Φωτογραφία: © Image Source / Corbis

Πόσες φορές έχετε βγει απλά για μία βόλτα στην αγορά, μόνο για να χαζέψετε και τελικά γυρίσατε σπίτι με κάποιο κομμάτι που τελικά αποδείχθηκε μέτριο και αχρειάστο; Σίγουρα, όλες έχετε βρεθεί σε αυτή τη θέση τουλάχιστον μία φορά, είτε αγοράζοντας μία πανάκριβη τσάντα που νιώθατε ότι σας ήταν απαραίτητη -αλλά μετά ξεμείνατε από λεφτά- είτε ρίχνοντας στην τσάντα σας ένα ακόμη  φθηνό μπλουζάκι, που τελικά δε φορέσατε ποτέ. Δυστυχώς, αυτές οι γρήγορες και απρόβλεπτες αγορές συχνά καταλήγουν σε αποτυχίες που σας γεμίζουν τύψεις και ενοχές, ειδικά αν ξοδέψατε μία περιουσία για να τις αποκτήσετε.

Φυσικά, η λύση δεν είναι να σταματήσετε το shopping. Εάν είναι κάτι που αγαπάτε κι αν ανήκετε στα άτομα fashion addicts, τότε συνεχίστε να επιδίδεστε στο… ευγενές αυτό σπορ! Ωστόσο, εμείς σας προτείνουμε μερικούς τρόπους που θα σας βοηθήσουν να κάνετε πιο έξυπνες αγορές και να ξοδεύετε σωστά τα χρήματα, που με τόσο κόπο βγάζετε. Ανακαλύψτε παρακάτω τέσσερις συμβουλές για να μη μετανιώσετε ποτέ ξανά για κάποια αγορά σας.

 

1. Κάντε απογραφή

Πρώτα ρίξτε μια καλή ματιά στην γκαρνταρόμπα σας. Ποια ρούχα κρέμονται μπροστά και στο κέντρο; Προφανώς αυτά που φοράτε περισσότερο. Επομένως, εάν αυτά τα κομμάτια δεν έχουν χαλάσει και δεν έχουν φθαρεί, τότε δεν χρειάζεστε άλλα.

Το σχέδιο σας: Βγάλτε έξω τα 10 πράγματα που φοράτε πιο συχνά, συμπεριλαμβανομένων και των αξεσουάρ (παπούτσια και τσάντες). Έπειτα, εξετάστε τα και δείτε αν έχουν ελαττώματα. Για παράδειγμα, αν το αγαπημένο σας λευκό μπλουζάκι έχει κίτρινα σημάδια ή αν το μαύρο σας τζιν πλέον έγινε γκρι, ήρθε η ώρα να τα αντικαταστήσετε. Εάν πάλι το skinny παντελόνι σας πήρε επιτέλους τη φόρμα που θέλατε και δείχνει πιο τέλειο από ποτέ, τότε σίγουρα δε χρειάζεστε ένα δεύτερο. Κάντε το αυτό και για τα 10 κομμάτια, ώστε να αποκτήσετε μία πραγματική εικόνα για τις ανάγκες σας.

 

shopping-remorse-5.jpg
Σχετική εικόνα
2. Απομακρυνθείτε από τις προσφορές

Αυτό είναι το πιο μικρό και πιο σημαντικό μυστικό. Όλες αυτές οι προσφορές που σας παρουσιάζονται αποτελούν μία εξαιρετική στρατηγική μάρκετινγκ, καθώς οι έμποροι και τα καταστήματα προσπαθούν να κάνουν τα πάντα για να σας προτρέψουν σε αγορές. Είτε πρόκειται για ολιγοήμερες προσφορές, τα γνωστά δεκαήμερα εκπτώσεων, είτε για εκπτωτικά κουπόνια που σας εξασφαλίζουν μειωμένες τιμές μέχρι κάποια συγκεκριμένη ημερομηνία. Έτσι, εσείς νιώθετε πως έχετε μία ευκαιρία να αγοράσετε κάτι φθηνά και πως δεν πρέπει να χάσετε αυτή την ευκαιρία και συχνά παρασύρεστε και αγοράζετε κάτι, που δεν χρειάζεστε πραγματικά.

Δοκιμάστε, λοιπόν, να αποφεύγετε να πηγαίνετε στην αγορά στις περιόδους προσφορών, εκτός από την περίπτωση που βγαίνετε στοχευμένα για να αγοράσετε κάτι. Ταυτόχρονα δοκιμάστε να κάνετε απεγγραφή από τα διάφορα newsletters ηλεκτρονικών καταστημάτων που σας προκαλούν με τα διάφορα email που στέλνουν -και πραγματικά θα εκπλαγείτε με το πόσο θα μειωθούν οι άσκοπες αγορές σας.

shopping-reomorse-1.jpg

3. Δοκιμάστε το παιχνίδι αναμονής

Ίσως και να είναι το πιο δύσκολο tip, αλλά είναι αυτό που θα είναι πιο αποτελεσματικό για όσες τρελαίνονται και παρασέρνονται στην αγορά, για αυτές που μετά τη δουλειά χαζεύουν τις βιτρίνες αλλά και για όσους σερφάρουν σε e-shops από τον υπολογιστή ή το κινητό τους συχνά. Τι είναι αυτό, που πρέπει να κάνετε;  Απλά περιμένετε ακόμα μία μέρα πριν αγοράσετε αυτά που βάλατε στόχο. Αν κάθε φορά που χαζεύετε ρούχα, θέλετε και να αγοράζετε κάτι, τότε η συμβουλή μας είναι να αφήσετε ένα 24ωρο να περάσει κι αν δεν μπορείτε να σταματήσετε να σκέφτεστε αυτό που είδατε, τότε ίσως τελικά να αξίζει την αγορά. Δοκιμάστε το και πραγματικά θα δείτε πόσο εύκολα θα ξεχάσετε αυτά που ποτέ δε σας κέρδισαν το ενδιαφέρον -απλά σας γυάλισαν προσωρινά.

Προφανώς, εάν πρόκειται για κάποιο ζευγάρι παπουτσιών που αναζητούσατε για μήνες και είχε εξαντληθεί παντού, τότε δε θα περιμένετε, γιατί μάλλον δε θα το βρείτε ποτέ ξανά. Το παραπάνω τρικ ισχύει για κομμάτια που ξέρετε, ότι θα υπάρχουν και την επομένη μέρα στα ράφια.

 

shopping-reomorse-3.jpg
4. Αρκεστείτε στις μεγάλες αγορές

Όταν κάποιος αγοράζει ένα μεγάλο καινούργιο αυτοκίνητο ή ένα νέο καινούργιο σπίτι, δεν αγοράζει μερικά μικρότερα, φθηνότερα σπίτια και αυτοκίνητα λίγους μήνες αργότερα, σωστά;  Έτσι, αν αγοράσετε μία ακριβή τσάντα ενός διάσημου οίκου, γιατί να αγοράσετε και άλλες πέντε χαμηλότερης αξίας, τόσο χρηματικής όσο και ποιοτικής, λίγο καιρό μετά; Μία τέτοια πράξη μπορεί να σας γεμίσει τύψεις και ενοχές, αφού με τόσες τσάντες θα ξεχάσετε και αυτή τη σημαντική επένδυση που κάνατε, η οποία θα χάσει την αξία της δίπλα σε πιο φθηνές, που πολύ καλά γνωρίζετε ότι δεν χρειαζόσασταν πραγματικά.

 

 

 

 

Πηγή: https://glow.gr/pws-oa-apofygete-tis-lanoasmenes-epiloges-sto-shopping