Την έγκριση για την προκήρυξη συνολικά 768 θέσεων μόνιμου προσωπικού ειδικευμένων γιατρών του κλάδου του ΕΣΥ υπέγραψε στις 16 Μαρτίου ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, και ο αναπληρωτής υπουργός, Παύλος Πολάκης.

Συγκεκριμένα, οι θέσεις κατανέμονται σε 528 στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ), 105 για την κάλυψη αναγκών σε ιατρικό προσωπικό στα δημόσια νοσοκομεία όλης της χώρας, 74 για την κάλυψη αναγκών που θα προκύψουν από τη μετάθεση γιατρών που έχουν συμπληρώσει 5 χρόνια σε άγονες περιοχές και 61 επαναπροκηρύξεις για θέσεις που είχαν αποβεί άγονες.
«Η χθεσινή απόφαση του υπουργού Υγείας Αν Ξανθού και του αναπληρωτή υπουργού Π. Πολάκη σε εποχές δύσκολες είναι μια μεγάλη ανάσα για τα νοσοκομεία» δηλώνει μιλώντας στον ραδιοσταθμό Στο Κόκκινο Θεσσαλονίκης σχετικά με την προκήρυξη των 94 θέσεων μόνιμου προσωπικού για την 3η ΥΠΕ ο διοικητής της Γ. Κίρκος τονίζοντας ότι οι θέσεις αφορούν κυρίως τα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) κατά 90% και το υπόλοιπο 10% αφορά την κάλυψη κατεπείγουσων αναγκών σε διάφορα νοσοκομεία της 3ης ΥΠΕ σε βασικές ειδικότητες παιδιάτρων, παθολόγων, γενικών χειρουργών. Με βάση τον προγραμματισμό που υπάρχει αναμένεται η έγκριση της προκήρυξης 450 θέσεων για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας δηλαδή γιατρούς ειδικοτήτων στα Κέντρα Υγείας τα Αστικά όσο και τα πρώην Αγροτικού Τύπου.
Σημαντικό είναι για τον Γ. Κίρκο ότι οι περισσότερες προσλήψεις αφορούν τα ΤΕΠ που πρώτη φορά λειτουργούν στα νοσοκομεία. Σύμφωνα με τον ίδιο, τώρα ιδρύονται καθολικά αυτοτελή τμήματα επειγόντων περιστατικών, ικανοποιώντας ένα πάγιο αίτημα της ιατρικής κοινότητας. Επιπλέον, με την προκήρυξη αυτή καλύπτονται όλες οι θέσεις των ΤΕΠ σε όλα τα νοσοκομεία της 3ης ΥΠΕ εκτός του νοσοκομείου Παπαγεωργίου για το οποίο θα εκδοθεί νέα απόφαση λόγω του ότι είναι νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου. Όσον αφορά στις κατεπείγουσες ανάγκες που καλύπτονται με την προκήρυξη αυτή  ο Γ. Κίρκος αναφέρθηκε στο νοσοκομείο της Φλώρινας. Εκεί έχουν αποχωρήσει λόγω συνταξιοδοτήσεων κ.α. όλοι οι παιδίατροι και προκηρύχθηκαν αμέσως 3 θέσεις παιδιάτρων ενώ έγιναν μεμονωμένες προκηρύξεις για νοσοκομεία της επαρχίας.
Νέες ΤΟΜΥ στα δυτικά της Θεσσαλονίκης
Παράλληλα σήμερα ανοίγει ακόμη μία Τοπική Μονάδα Υγείας (ΤΟΜΥ) στην Ευκαρπία. Χθες Δευτέρα, την λειτουργία της ξεκίνησε μία ΤΟΜΥ στην Πολίχνη και εντός της εβδομάδας θα ξεκινήσει στην Σταυρούπολη. Στον άμεσο προγραμματισμό της 3ης ΥΠΕ είναι η λειτουργία δεύτερης ΤΟΜΥ στον Εύοσμο και στο Κορδελιό. Επιπλέον ΤΟΜΥ πρόκειται να ανοίξουν σε σύντομο χρονικό διάστημα στην Κοζάνη, την Πτολεμαϊδα και την Βέροια ενώ μία δεύτερη ΤΟΜΥ θα λειτουργήσει στην Κατερίνη.
Να υπενθυμίσουμε ότι στις 25 Ιανουαρίου πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της πρώτης ΤΟΜΥ στην Κατερίνη. Ήδη στην Θεσσαλονίκη λειτουργούν στα δυτικά της πόλης τρεις ΤΟΜΥ την μία εκ των οποίων στο Δήμο Ευόσμου εγκαινίασε στις 13 Δεκεμβρίου ο πρωθυπουργός κατά την επίσκεψή του.
Σύμφωνα με τον κ. Κίρκο όλες οι ΤΟΜΥ  στον Δήμο Ευόσμου Θεσσαλονίκης  Αμπελοκήπων και Παύλου Μελά λειτουργούν κανονικά και η προσέλευση είναι ιδιαίτερα αυξημένη. Χαρακτηριστικό είναι ότι στην ΤΟΜΥ που βρίσκεται στην Νικόπολη έχουν εξεταστεί ήδη 2.300 άτομα τους δύο περίπου μήνες λειτουργίας της, τα οποία έχουν εγγραφεί στη δομή όπως και οι οικογένειές τους. Οι ΤΟΜΥ λειτουργούν σε πλήρη σύνθεση δηλαδή με πέντε γιατρούς, δύο νοσηλεύτριες, δύο διοικητικούς μία κοινωνική λειτουργό και έναν επισκέπτη υγείας. Το Υπουργείο Υγείας έχει συστήσει επιτροπή για την εκπαίδευση των γιατρών του συστήματος Υγείας και ιδιαίτερα των ΤΟΜΥ που  έχει συνεδριάσει προκειμένου να υλοποιήσει πλάνο διαρκούς εκπαίδευσης.
Πηγή: http://www.stokokkino.gr/article/1000000000065334/Nees-proslipseis-giatron-sta-nosokomeia-nees-TOMU-stin-Dutiki-THessaloniki