέρασαν οι τροπολογίες και είμαστε σε αγαστή συνεργασία και νομίζω ότι θα λυθεί ένα χρόνιο πρόβλημα που ταλανίζει τη χώρα και λειτουργεί βλαπτικά για τον ίδιο τον κλάδο και την απασχόληση του», σημείωσε.

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης επισήμανε ότι πρόκειται για ένα νέο νομοσχέδιο προκειμένου να γίνονται παραγωγές film στην Ελλάδα. «Όταν είναι να γυριστεί ενα φίλμ στο κέντρο της πόλης να υπάρχουν διευκολύνσεις τονίζοντας το παράδειγμα του γυρίσματος ντοκιμαντέρ με Τούρκους στην Επανομή με αφορμή το οποίο προκλήθηκε αναστάτωση», είπε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τον περιφερειάρχη κ. Τζιτζικώστα, « η περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας στηρίζει κάθε προσπάθεια, κινείται προς την κατεύθυνση να κάνουμε τον τόπο μας ακόμη πιο γνωστό στο εξωτερικό και σε αυτό το πλαίσιο ως περιφέρεια θα συμμετάσχουμε σε αυτή τη σημαντική προσπάθεια που γίνεται προκειμένου όχι μόνο να δημιουργηθεί ένα film office εδώ, αλλά για να προσελκύσουμε μεγάλες παραγωγές κυρίως και του Χόλιγουντ, που θα έρθουν στον τόπο μας για να γυρίσουν ταινίες και να δημιουργήσουν παραγωγές οι οποίες δεν θα έχουν μόνο την αξία των ανθρώπων που θα βρίσκονται στον τόπο μας κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων αλλά θα έχουν πολλαπλασιαστική αξία για τον τόπο μας»

 

 

 

 

 

 

Πηγή: http://www.thessnews.gr/article/58381/kombos-optikoakoustikis-biomichanias-ginetai-i-thessaloniki-video