Την εκτεταμένη συνεργασία σε θέματα ασφαλείας και κυριότερα σε ζητήματα διεθνούς τρομοκρατίας, διακίνησης ναρκωτικών  και παράνομης μετανάστευσης θα επιδιώξουν στο επόμενο χρονικό διάστημα οι αστυνομικές αρχές Ελλάδας, π.Γ.Δ.Μ., Αλβανίας και Βουλγαρίας

Στο πλαίσιο της 1ης τετραμερής συνάντησης αρχηγών των τεσσάρων χωρών των Βαλκανίων που πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά στη Θεσσαλονίκη, συζητήθηκαν επιμέρους ζητήματα γύρω από την τρομοκρατία, το οργανωμένο έγκλημα, οι προκλήσεις σχετικά με τη διασυνοριακή διάσταση εγκλήματος, η παράνομη ροή μεταναστών, η διακίνηση ναρκωτικών, ενώ συζητήθηκαν και προτάσεις για την ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ της Ελλάδας, Αλβανίας, Βουλγαρίας και π.Γ.Δ.Μ.

 

 

 

Ο Αρχηγός της ελληνικής αστυνομίας, Κωνσταντίνος Τσουβάλας, μιλώντας στους δημοσιογράφους εξήγησε πως «στο πλαίσιο της συνάντησης υπουργών στη Θεσσαλονίκη, που έγινε στις 4-5 Οκτωβρίου 2017, αποφασίσαμε να συναντηθούμε σήμερα στη Θεσσαλονίκη για πρώτη φορά οι τέσσερις αρχηγοί, αναγνωρίζοντας την αναγκαιότητα αντιμετώπισης του σοβαρού διασυνοριακού εγκλήματος και επιβεβαιώνοντας για ακόμη μία φορά, υπό τη μορφή του μηνύματος, ότι η πολύ καλή συνεργασία σε διμερές επίπεδο μεταξύ μας πρέπει να συνεχιστεί και να βελτιωθεί», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Τσουβάλας, τόνισε πως «προσπαθήσαμε να βρούμε πρακτικές προς ενίσχυση της πολύ καλής μέχρι σήμερα συνεργασίας», ενώ διαβεβαίωσε ότι η διαπροσωπική σχέση μεταξύ των αρχηγών, αλλά και η ειλικρινής πρόθεση και η επικοινωνία στην ανταλλαγή των πληροφοριών μεταξύ τους, είναι «καθοριστικοί παράγοντες στη διαχείριση των προβλημάτων που μας απασχολούν ως γείτονες», πρόσθεσε ο γενικός αρχηγός Κων/νος Τσουβάλας.

Σε ερώτηση δημοσιογράφου για το μεταναστευτικό και τη τρομοκρατία, ο κ. Τσουβάλας απάντησε ότι: «οι διαστάσεις στο μεταναστευτικό και στη τρομοκρατία είναι γνωστές σε όλους. Είναι ένα σημαντικό πρόβλημα όμως είναι σε επίπεδο που ελέγχεται. Η διασύνδεση του με την τρομοκρατία δεν είναι άμεση ούτε αυτονόητα βέβαιη. Δεν μπορεί κανείς να αποκλείσει σε θεωρητικό επίπεδο ότι μέσω των μεταναστευτικών ροών, μπορεί να έχουμε προσπάθεια διείσδυσης ανθρώπων που θέλουν να εμπλακούν με οποιοδήποτε τρόπο με την τρομοκρατία», επισήμανε και εξήγησε πως μέχρι σήμερα, τα στοιχεία δεν μας έχουν δείξει κάτι τέτοιο και δεν μπορεί κανείς να το επικαλεστεί αυτό.

«Σε κάθε περίπτωση όμως, η αντιμετώπιση της τρομοκρατίας είναι ένα ζήτημα που απασχολεί και τα τέσσερα κράτη και σήμερα ομονοήσαμε όλοι ότι είναι ένα από τα κυριότερα ζητήματα που πρέπει να συνεργαστούμε για την αντιμετώπιση του», σημείωσε ο γενικός αρχηγός της ελληνικής αστυνομίας.

Σχετικά με το διασυνοριακό οργανωμένο έγκλημα, ο κ. Τσουβάλας εξήγησε ότι έχει πολλούς παραμέτρους.

«Έχει ναρκωτικά, όπλα, εκρηκτικά, παράνομη διακίνηση προϊόντων, προσώπων», είπε χαρακτηριστικά, εξηγώντας ότι «αυτά συζητήσαμε σήμερα και αποφασίσαμε ότι με ενιαίο τρόπο πρέπει να δημιουργήσουμε κοινά σημεία».

Όπως ανέφερε ο γενικός αρχηγός της ελληνικής αστυνομίας, συμφώνησαν να ανταλλάσουν επιχειρησιακές πληροφορίες οι τέσσερεις χώρες μεταξύ τους, έγκαιρα και σωστά.

«Συμφωνήσαμε πως πρέπει να κάνουμε συναντήσεις σε επίπεδο γενικών περιφερειακών γενικών διευθυντών των γειτονικών χωρών, εναλλάξ σε κάθε χώρα», πρόσθεσε ο κ. Τσουβάλας, διευκρινίζοντας πως, συμφώνησαν για την συνεκπαίδευση των αστυνομικών.

«Συμφωνήσαμε να εντοπίσουμε ανάγκες της εκπαίδευσης και να επιλύσουμε με συνεκπαιδεύσεις που θα γίνονται σε διασυνοριακό επίπεδο στα σύνορα, όπως ακόμα συμφωνήσαμε πως η σημερινή μας συνάντηση να μην είναι η πρώτη και τελευταία και με αυτόν τον τρόπο να νοηματοδοτήσει μια προσπάθεια ενιαία για την συνεργασία, έτσι ώστε η γειτονιά μας να είναι ασφαλείς για τους πολίτες της», σημείωσε ο γενικός αρχηγός κ. Τσουβάλας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι θα ακολουθήσει τετραμερής συνάντησης Αρχηγών Πυροσβεστικών Υπηρεσιών των όμορων χωρών.

 

 

 

 

Πηγή: http://www.thessnews.gr/article/64431/metanasteytiko-kai-tromokratia-oi-prokliseis-ton-astynomikon-archon-sta-notia-balkania-synantisi-sti-thessaloniki-video