Σε μία μεγάλη γιορτή στον Λευκό Πύργο κατέληξε η παρέλαση του 6ου Thessaloniki Pride με σύνθημα “Έλα όπως είσαι”, στην οποία συμμετείχαν χιλιάδες άτομα (16.000 σύμφωνα με τους διοργανωτές), νέοι αλλά και μεγαλύτερες ηλικίες.  Οι εκδηλώσεις του τετραημέρου περιλάμβαναν υπαίθρια πάρτι, καλλιτεχνικές εκθέσεις, βιβλιοπαρουσίαση, προβολές, συζητήσεις, ενημερώσεις και φυσικά τη μεγάλη παρέλαση και τη συναυλία που ακολούθησε στο φωταγωγημένο στα χρώματα του ουράνιου τόξου Λευκό Πύργο. Οι 4 καλλιτεχνικές εκθέσεις λειτουργούν και μετά την τυπική λήξη του φεστιβάλ.

Οι εκδηλώσεις της τελευταίας ημέρας του τετραήμερου φεστιβάλ ξεκίνησαν από τις 12:00 με τα περίπτερα που έχουν στηθεί στην πλατεία Λευκού Πύργου με body painting, παιχνίδια, εργαστήρια, ζωντανή βιβλιοθήκη κ.ά.

 

 


 

 

 

 

 

 

Στις 18:30 ξεκίνησαν οι χαιρετισμοί εκπροσώπων διαφόρων οργανώσεων, ενώ η μεγάλη παρέλαση ξεκίνησε λίγο μετά τις 19.30. Μέλη του Ιερού Λόχου προσπάθησαν να την εμποδίσουν, ωστόσο δυνάμεις των ΜΑΤ τους απώθησαν.

Συγκεκριμένα, περίπου 40 άτομα κατέβασαν κάδους πάνω στον δρόμο επί της Τσιμισκή με Αγίας Σοφίας, φωνάζοντας «αίσχος», ενώ πέταξαν και ενημερωτικά φυλλάδια την ώρα που η κεφαλή της παρέλασης του Thessaloniki Pride βρίσκόταν μόλις λίγα μέτρα από το σημείο. Στη συνέχεια σημειώθηκε συμπλοκή των διαδηλωτών με τους αστυνομικούς των ΜΑΤ, οι οποίοι ωστόσο τους απομάκρυναν και πέρασε η παρέλαση.

Κατά τη διάρκεια της συμπλοκής έγινε χρήση χημικών.

 

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των διοργανωτών του Thessaloniki Pride, η συμμετοχή ξεπέρασε κατά πολύ τους περσινούς αριθμούς, ενώ υπήρξε προσέλευση και από όμορες χώρες.

 

 

Περισσότερα από 13.000 άτομα συγκεντρώθηκαν στον Λευκό Πύργο και πορεύτηκαν σε κεντρικούς δρόμους της πόλης, καταλήγοντας πάλι στο σημείο εκκίνησης.

 

 

 

 

 

 

Οι συμμετέχοντες ζητούν δικαίωμα πολιτικού γάμου για τα ομόφυλα ζευγάρια, τη δυνατότητα τεκνοθεσίας και την νομική αναγνώριση ταυτότητας φύλου για τα διεμφυλικά άτομα.

Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης στην παρέμβαση του είπε πως σημασία έχει να αποδεχόμαστε την διαφορετικότητα και όχι να την ανεχόμαστε. Πρόσθεσε πως θα συνεχίσει να στηρίζει την διοργάνωση και ευχήθηκε στη διοργάνωση να κερδίσει το Europride του 2020 για το οποίο είναι υποψήφια.

 

 

 

Παρέμβαση πραγματοποίησε και ο αντιπρόεδρος της Bουλής, Τάσος Κουράκης, τονίζοντας πως τα δικαιώματα έχουν διευρυνθεί τα τελευταία χρόνια χάρη στους αγώνες.

“Eχουμε στηρίξει κι εμείς αυτές τις διεκδικήσεις και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε”, είπε.

 

 

Ακόμη, στην παρέμβαση του ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης, Τριαντάφυλλος Μηταφίδης, ανέγνωσε μήνυμα της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, αναφέροντας τις θεσμοθετημένες αλλαγές προς τα δικαιώματα των ομοφυλοφίλων, τα τελευταία δύο χρόνια της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ.

Παράλληλα, ομιλία παραχώρησαν, μεταξύ άλλων, εκπρόσωποι της νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ, της Ένωσης Άθεων, των PES Activists, της ΚΕΕΡΦΑ και του Σωματείου Υποστήριξης Διεμφυλικών.

Στην εκδήλωση από πλευράς ΝΔ παρέστησαν ο γραμματέας ειδικών πληθυσμιακών ομάδων Γιώργος Σταμάτης, η αναπληρώτρια γραμματέας Πολιτικού Σχεδιασμού, Μαίη Ζαννή, το μέλος πολιτικής επιτροπής Βίκυ Νάκου, ο διευθυντής πολιτικού συμβουλίου της ΟΝΝΕΔ Αλέξανδρος Μίχας και ο τέως υποψήφιος βουλευτής Επικρατείας Αντύπας Καρύπογλου.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Η έκτη διοργάνωση του Thessaloniki Pride συνέβαλε περαιτέρω στην ανάπτυξη του θεσμού κυρίως σε τρεις άξονες:

  • Η υποψηφιότητα του Thessaloniki Pride για το EuroPride του 2020 διεύρυνε το βεληνεκές του φεστιβάλ κάνοντάς το από περιφερειακό (Βαλκάνια) σε πανευρωπαϊκό.
  • Οι συνεργασίες διευρύνθηκαν. Πέρα από το δήμο, τις οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών, την καλλιτεχνική και ακαδημαϊκή κοινότητα, τις διπλωματικές αρχές, φέτος ενεπλάκησαν πιο ενεργά στη διοργάνωση και τοπικές επιχειρήσεις με δικές τους εκδηλώσεις στο πλαίσιο του φεστιβάλ.

Χάρη σε καμπάνιες, αλλά και νομικές πρωτοβουλίες, για πρώτη φορά απουσίαζε το ομοφοβικό και τρασβοφικό κήρυγμα μίσους τις παραμονές του φεστιβάλ. Kαι του χρόνου!

 

 

 

 

 

 

Mε πληροφορίες από www.voria.gr/ (1, 2) και makthes.gr/μεγάλη-συμμετοχή-αλλά-και-ένταση-στο-thessalo/