Το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, εγκαινιάζει την περιοδική έκθεση με τίτλο: “ΕΙΔΩΛΙΟ. Ένας μικρόκοσμος από πηλό” και μας προσκαλεί να ανακαλύψουμε ένα μικρόκοσμο τόσο οικείο και απλό κι άλλο τόσο σύνθετο κι αινιγματικό…

Η έκθεση είναι αφιερωμένη στα πήλινα ειδώλια, μια ιδιαίτερα σημαντική κατηγορία αρχαιολογικών αντικειμένων. Ειδώλια κατασκευάζονταν στον ελληνικό κόσμο από την προϊστορική εποχή μέχρι το τέλος της αρχαιότητας και έτσι αποτελούν χαρακτηριστικό εύρημα των ανασκαφών τόσο σε νεκροταφεία όσο και σε οικισμούς προϊστορικών και ιστορικών χρόνων.

 

Ιπτάμενος έρωτας 350-300 π.Χ. Τύμβος Νικήσιανης Καβάλας.Ιπτάμενος έρωτας 350-300 π.Χ. Τύμβος Νικήσιανης Καβάλας

 

 

 

Συνολικά, παρουσιάζονται 672 ειδώλια από τα οποία 291 προέρχονται από τη Συλλογή του ΑΜΘ. Τα υπόλοιπα ειδώλια προέρχονται από το σύνολο των Εφορειών Αρχαιοτήτων της Βόρειας Ελλάδας (Εφορείες Αρχαιοτήτων Περιφέρειας Θεσσαλονίκης, Πόλης Θεσσαλονίκης, Χαλκιδικής & Αγίου Όρους, Ημαθίας, Πέλλας, Πιερίας Κοζάνης, Γρεβενών, Καστοριάς, Φλώρινας, Κιλκίς, Σερρών, Δράμας, Καβάλας-Θάσου, Ξάνθης, Ροδόπης και Έβρου). Τα περισσότερα θα εκτεθούν στο κοινό για πρώτη φορά ως ένα πραγματικό πανόραμα των ειδωλίων από την 7η χιλιετία έως τον 4ο αι. μ.Χ.

  1. Γυναικεία μορφή που παίζει αστραγάλους. Τέλη 4ου αι. π.Χ. Αμφίπολη
  2. Σάτυρος πάνω σε πάνθηρα που παίζει σύριγγα 250-200 αι. π.Χ. Σαμοθράκη

3. Αφροδίτη και Έρωτας Μέσα 2ου αι. π.Χ. Βέροια

4. Σκαντζόχοιρος που μεταφέρει καρπούς 5ος-4ος αι. π.Χ. Ιερισσός (Άκανθος), Χαλκιδικής

 

 

 

Η έκθεση, θα διαρκέσει ένα έτος, κατά τη διάρκεια του οποίου θα διεξαχθούν εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά κι εφήβους, πειραματικό εργαστήριο παραγωγής ειδωλίων και διεθνές συνέδριο για την κοροπλαστική στον ελλαδικό χώρο.

 

 

 

Διάρκεια έκθεσης: 3 Απριλίου 2017 – 30 Απριλίου 2018

Είσοδος στην έκθεση ελεύθερη.
Γενική είσοδος στο Μουσείο: 8€ (μειωμένο: 4€)
Από 1η Νοεμβρίου έως 31 Μαρτίου η μειωμένη τιμή του μεμονωμένου εισιτηρίου (4€) ισχύει για όλους τους επισκέπτες