Σημαντικές τροποποιήσεις αναμένεται να φέρει όταν εφαρμοστεί η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, η οποία αναγνωρίζει το δικαίωμα ξεχωριστής υποβολής φορολογικών δηλώσεων από τους συζύγους.

Οι αλλαγές που θα επέλθουν, θα επηρεάσουν τόσο τη διαδικασία υποβολής των δηλώσεων προς τη φορολογική αρχή, όσο και τους φορολογούμενους τόσο ως ζευγάρια, όσο και ατομικά.

Στα θετικά της απόφασης, συγκαταλέγονται οι περιπτώσεις κατά τις οποίες επιβάλλονται μέτρα αναγκαστικής είσπραξης, καθώς μετά την εφαρμογή της, θα βαρύνεται μόνο ο ένας εκ των συζύγων, τον οποίο θα αφορούν οι σχετικές οφειλές.

Επιπλέον, η έκδοση φορολογικής ενημερότητας θα αφορά ξεχωριστά το κάθε φυσικό πρόσωπο που υποβάλλει φορολογική δήλωση και όχι το ζευγάρι.

Συν τοις άλλοις όμως επηρεάζεται το ζευγάρι και σε περίπτωση επιστροφής φόρου. Κι αυτό γιατί δεν θα πραγματοποιείται συμψηφισμός με πιθανές οφειλές του συζύγου.

Σε κάθε περίπτωση όμως το πρόβλημα που θα προκύψει για τη φορολογική αρχή, θα σχετίζεται με τον αυξημένο αριθμό φορολογικών δηλώσεων που θα προκύψουν, καθότι σημαντικός αριθμός φορολογουμένων αναμένεται να επιλέξει την ξεχωριστή υποβολή των φορολογικών δηλώσεων.

Τέλος, οι χωριστές φορολογικές δηλώσεις αναμένεται να επηρεάσουν το ένα από τα δύο μέλη του ζευγαριού, σε περιπτώσεις κατά τις οποίες διατηρεί υψηλά τεκμήρια και χαμηλά εισοδήματα. Σημειώνεται ότι υπάρχουν περιπτώσεις ανέργων, οι οποίοι παρουσιάζουν υψηλά τεκμήρια και σε περίπτωση φορολογικών δηλώσεων, οι οποίες θα υποβάλλονται ξεχωριστά, θα επιβαρύνονται από το φόρο που θα προκύψει, έως και κατά 22% ακόμα και από το πρώτο ευρώ.

 

 

 

 

Πηγή: http://www.forologikanea.gr/news/pos-tha-epireasoun-forologoumenous-kai-forologiki-arxi-oi-ksexoristes-diloseis/