Φωτ. αρχείου (Κροκεές Λακωνίας, 2016)

Μόνο λίγες εβδομάδες κράτησε το όνειρο των κατοίκων της Δυτικής Θεσσαλονίκης να έχουν την φετινή εορταστική περίοδο στην περιοχή τους το δικό τους Χριστουγεννιάτικο Χωριό.

Το σχέδιο, για την υλοποίηση του οποίου θα συνεργάζονταν ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης, ο δήμος Ευόσμου και η Μητρόπολη Νεαπόλεως – Σταυρουπόλεως, «ναυάγησε» -τουλάχιστον για φέτος.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΕΣΘ Παντελή Φιλιππίδη το μίσθωμα που ζήτησε η Μητρόπολη στην οποία ανήκει κατά κυριότητα το πάρκο Αγίου Ανδρέα (Θεματικό Πάρκο Νεολαίας), όπου θα «στήνονταν» το Χριστουγεννιάτικο Χωριό, κρίθηκε υψηλό σε σχέση με τα προσδοκώμενα έσοδα κι επομένως η όλη προσπάθεια κατέστη οικονομικά ασύμφορη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το πάρκο που προοριζόταν για «χωριό» έχει έκταση επτά στρεμμάτων. Στο συγκεκριμένο σημείο φιλοξενούνταν παλαιότερα τα κοιμητήρια του Κορδελιού, ενώ σήμερα στα κτίρια που υπάρχουν στεγάζονται υπηρεσίες του δήμου και ειδικότερα το τμήμα Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων και ένας παιδικός σταθμός, ενώ υπάρχει και παρεκκλήσι.

Σύμφωνα με το δήμο Κορδελιού στόχος της δημιουργίας του Χριστουγεννιάτικου χωριού -πέραν της δημιουργίας εορταστικής ατμόσφαιρας την οποία θα χαίρονταν μικροί και μεγάλοι- ήταν η αναβάθμιση του συγκεκριμένου χώρου, στον οποίο καταγράφεται παραβατικότητα, κυρίως διακίνηση και χρήση ναρκωτικών. Ιδιαίτερα τις νύχτες, στο πάρκο βρίσκουν καταφύγιο περιθωριακά άτομα, που με την παρουσία και τις πράξεις τους έχουν «εξορίσει» από εκεί τους υπόλοιπους κατοίκους και ιδιαίτερα τα μικρά παιδιά.

 

 

 

 

Πηγή: https://www.voria.gr/article/mateothike-to-schedio-gia-christougenniatiko-chorio-ston-evosmo

 • Γιώργος Χατζηβρέττας

  Η αλήθεια είναι ότι τόσο η ενορία του Ι.Ν. Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Ν. Κορδελιού, ως ιδιοκτήτης του συγκεκριμένου χώρου, όσο και η Ι.Μ. Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως ευθύς εξαρχής αγκάλιασαν το εγχείρημα και με ιδιαίτερη προσοχή και σεβασμό υπεισήλθαν σε διαπραγματεύσεις, οι οποίες ναυάγησαν εξαιτίας μιας ατυχέστατης στιγμής των υπευθύνων των Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης.

  Μετά Τιμής
  Γεώργιος Χατζηβρέττας

  αντ/ρχος Διοικητικών Υπηρεσιών,
  Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και Διαφάνειας,
  Αθλητισμού και Πολιτισμού Δήμου Κορδελιού-Ευόσμου