Φωτογραφία: AP / Boris Grdanoski

Την οργισμένη διπλωματική αντίδραση της Αθήνας προκάλεσε η προκλητική δήλωση του Πρωθυπουργού της πΓΔΜΖόραν Ζάεφ, περί «μίας και μοναδικής Μακεδονίας», η οποία παραβιάζει κατάφωρα τα όσα προβλέπονται από τη συμφωνία των Πρεσπών.

Σύμφωνα με πληροφορίες υπήρξε έντονη αντίδραση σε διπλωματικό επίπεδο από την Αθήνα, καθώς στην προσπάθειά του να κερδίσει το δημοψήφισμα ο Ζόραν Ζάεφ υπερέβη κατά πολύ τα εσκαμμένα. Μάλιστα, μετά την διπλωματική αντίδραση το κρατικό πρακτορείο ΜΙΑ αναγκάστηκε να «μαζέψει» άρον άρον τη δήλωση του Σκοπιανού Πρωθυπουργού και να την ανασκευάσει κιόλας!

Μέσα σε λίγες ώρες ωστόσο και μετά την πρωτοφανή πρόκληση το ίδιο πρακτορείο αναγκάστηκε να ανασκευάσει το τηλεγράφημα αναφέροντας στο επίμαχο σημείο :»Μοιράζομαι και κατανοώ τη δυσαρέσκεια των συμπολιτών μας στη Διασπορά σχετικά με τη σύνθετη ονομασία και με τον γεωγραφικό προσδιορισμό «Βόρεια Μακεδονία», γεγονός που δεν είναι εύκολο να γίνει αποδεκτό. Όλοι γνωρίζουμε σήμερα πως ένα μέρος της Μακεδονίας ανήκει στην Ελλάδα, ένα μέρος της στη Βουλγαρία και το βόρειο τμήμα της στη χώρα μας. Και κανένας δε μπορεί να επιχειρήσει να αρνηθεί τη δική μας «Μακεδονία». Ο επιθετικός προσδιορισμός αποτελεί έναν διαχωρισμό και μία επιβεβαίωση ότι υπάρχουν περιοχές στην Ελλάδα και τη Βουλγαρία που ονομάζονται «Μακεδονία».

Η πρώτη δήλωση που προκάλεσε οργή στο Μέγαρο Μαξίμου και το υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε ως λόγια του Ζάεφ τα εξής: «Μοιράζομαι και κατανοώ τη δυσαρέσκεια των συμπολιτών μας στη Διασπορά σχετικά με τη σύνθετη ονομασία και με τον γεωγραφικό προσδιορισμό «Βόρεια Μακεδονία», γεγονός που δεν είναι εύκολο να γίνει αποδεκτό. Αλλά δεν υπάρχει άλλη Μακεδονία παρά η δική μας. Το βόρειο τμήμα της Ελλάδας είναι Ελλάδα, το δυτικό τμήμα της Βουλγαρίας είναι Βουλγαρία. Αυτή είναι η Μακεδονία μας και δε θα υπάρξει άλλη στον κόσμο».

Κατά τα άλλα, απαντώντας σε ερώτηση για τις καταγγελίες περί ρωσικής εμπλοκής στο δημοψήφισμα, τις απέρριψε εκ νέου, λέγοντας πως «μπορεί να υπάρχει κάποια δραστηριότητα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αλλά κανείς δεν μπορεί να πει πως υπάρχει εχθρότητα απέναντι στη “Μακεδονία”». Διέψευσε επίσης, πως η χώρα του λαμβάνει βοήθεια από τις ΗΠΑ για την καταπολέμηση της εν λόγω δραστηριότητας.

 

 

 

Πηγή: https://www.tribune.gr/politics/news/article/506566/orgi-athinas-gia-tin-proklisi-zaef-allaxe-aron-aron-ta-peri-quot-mias-kai-monadikis-makedonias-quot.html