Συνέντευξη στον Κωνσταντίνο Καντόγλου

 

 

Η “Μοντέρνα Ενοχή” αποτελεί τη νέα έκδοση ποιημάτων του συγγραφέα Χρήστου Κούκη, ο οποίος μέσα από το νέο του βιβλίο δίνει το δικό του στίγμα για όλα αυτά που βιώνουμε καθημερινά και τον τρόπο που τα αντιλαμβανόμαστε.

Ακολουθεί συνέντευξη του συγγραφέα της συγκεκριμένης συλλογής ποιημάτων που “μιλάνε” για όλα αυτά που βιώνουμε καθημερινά και τον τρόπο που τα αντιλαμβανόμαστε. Όπως λέει ο ίδιος, «η ποίηση προσφέρει πολλές ερωτήσεις στη σωστή κατεύθυνση και είναι ευθύνη του καθενός να ψάξει για τις απαντήσεις»…

 

 

Ποια είναι τα θέματα τα οποία “αγγίζετε” στη νέα σας ποιητική συλλογή;

Το βιβλίο “Μοντέρνα Ενοχή” από τις εκδόσεις Κέδρος (2018) είναι ένα βιβλίο για το σήμερα, για τη σημερινή κρίση που διαβρώνει την κοινωνία μας και τον άνθρωπο μέσα σε αυτήν. Μέσα από τα 32 ποιήματα της συλλογής και ζώντας σε ένα μεγάλο αστικό κέντρο θέλω να μιλήσω για όλα αυτά που βιώνουμε καθημερινά και τον τρόπο που τα αντιλαμβανόμαστε. Οι ροές των μεταναστών που κατακλύζουν την κοινωνία μας και ο τρόπος που τις δεχόμαστε/αποδεχόμαστε, ο έρωτας που πιέζεται από όλες τις πλευρές και τα αδιέξοδα που συνήθως συναντά, η οικονομική πίεση, το επίπεδο της παιδείας που χρειαζόμαστε για να αντιμετωπίσουμε την κρίση αξιών, τα δικαιώματα που χάνονται…. μέσα από τα ποιήματα προσπαθώ να βρω και να απαντήσω στο βασικό ερώτημα του σύγχρονου ανθρώπου: Πόσο και πώς μπορεί να αντισταθεί ο άνθρωπος σε μια ακραίως καταναλωτική κοινωνία; Πώς μπορεί να διατηρήσει την επαφή με τον εαυτό του και τις πραγματικές του εσωτερικές ανάγκες; Η ποίηση προσφέρει πολλές ερωτήσεις στη σωστή κατεύθυνση και είναι ευθύνη του καθενός να ψάξει για τις απαντήσεις. Ποιήματα όπως η “Κάθαρση”, ο “Ύπνος” , “ο Νόμος του Μάθιου Σέπαρντ” και άλλα μιλούνε για τον έρωτα, την Ελλάδα σήμερα και τον πόνο που υπάρχει γύρω μας.

Γιατί “Μοντέρνα Ενοχή”;

Μοντέρνα ενοχή γιατί αυτό που ζούμε σήμερα, αυτή η ενοχή είναι μια σύγχρονη ενοχή, δεν την έχουμε ξαναβιώσει ούτε αντιμετωπίσει διότι η εποχή μας είναι μοναδική. Τα χαρακτηριστικά της είναι πρωτοφανή για τον μεταπολεμικό άνθρωπο μιας και η κρίση προήλθε από τη ραγδαία πτώση του βιοτικού επιπέδου μας και του πνευματικού λόγω υπερδανεισμού, υπερκατανάλωσης και απομάκρυνσης από τις αξίες μας. Κι όμως ακόμα νιώθουμε νοσταλγία για το χρήμα και τη δήθεν ζωή που είχαμε, για αυτό και νιώθουμε ενοχή, μοντέρνα ενοχή..

Η παρουσίαση της ποιητικής συλλογής του Χρήστου Κούκη “Μοντέρνα Ενοχή”, θα γίνει από τις εκδόσεις “Κέδρος”,  τη Δευτέρα 26 Νοεμβρίου 2018, στις 7μ.μ. στο βιβλιοπωλείο Public.

 

 

 

 

 

 

Πηγή: https://www.makthes.gr/monterna-enochi-poiimata-poy-anazitoyn-apantisi-se-vasika-erotimata-toy-sygchronoy-anthropoy-175414