«Οι ηγέτες της πΓΔΜ πρέπει να επιδείξουν σοβαρότητα και να αποδεχτούν μια μέθοδο που θα μας οδηγήσει στη λύση», δήλωσε από το Λουξεμβούργο ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, λίγο μετά τη λήξη του Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, όπου εκπροσώπησε την Ελλάδα. Στην ατζέντα του Συμβουλίου βρέθηκαν εκτός από τις  χώρες των Δυτικών Βαλκανίων και την προοπτική ένταξης τους στην ΕΕ, η συριακή κρίση και η κατάσταση των σχέσεων με τη Ρωσία.

«Η διαπραγμάτευση δεν μπορεί να γίνεται μέσω συνεντεύξεων»

«Υπογράμμισα την ανάγκη οι ηγέτες της πΓΔΜ να κατανοήσουν ότι η διαπραγμάτευση δεν μπορεί να γίνεται μέσω συνεντεύξεων και συνεχών δημοσίων δηλώσεων» σημείωσε ο Υπουργός Εξωτερικών μετά το πέρας του Συμβούλιου, όπου είχε την ευκαιρία να ενημερώσει τους ομολόγους του για το πού βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις της Ελλάδας με την Αλβανία και τη πΓΔΜ.

Υπενθυμίζεται ότι χθες με δήλωση του ο Ζόραν Ζάεφ είπε πως η χώρα του μπορεί να αποδεχθεί ονομασία μόνο για διεθνή χρήση και όχι erga omnes.

Η Αθήνα προχώρησε σε σχόλιο και δια του κυβερνητικού εκπροσώπου επισημαίνοντας την πάγια θέση για σύνθετη ονομασία, με ισχύ έναντι όλων, πράγμα που όπως υπογράμμισε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος προϋποθέτει τη σχετική συνταγματική αναθεώρηση στη γείτονα.

Κοτζιάς για Συρία: Ολοκληρωτική καταδίκη των χημικών – Να καταδικαστεί και η επίθεση στο Αφρίν από την Τουρκία

Ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών μετά το Συμβούλιο στο Λουξεμβούργο αναφέρθηκε και στο ζήτημα της Συρίας. Ο κ. Κοτζιάς υπογράμμισε ότι «ο χημικός πόλεμος της Συρίας σημαίνει παραβίαση των κανόνων του πολέμου και του δικαίου του πολέμου» και ότι «η καταδίκη της χρήσης χημικών όπλων πρέπει να είναι ολοκληρωτική», συμπληρώνοντας ότι πέραν αυτού πρέπει επίσης να καταδικαστεί κάθε είδους πολεμική ενέργεια, όπως αυτή που συμβαίνει στο Αφρίν και να εξεταστεί πώς μπορούμε να υπερασπιστούμε τον κουρδικό πληθυσμό. «Η Τουρκία, με την επίθεση στο Αφρίν παραβίασε το διεθνές δίκαιο γιατί καταπάτησε τη συμφωνία της Λωζάνης», ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας.

Συνεχίζοντας, ο Ν. Κοτζιάς τόνισε ότι η ΕΕ πρέπει να φτιάξει ένα κλίμα εμπιστοσύνης, καταδικάζοντας οποιαδήποτε πρακτική εις βάρος του διεθνούς δικαίου, από οπουδήποτε και αν προέρχεται. Υπενθυμίζεται ότι κατόπιν ελληνικής παρέμβασης, υιοθετήθηκε στα Συμπεράσματα του σημερινού Συμβουλίου σημείο σύμφωνα με το οποίο η ΕΕ θα καταβάλλει κάθε προσπάθεια στην υποστήριξη μιας ειρηνικής λύσης στη συριακή κρίση,υπογραμμίζοντας ότι απώτερος στόχος της Ένωσης είναι η μόνιμη ειρήνευση στη Συρία.

Τέλος, στη συζήτηση για τα ζητήματα της Ρωσίας, ο Έλληνας Υπουργός υπογράμμισε την ανάγκη να υπάρχει δημοκρατική συζήτηση για κάθε θέμα και ταυτόχρονα οι αποφάσεις που λαμβάνονται να εφαρμόζονται, φέρνοντας ως παράδειγμα, ότι πολλές χώρες πιέζουν να ληφθούν κυρώσεις εις βάρος της Ρωσίας και ταυτόχρονα οι ίδιες αναπτύσσουν το εμπόριό τους με τη Ρωσία.

 

 

 

Πηγή: http://www.ert.gr/eidiseis/ellada/politiki/loyxemvoyrgo-kotzias-i-pgdm-prepei-na-apodechtei-mia-methodo-poy-tha-mas-odigisei-sti-lysi/ με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ