Τη δύναμη της ανθρώπινης θέλησης επιβεβαιώνει καθημερινά η 19χρονη Αλεξάνδρα Παπαδημητρίου, η οποία μέσα από έναν μεγάλο προσωπικό αγώνα κατάφερε, παρά τα προβλήματα υγείας, να μένει μόνη της στη Θεσσαλονίκη και να είναι φοιτήτρια στο Αριστοτέλειο (με έμβλημα τον… Άγιο Δημήτριο!) Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

Η Αλεξάνδρα, η οποία κατάγεται από το Κιλκίς, γεννήθηκε πρόωρα 26 εβδομάδων, παρουσιάζοντας προβλήματα στην όραση, την ομιλία αλλά και την κίνηση – το τελευταίο είναι το μοναδικό που παραμένει ακόμα.

Παρά τις δυσκολίες σε θέματα προσβασιμότητας που υπάρχουν στη χώρα μας, μέσα από τη δίψα της για ζωή και έχοντας πάντα ως στήριγμα την οικογένειά της, κατάφερε να είναι τώρα ανεξάρτητη και να ζει μόνη της στη Θεσσαλονίκη.

«Αποφάσισα να προσπαθήσω να σταθώ μόνη στα δικά μου πόδια, στις δικές μου δυνάμεις και να γίνω όσο το δυνατόν πιο ανεξάρτητη. Έτσι παρ’ όλες τις δυσκολίες προσβασιμότητας που υπάρχουν στην χώρα μας, κατάφερα να μείνω μόνη Θεσσαλονίκη σαν φοιτήτρια κάτι που για τους περισσότερους είναι δεδομένο αλλά για μένα δεν ήταν καθόλου εύκολο», είπε στη Voria.gr η 19χρονη φοιτήτρια στο τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του ΑΠΘ.

Όνειρο, πλέον, της 19χρονης Αλεξάνδρας είναι να αποκτήσει έναν σκύλο – βοηθό για άτομα με αναπηρία. Εκτιμά πως ένας ειδικά εκπαιδευμένος θα την βοηθήσει στην καθημερινότητά της, τόσο μέσα στο σπίτι της όσο και όταν κινείται στους χώρους του Πανεπιστημίου. Παράλληλα, με τον σκύλο – βοηθό θα μπορεί να προσεγγίζει πιο εύκολα τα άτομα γύρω της γιατί ακριβώς αυτό θα είναι ένα κίνητρο για να την πλησιάσει κάποιος.

Ήδη είναι σε επαφή με την Αστική Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας «Nina Service Dogs» και την εκπαιδεύτρια Έλενα Παλάγκα, στις οποίες έχει εκφράσει την επιθυμία της είναι να καταφέρει να έχει ένα σκύλο,  Παπιγιόν.

 

Σκύλοι αλλάζουν την ζωή ατόμων με αναπηρία: Ο Τζάκι της αστυνομίας και η Αλεξάνδρα από τη Θεσσαλονίκη που αναμένει σκύλο βοηθό (ΦΩΤΟ)

 

Στο παρελθόν η 19χρονη κοπέλα είχε αποκτήσει ένα δικό της σκύλο, αλλά επειδή δεν είχε ειδική εκπαίδευση για άτομα με αναπηρία, δεν μπορούσε να τη βοηθήσει.

«Ο σκύλος βοηθός θα κάνει πιο εύκολη την καθημερινότητα μου. Πολλοί με ρωτάνε: Τι είναι οι σκύλοι βοηθοί ή ακόμα για δεν παίρνεις ένα απλό σκυλάκι; Η απάντηση που παίρνουν είναι η εξής: οι σκύλοι βοηθοί είναι μικρά τετράποδα πλάσματα με υπερδυνάμεις. Οι σκύλοι αυτοί με τα από ειδική εκπαίδευση έχουν μπορούν να με βοηθούν σε δύο επίπεδα στο λειτουργικό και στο ψυχολογικό. Όταν λέω λειτουργικό εννοώ για παράδειγμα σε περίπτωση που πέσει ένα αντικείμενο, να μου το φέρει. Σε περίπτωση που πάω να πέσω από το κρεβάτι να με προφυλάξει. Στο ψυχολογικό το συγκεκριμένο σκυλί είναι σε θέση να απομακρύνει το άγχος της καθημερινότητας, να μου κρατήσει συντροφιά και να με βοηθήσει», αναφέρει η Αλεξάνδρα.

Ωστόσο, στη χώρα μας είναι δύσκολο κάποιος να αποκτήσει έναν σκύλο βοηθό. Το κόστος της εκπαίδευσης είναι μεγάλο και δεν καλύπτεται από το κράτος, παρά μόνο μέσα από δωρεές και χορηγίες. Έτσι και η 19χρονη Αλεξάνδρα αναζητά τρόπους για να εξευρεθεί και να καλυφθεί το ποσό της εκπαίδευσης του σκύλου μέσα από χορηγίες και δωρεές είτε από Κοινωφελή Ιδρύματα, είτε από άλλους φορείς ακόμα και από ιδιώτες.

Όπως εξηγεί η εκπαιδεύτρια και ιδρύτρια του της Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας «Nina Service Dogs» η εκπαίδευση για έναν σκύλο – βοηθό ανέρχεται στο ποσό των 20.000 ευρώ και προσαρμόζεται στις ανάγκες του ατόμου, στο οποίο θα δοθεί.

«Η εκπαίδευση είναι εξατομικευμένη σε κάθε περίπτωση. Παίρνουμε το ιατρικό ιστορικό του κάθε ατόμου και εκπαιδεύεται για δύο χρόνια ο σκύλος ανάλογα με τις ανάγκες του» αναφέρει η Έλενα Παλάγκα.

To Nina Service Dog είναι μια αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία, που από το 2016 αποτελεί την μοναδική σχολή εκπαίδευσης σκύλων βοηθών στην Ελλάδα.

Αυτή την στιγμή, υπάρχουν περίπου 35 αιτήματα από άτομα για σκύλους βοηθούς. Μέχρι στιγμής, έχουν δοθεί δυο σκύλοι βοηθοί σε παιδιά με αναπηρία, ο Mike και η Dazzle, και αυτή την περίοδο εκπαιδεύονται άλλα δυο σκυλιά.

«Η αναμονή είναι μεγάλη και ταυτόχρονα ψυχοφθόρα», αναφέρει η Αλεξάνδρα τονίζοντας όμως πως «όλη αυτή την αναμονή μέχρι να μαζευτεί το ποσό και να πάρουμε τον δικό μας φύλακα άγγελο, αξίζει».

«Εύχομαι σύντομα να καταφέρω να αποκτήσω τον δικό μου τετράποδο άγγελο», σημειώνει η Αλεξάνδρα, μεταφέροντας μηνύματα αισιοδοξίας με το χαμόγελo της.

 

 

 

 

Εκτός από τους σκύλους – βοηθούς στην Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία εκπαιδεύονται και σκύλοι – βοηθοί συνεδριών, οι οποίοι δεν μένουν σε κάποιο άτομο αλλά με τη συνεργασία ειδικών επιστημόνων πραγματοποιούν μόνο επισκέψεις και επιστρέφουν μετά στον Οργανισμό.

Ένα από τα σκυλιά που εκπαιδεύονται ως βοηθοί συνεδριών είναι και ο Jackie, ο συνταξιούχος, πλέον, αστυνομικός σκύλος, υπό την εποπτεία του αστυνομικού του και ενεργού εθελοντή του οργανισμού Βασίλη Αναστασιάδη.

Μέσω της «Nina Service Dogs» είναι δυνατόν να εκπαιδευτούν σκύλοι – βοηθοί κινητικότητας, αυτιστικών, επιληπτικών, διαβητικών, κωφών, μετατραυματικού στρες, διαταραχών, άνοιας και πολλαπλών υπηρεσιών.

Διαβάστε επίσης: Οι σκύλοι, φύλακες – άγγελοι για παιδιά και ηλικιωμένους

 

 

 

 

 

Πηγή: http://www.voria.gr/article/to-oniro-tis-19chronis-alexandras-gia-ton-diko-tis-skilo—voitho