Στη Θεσσαλονίκη βρίσκονται από την Κυριακή νέοι δημοσιογράφοι από οκτώ χώρες των Βαλκανίων για να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα Balkan Booster, που διοργανώνει η Deutsche Welle σε συνεργασία με το Κέντρο για τη Δημοκρατία και τη Συμφιλίωση στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Νέοι επαγγελματίες από την Αλβανία, τη Βοσνία και τη Ερζεγοβίνη, την Κροατία, την ΠΓΔΜ, το Μαυροβούνιο, την Ελλάδα, το Κόσοβο και τη Σερβίαθα εκπαιδευτούν στη διάρκεια ενός τετραήμερου σεμιναρίου που γίνεται στην πόλη πάνω σε τεχνικές δημοσιογραφίας. Μετά το τέλος του σεμιναρίου, συμμετέχοντες από χώρες που ενεπλάκησαν σε πόλεμο ή έχουν μεταξύ τους διαφορές θα χωριστούν σε δυάδες και θα κάνουν από κοινού ρεπορτάζ επισκεπτόμενοι ο ένας τη χώρα του άλλου.

«Στόχος του προγράμματος είναι να βοηθήσουμε τους ανθρώπους να καταλάβουν τις διαφορετικές θεάσεις της ιστορίας σε κάθε χώρα μέσω των ρεπόρτερ του προγράμματος οι οποίοι θα έχουν την ευκαιρία να ανταλλάξουν εμπειρίες και απόψεις και να δουν την πραγματικότητα στις γειτονικές τους χώρες μέσω των ταξιδιών που θα γίνουν», σημείωσε μιλώντας στη Voria.gr η Adelheid Felicke, επικεφαλής του ευρωπαϊκού desk της Deutsche Welle. Απώτερος σκοπός, όπως αναφέρει, είναι να προωθήσει την ειρηνική συνύπαρξη στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Το πρόγραμμα υλοποιείται για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά ενώ η Ελλάδα συμμετέχει φέτος για πρώτη φορά.

«Αποφασίσαμε να εντάξουμε την Ελλάδα στο πρόγραμμα μετά το ιστορικό βήμα που έγινε με την απόφαση των κυβερνήσεων των δύο χωρών να λύσουν το ονοματολογικό», τόνισε η κ. Felicke.

Το σεμινάριο στη Θεσσαλονίκη θα ολοκληρωθεί την Τετάρτη.

 

 

 

Πηγή: http://www.voria.gr/article/nei-dimosiografi-apo-ola-ta-valkania-ekpedevonte-sti-thessaloniki