Μακεδονική κουζίνα με σήμα και προϊόντα της μακεδονικής γης θα μπορούν να γευτούν Έλληνες και ξένοι επισκέπτες ενισχύοντας τον γαστρονομικό τουρισμό της περιοχής. Στη φωτογραφία το ξακουστό μακεδονικό Iμάμ μπαϊλντί

Στα πιάτα τους θα εντάξουν το επόμενο διάστημα γνωστά εστιατόρια και ξενοδοχεία της Κεντρικής Μακεδονίας το σήμα της “Μακεδονικής Κουζίνας”, με στόχο οι πελάτες τους να δοκιμάσουν παραδοσιακές γεύσεις από 200 και πλέον πατροπαράδοτες συνταγές της περιοχής. Το μακεδονικό συνταγολόγιο έφτιαξε η περιφέρεια στο πλαίσιο της προσπάθειας που καταβάλλει τα τελευταία χρόνια για την προώθηση και προβολή παραδοσιακών προϊόντων, που παράγονται στη μακεδονική γη, στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.

Τόσο οι Έλληνες όσο και οι ξένοι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να γευτούν μπακαλιάρο με χόρτα της περιοχής, ιμάμ μπαϊλντί, χοιρινό με λιαστή ντομάτα και μπάτζο, και πολλά ακόμη πιάτα μαγειρεμένα με πρώτες ύλες από τη μακεδονική γη και με τις πιστοποιημένες συνταγές.

Την πρωτοβουλία για το νέο brand ανέλαβε η διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης, η οποία, όπως τόνισε ο αντιπεριφερειάρχης Φάνης Παπάς, εντάσσεται στη μεγάλη προσπάθεια που καταβάλλει η διοίκηση της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας να “παντρευτεί” η γαστρονομία με τον πρωτογενή τομέα.

Μιλώντας στη “Μ”, εξήγησε ότι το νέο brand, του μακεδονικού συνταγολογίου ουσιαστικά σηματοδοτεί τους συγκεκριμένους χώρους όπου μπορεί κάποιος να γευτεί παραδοσιακές πιστοποιημένες συνταγές της Μακεδονίας.

“Τα υλικά από τα οποία θα παρασκευάζονται οι συνταγές έχουν ήδη επιλεγεί και έχει καταρτιστεί η σχετική λίστα, ενώ οι συνταγές περιλαμβάνονται στο μακεδονικό συνταγολόγιο που δημιούργησε η περιφέρεια, προωθώντας τη μακεδονική κουζίνα στην Ελλάδα και το εξωτερικό” τόνισε ο κ. Παπάς και πρόσθεσε ότι βασικός στόχος του συνταγολογίου είναι να ενισχυθεί ο γαστρονομικός τουρισμός και η πρωτογενής παραγωγή στην Κεντρική Μακεδονία. “Επενδύουμε σε ένα από τα σημαντικότερα συγκριτικά πλεονεκτήματα που αφορά την ποιότητα των πρώτων υλών της Μακεδονίας” σχολίασε ο αντιπεριφερειάρχης.

Γεύσεις με σήμα

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό της διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης, τα πρώτα σήματα της μακεδονικής κουζίνας πρόκειται να αναρτηθούν σε εστιατόρια και ξενοδοχεία της Κεντρικής Μακεδονίας μέσα στο επόμενο εξάμηνο.

Για τη νέα προσπάθεια της διοίκησης της περιφέρειας Κ. Μακεδονίας να προωθήσει το γαστρονομικό τουρισμό, ο αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Παπάς ενημέρωσε τα μέλη της Οικονομικής Επιτροπής στη διάρκεια της τελευταίας συνεδρίασης της όπου εγκρίθηκε η δημιουργία “porfolio” για την προβολή των αγροδιατροφικών προϊόντων της περιοχής και των δράσεων προώθησης της μακεδονικής κουζίνας.

Όπως ανέφερε ο κ. Παπάς, το επόμενο χρονικό διάστημα θα γίνει προσπάθεια για την πιστοποίηση εκείνου του φορέα που θα διαθέτει την απαραίτητη τεχνογνωσία, ώστε στη συνέχεια εκείνος να πιστοποιεί τους χώρους εστίασης (εστιατόρια, ταβέρνες και ξενοδοχεία) με το σήμα της μακεδονικής κουζίνας. “Αυτό θα σημαίνει ότι οι εν λόγω χώροι θα μπορούν να προσφέρουν τα συγκεκριμένα πιάτα, φτιαγμένα με τοπικά προϊόντα. Δεν είναι πολύ εύκολο να δημιουργήσεις τη δομή εκείνη που από εκεί και πέρα θα πιστοποιεί τους χώρους εστίασης” επισήμανε, ενώ κληθείς να απαντήσει πότε θα αναρτηθούν τα σήματα της μακεδονικής κουζίνας, είπε ότι αυτό σχεδιάζεται να γίνει το επόμενο εξάμηνο.

Διευκρίνισε ότι τα σήματα θα δοθούν σε ξενοδοχεία και ταβέρνες στην Κεντρική Μακεδονία, παρ’ όλα αυτά ανάφερε ότι θα μπορούσε να πιστοποιηθεί και ένα εστιατόριο σε οποιαδήποτε περιοχή της Ελλάδος ή και εκτός Ελλάδος, που χρησιμοποιεί προϊόντα και συνταγές της μακεδονικής κουζίνας. “Είναι ένα πολύ μεγάλο σχέδιο, που θα δώσει μία προστιθέμενη αξία στην Κεντρική Μακεδονία μέσα από τους πρεσβευτές της μακεδονικής κουζίνας και αυτοί δεν θα είναι μόνο φυσικά πρόσωπα αλλά και οι χώροι εστίασης” υποστήριξε ο κ. Παπάς.

Υπενθυμίζεται ότι οι συνταγές της μακεδονικής κουζίνας ήταν ένα αποτέλεσμα της συνεργασίας της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και της Αγροτοδιατροφικής Σύμπραξης που έχει δημιουργήσει με τη Λέσχη Αρχιμαγείρων Βορείου Ελλάδας, ενώ προηγήθηκε μία μεγάλη έρευνα που διήρκεσε τρία χρόνια προκειμένου να γίνει λεπτομερής καταγραφή των συνταγών.

 

 

 

Πηγή: makthes.gr/μακεδονικές-παραδοσιακές-συνταγές-σ/