Αναστάτωση έχει προκαλέσει στον κλάδο των φαρμακοποιών η υπουργική απόφαση (ΥΑ), που εκδόθηκε και αφορά τον τρόπο και τη διαδικασία καθορισμού λιανικής τιμής και διάθεσης για τα Μη Υποχρεωτικώς Συνταγογραφούμενα Φάρμακα (ΜΗΣΥΦΑ).

Σε ανακοίνωση του ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος χαρακτηρίζει την απόφαση ανεφάρμοστη και απαράδεκτη, και επισημαίνει ότι στην τελευταία συνάντηση με τον υπουργό Υγείας αλλά και στην παρέμβασή του στη Βουλή είχε τονίσει ότι δεν είναι δυνατόν να αναγράφεται η ενδεικτική λιανική τιμή στις συσκευασίες κατά τρόπο αυθαίρετο και αδιευκρίνιστο από τους παραγωγούς.

“Με τον τρόπο αυτό οι φαρμακοποιοί εμμέσως δεσμεύονται για τιμές που οι παραγωγοί έχουν αναγράψει, χωρίς να διευκρινίζεται ποια είναι η χονδρική τιμή. Από τη διατύπωση της Υπουργικής Απόφασης είναι προφανές ότι τα ΜΗΣΥΦΑ θα οδηγηθούν σε αυξήσεις τιμών, παρά τη διαφαινόμενη αγωνία του υπουργείου να υπάρχει ένας υποτυπώδης έλεγχος μέσω του ΕΟΦ”, αναφέρει ο ΠΦΣ.

Παράλληλα, απορρίπτει την απόφαση αυτή ως επιζήμια για τη δημόσια υγεία και ζητά εκ νέου συνάντηση με τον υπουργό Υγείας. Επίσης δηλώνει για ακόμη μία φορά πως θα δημοσιεύει σε τακτά χρονικά διαστήματα τις αυξήσεις στα φάρμακα που δεν συνταγογραφούνται, «για να κατανοήσει ο ελληνικός λαός πώς βλέπουν ανταγωνισμό εγχώρια και ξένα συμφέροντα».

 

Τι προβλέπει η ΥΑ

Σύμφωνα με την υπουργική απόφαση, η βάση για την εξαγωγή της ενδεικτικής λιανικής τιμής των ΜΗΣΥΦΑ διαμορφώνεται με βάση τα παρακάτω κριτήρια:

– Από το μέσο όρο των τριών χαμηλότερων τιμών των κρατών – μελών της Ε.Ε., όπου βρέθηκε τιμή.

– Σε περίπτωση που δεν είναι δυνατή η τιμολόγηση του προϊόντος ΜΗΣΥΦΑ με βάση την προηγούμενη περίπτωση, το προϊόν ΜΗΣΥΦΑ λαμβάνει ως τιμή βάσης το μέσο όρο των τιμών στα δύο κράτη μέλη, όπου βρέθηκε τιμή.

– Αν το φαρμακευτικό προϊόν ΜΗΣΥΦΑ τιμολογείται σε ένα μόνο κράτος-μέλος, τότε λαμβάνεται η χαμηλότερη τιμή μεταξύ της ισχύουσας τιμής, εφόσον υπάρχει και της τιμής που έχει στο άλλο κράτος-μέλος, αλλιώς λαμβάνει την τιμή που έχει στο κράτος μέλος αυτό.

– Αν δεν είναι δυνατή η εφαρμογή της προηγούμενης περίπτωσης, τότε το προϊόν ΜΗΣΥΦΑ τιμολογείται με βάση τη συσχέτιση με όμοια ως προς τις δραστικές ουσίες, τις περιεκτικότητες και τις φαρμακοτεχνικές μορφές προϊόντα στην Ελλάδα. Η συσχέτιση μπορεί να γίνεται και με όμοια συνταγογραφούμενα φάρμακα.

 

Η υπουργική απόφαση για τα ΜΗΣΥΦΑ

 

 

 

Πηγή: www.naftemporiki.gr/story/1239773/pfs-aparadekti-i-upourgiki-apofasi-gia-ta-misyfa