Ειδική σχέση της Ελλάδος εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της ευρωζώνης ζήτησε ο επικεφαλής του κόμματος “Ελλάδα-Ο Άλλος Δρόμος” και ανεξάρτητος ευρωβουλευτής, Νότης Μαριάς, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην 83η ΔΕΘ.

Αφού στηλίτευσε το περιεχόμενο της ομιλίας του Αλέξη Τσίπρα στο Ευρωκοινοβούλιο, ο κ. Μαριάς χαρακτήρισε την χώρα “κοινωνικό νεκροταφείο” απορρίπτοντας των χαρακτηρισμό τον οποίο αποδίδουν Ευρωπαίοι αξιωματούχοι περί “success story” με την έξοδο από τα μνημόνια. “Η ενισχυμένη εποπτεία εφαρμόζεται μόνο για την Ελλάδα” διαμήνυσε ο ανεξάρτητος ευρωβουλευτής υπενθυμίζοντας τις υποχρεώσεις της χώρας για πρωτογενή πλεονάσματα ως το 2060, το “κατοχικό” ταμείο το οποίο θα λειτουργεί για 99 χρόνια και τα επίπεδα φτώχειας και περικοπής μισθών και συντάξεων.

 

 

 

Ειδική σχέση

“Η Ελλάδα πρέπει να πάρει μία ειδική σχέση στην Ε.Ε. και ευρωζώνη” είπε ο πρόεδρος του κόμματος “Ελλάδα-Ο Άλλος Δρόμος” και εισερχόμενος σε λεπτομέρειες. “Να σταματήσουν οι απαγορεύσεις” ναυπήγησης εμπορικών πλοίων στα ελληνικά ναυπηγεία οι οποίες ισχύουν έως το 2025, όπως επίσης να παυθεί η απαγόρευση παροχής κρατικών ενισχύσεων στα ναυπηγεία, αποκλειστικά για την Ελλάδα, καθώς σύμφωνα με τον κ. Μαριά οι ευρωπαϊκές πολιτικές οδήγησαν την Ελλάδα στην παρούσα οικονομική συγκυρία.

Επίσης, ο ανεξάρτητος ευρωβουλευτής ζητά ειδικό καθεστώς ενίσχυσης της χώρας σε σχέση με τον τουρισμό, και την ενίσχυση του μεταφορικού ισοδύναμου για τους εν Ελλάδι νησιώτες με αποκλειστικώς ευρωπαϊκούς πόρους.

Ακολούθως, το κόμμα του κου Μαριά υπογραμμίζει την ανάγκη να δοθεί τέλος στις εισαγωγές γαλακτοκομικών προϊόντων από τρίτες χώρες στην Ελλάδα.

Στον τομέα της ενέργειας, η ειδική σχέση την οποία προτείνει, προτάσσει την ίση μεταχείριση Ελλάδος-Βουλγαρίας στο θέμα της εκμετάλλευσης του λιγνίτη. Εφόσον η ΔΕΗ αποδεσμευθεί από τις κυρώσεις για το λιγνίτη, τότε το όφελός της θα ανέρχεται σε 400 εκατομμύρια ευρώ ετησίως.

Έτερο σημείο του προγράμματος του “Ελλάδα Ο Άλλος Δρόμος” αποτελεί η στήριξη των επιχειρήσεων και της ανάπτυξης από την ΕΚΤ, καθώς και η νομισματική κυριαρχία κάθε κράτους μέλους της Ε.Ε. “με βάση το ποσοστό συμμετοχής στην ΕΚΤ” το οποίο για την Ελλάδα αντιστοιχεί στο 2%. Το τελευταίο μέτρο θα υφίσταται “Όσο είμαστε σε απόκλιση” διευκρίνισε ο κ. Μαριάς.

Αυτή η ειδική σχέση Ελλάδος-Ε.Ε. “θα έχει διάρκεια 10 χρόνια” ενώ ερωτηθείς πώς θα επιτευχθεί μία τέτοια σχέση, παρέπεμψε σε ανάλογα υφιστάμενα παραδείγματα άλλων χωρών της ένωσης.

 

20180914_121300

Σκοπιανό

Μιλώντας για τη συμφωνία των Πρεσπών, ο κ. Μαριάς υποστήριξε πως ΗΠΑ και Γερμανία είναι οι ενδιαφερόμενες χώρες και επιζητούσαν λύση, ωστόσο προειδοποίησε για τη “δημιουργία μουσουλμανικού τόξου στα Βαλκάνια” το οποίο προσεγγίζει ο Ρ. Ερντογάν.

“Θα εμφανιστούν σε λίγο διάφοροι Σκοπιανοί στο ευρωκοινοβούλιο” οι οποίοι θα μιλούν “ότι στο εσωτερικό της Ελλάδος υπάρχει μια δήθεν μειονότητα και θα ζητούν πολιτικά δικαιώματα” εκτιμά ο κ. Μαριάς συμπληρωνοντας ότι “αντίθετα δεν υπάρχει κουβέντα για τη διασφάλιση της ελληνικής μειονότητας στα Σκόπια”.

Η επιθυμία της Γερμανίας να επιλυθεί το σκοπιανό, εδράζεται στο σχεδιασμό να δημιουργηθεί ένα “κράτος γκρίζα ζώνη για να κάνουν τις μπίζνες τους κι εκεί να ξεπλένεται το μαύρο χρήμα”.

Ζήτησε, δε, από τους Ευρωπαίους και Έλληνες αξιωματούχους να απαντήσουν κατά πόσον ισχύει ο σχεδιασμός του βαλκανικού “Σουέζ”, ενός εμπορικού διαδρόμου χαμηλού κόστους, ο οποίος θα ξεκινά από τη Θεσσαλονίκη, θα διασχίζει τα Σκόπια και το Κόσσοβο για να καταλήγει στο Ρότερνταμ της Ολλανδίας.

“Αυτός ο χώρος διακίνησης εμπορευμάτων θα κοστίσει 12 με 15 δις ευρώ. Εκεί πατούν τα Σκόπια” τόνισε ακολούθως και διερωτήθηκε: “Ποιοι θα πάρουν τις δουλειές για τα χωματουργικά” και συμμετοχή στο έργο. “Είναι και Έλληνες επιχειρηματίες που δεν τους νοιάζει ούτε η ιστορία, ούτε η Μακεδονία”, ισχυρίστηκε.

 

Δάνεια

Καταγγέλλοντας τον Έλληνα πρωθυπουργό ότι άφησε “πουρμπουάρ” στους δανειστές επιστρέφοντας 24 δις ευρώ τα οποία δεν απορροφήθηκαν στο πλαίσιο του 3ου μνημονίου, ο Ν. Μαριάς πρότεινε την αξιοποίηση πέντε δις ευρώ για τη δημιουργία “ταμείου σωτηρίας δανειοληπτών” δεδομένου ότι το μνημόνιο δεν το απαγορεύει. Αντιθέτως, είπε ο ίδιος, “το μνημόνιο ζητά από την Ελλάδα να εφαρμόσει ένα σχέδιο πώλησης των δανείων” και ταυτόχρονα δύναται να παράσχει “κοινωνική προστασία”.

Επόμενο βήμα στη διαχείριση των κόκκινων δανείων είναι “να διαμορφωθεί μία bad bank (σ.σ. κακή τράπεζα)” βάσει της οδηγίας της Κομισιόν, επισήμανε. Ωστόσο, “οι λύσεις αυτές δεν ακολουθήθηκαν και έχουν αφεθεί οι Έλληνες να χάσουν τα σπίτια τους από τα κοράκια” υπογράμμισε ο κ. Μαριάς.

Σε άλλη αποστροφή του λόγου του, ο ανεξάρτητος ευρωβουλευτής δήλωσε ότι οι τράπεζες οφείλουν να καταβάλλουν τον ΕΝΦΙΑ για σπίτια των οποίων το δάνειο δεν έχει εξοφληθεί. Πιο αναλυτικά, οι ελληνικές τράπεζες “Έχουν ανακεφαλαιοποιηθεί αρκετές φορές” και αφού κατόπιν “αφελληνίσθησαν και συνεχίζουν αθέμιτες πρακτικές” όπως με τους εγγυητές. “Κυνηγάνε αυτούς” αντί τον πρωτοφειλέτη σημείωσε και τους έχουν αναγκάσει να παραιτηθούν δια υπογραφής “από την ένσταση διζήσεως”.

Το κόμμα “Ελλάδα-Ο Άλλος Δρόμος” “ζητάμε ίση μεταχείριση με τους πρωτοφειλέτες” είπε και εξήγησε πως “Οι τράπεζες οφείλουν να ακολουθήσουν το κυπριακό μοντέλο στη διαχείριση των κόκκινων δανείων” το οποίο ορίζει ότι η πρόταση των τραπεζών προς τα funds θα πρέπει να κατατίθεται και στον δανειολήπτη ούτως ώστε να μπορεί να αγοράσει το δάνειό του.

 

20180914_121327

Προσφυγικό

Η Φρόντεξ “μετατρέπεται σε tour operator” από δύναμη φύλαξης των ευρωπαϊκών συνόρων διατράνωσε ο κ. Μαριάς μεταπηδώντας στο προσφυγικό ζήτημα και παραπέμποντας σε απάντηση της Κομισιόν στον ίδιο η οποία έλεγε πως στη Φρόντεξ “έχουν εντολή να μην επιχειρούν πέρα των ελληνικών χωρικών υδάτων.

Επανέλαβε τη θέση του πως οι δουλέμποροι επιλέγουν την Ελλάδα και όχι άλλες περιοχές όπως η κατεχόμενη Κύπρος ή η Βουλγαρία λόγω της συνθήκης Σέγκεν, προτείνοντας αναστολή ή αποχώρηση για την Ελλάδα από αυτήν.

Αμέσως μετά, ο κ. Μαριάς υπογράμμισε τα ζητήματα εθνικής ασφάλειας τα οποία εγείρονται στα νησιά του Β.Α. Αιγαίου λόγω του υπερπληθυσμού προσφύγων και των απειλών της Τουρκίας για προσάρτησή τους, ζητώντας την αποσυμφόρησή τους.

Άλλη πρόταση του κ. Μαριά ήταν η αλλαγή των διαδικασιών έκδοσης ασύλου, οι οποίες πρέπει να γίνουν σύντομες στο σημείο άφιξης και με εξέταση του προσφυγικού ή μη προφίλ των ανθρώπων, ώστε είτε να προστατεύονται, είτε να απελαύνοντσι.

Παράλληλα ζήτησε την έναρξη των επαναπροωθήσεων στην Τουρκία και την έναρξη μετεγκαταστάσεων προσφύγων σε χώρες με μηδενική έως τώρα συμμετοχή, όπως η Ουγγαρία.

Με τα σημερινά δεδομένα στην χώρα, ο κ. Μαριάς εκτίμησε πως οι ελληνοποιήσεις θα φτάσουν τις 800.000 πέραν των 60.000 προσφύγων, οι οποίοι βρίσκονται ήδη στην Ελλάδα και υπέδειξε ως ανάγκη “να μπει όριο στα χρήματα” τα οποία εξάγουν οι μετανάστες στις χώρες τους.

Μάλιστα κατήγγειλε ότι ενώ το Λουξεμβούργο φιλοξενεί την έδρα της Φρόντεξ, εντούτοις “δεν έχει δεχθεί ούτε έναν πρόσφυγα”.

 

Γερμανικές αποζημιώσεις

“Όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις διαχρονικά έχουν εγκαταλείψει το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων” ανέφερε ο ανεξάρτητος ευρωβουλευτής, ζητώντας από την παρούσα κυβέρνηση να εφαρμόσει την προεκλογική της εξαγγελία και να εγγράψει τον Οκτώβριο στον προϋπολογισμό τις γερμανικλες αποζημιώσεις.

“Υπάρχει χρόνος και τόπος να ξεκινήσουμε τη διεκδίκηση” εκτίμησε, λέγοντας ότι η Γερμανία ήδη βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με αφρικανική χώρα, πρώην αποικία της, για απόδοση αποζημίωσης. Επίσης κατηγόρησε την ελληνική κυβέρνηση και τη Βουλή πως όταν ο ίδιος επιχείρησε να φέρει το θέμα στην Επιτροπή Αναφορών της Ε.Ε. “μας εγκατέλειψαν”.

Για το γερμανικό κατοχικό δάνειο πρότεινε “να τιτλοποιηθεί” να ομολογοποιηθεί και να ενταχθεί στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης.

Ταυτόχρονα, η Ελλάδα θα πρέπει να στοχεύσει στη σύναψη συνθήκης ειρήνης με τη Γερμανία, διότι “έτσι δεν θα έχει κανένα τερτίπι να αξιοποιήσει”.

Επιπροσθέτως, ο κ. Μαριάς προέτρεψε την κυβέρνηση να φέρει προς συζήτηση στην ολομέλεια της Βουλής, το πόρισμα το οποίο έχει συντάξει η ίδια εδώ και δύο χρόνια.

 

20180914_121317

Ευρωεκλογές

“Εμείς θέλουμε μία Ευρώπη εθνών και πατρίδων, των λαών και όχι των τραπεζών. Χωρίς σύμφωνο σταθερότητας” και η οποία “Θα στηρίζεται στην αρχή της επικουρικότητας”, συνόψισε ο κ. Μαριάς ενόψει των ευρωεκλογών του Μαΐου.

Ήδη το κόμμα του είναι σε συζητήσεις με διάφορα κινήματα πολιτών ανά την Ελλάδα, για την πλήρωση των 42 θέσεων του ψηφοδελτίου. Από την άλλη, “δεν συζητούμε με πολιτικά κόμματα για συνεργασίες” έσπευσε να ξεκαθαρίσει.

Κατήγγειλε την Κομισιόν πως κάνει τα στραβά μάτια στο θέμα των παραβάσεων από Τούρκους αλιείς στα νησιά του Αιγαίου. Όπως είπε πέραν της παραβίασης των εθνικών υδάτων, οι Τούρκοι αλιείς ψαρεύουν είδη τα οποία τελούν υπό απαγόρευση.

 

Παιδεία

Ειδικά η Στερεά Ελλάδα, περιφέρεια καταγωγής του κου Μαριά, έχει δεχθεί πλήγματα στην Παιδεία και εξέφρασε τη γνώμη πως η περιφέρεια “πρέπει να έχει δική της ιατρική σχολή και πανεπιστημιακό νοσοκομείο”.

Για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, ο κ. Μαριάς είπε ότι η εισαγωγή στα πανεπιστήμια πρέπει να είναι εύκολη και ελεύθερη και η δυσκολία να έγκειται στην απόκτηση του πτυχίου.

 

Διόδια

Μιλώντας για τρικ που γίνεται με τα διόδια στην Ελλάδα, ο ανεξάρτητος ευρωβουλευτής τα χαρακτήρισε παράνομα, υπενθυμίζοντας ότι οι δρόμοι στην Ελλάδα “Έχουν κατασκευαστεί με ΕΣΠΑ και κρατικές επενδύσεις” και τώρα έχουν παραχωρηθεί σε ιδιώτες, οι οποίοι “δήθεν επισκευάζουν τις οδούς. Βέβαια, ο κ. Μαριάς παραδέχηκε ότι “δυστυχώς η Κομισιόν έκρινε νόμιμη την επιβολή διοδίων”.

Κατέκρινε επίσης την επικείμενη τοποθέτηση διοδίων στην Εγνατία Οδό στο ύψος της Καβάλας, καθώς αυτή θα ωθήσει τους διερχόμενους να διασχίζουν την πόλη για να τα αποφύγουν.

 

 

 

 

Πηγή: www.alpha965.gr/ο-ν-μαριάς-στην-83η-δεθ-ενόψει-ευρωεκλογ/